Пак и отново от онези, големите раковини, наречени Конкильони (Conchiglioni), един от многобройните видове паста.Много ги харесвам тези гигантски раковини/миди, защото се пълнят с голямата лъжица а може би точно заради приличното количество плънка се харесват у дома.
Много са удобни за бърза вечеря след работа, защото плънката им може да се приготви от предния ден, а вечерта - само напълнят и запекат (заедно с варенето на пастата отнема около 30 мин. общо). В първите години, когато започнах да ги показвам, тук в търговската мрежа бяха голяма рядкост, а самата аз се сдобивах с пратки от Италия чрез дъщерята на колежка. Но вече се срещат и в България - в Кауфланд има отдавна, а миналата седмица дори бяха два вида - едните нормално при макаронените изделия, другите при специални деликателни пастети, шоколади, пасти. Най-често ги пълня с кайма (и още нещо ), но този път имах извадено в повече пилешко филе за готвене и бързо реших да е с него. Е, и с гъби, кладница, нали вече си имаме собствено производство и трябва да си я изяждаме :)))
Продукти:
половин пакет паста Конкильони (Conchiglioni) - големи раковини. 18-20 бр по-точно
~ 400г пилешко филе
~ 200г гъби кладница (може и други, естествено)
50-60 мл олио
2-3 лъжици соев сос
50-60 мл бяло вино
риган, сол, черен пипер
3-4 скилидки чесън
1 бурканче 340 г доматен сос - готов, ако нямате - пригответе си от домати, олио и подправки
~250 г кашкавал и 1 топка моцарела /пакет
2 лъжици зехтин
Приготвяне:
Пак ще започна от приготвянето на плънката, така или иначе точно така я приготвих.
* Пилешкото филе и гъбите се нарязват съвсем ситно - не се мелят, а нарязват, за да се усещат.
* Слагат се заедно с олиото и соевия сос в малка тенджера, или касерола и готвят на котлона, докато се изпари течността.
* Тогава се прибавя виното и отново готвят, докато отново останат на мазнина. Общо това занимание със задушаването отнема около 20 мин, но месото вече е готово, крехко.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява - ако трябва, но според мен малко посоляване трябва и поръсва с черен пипер. Разбърка се за 1-2 мин. на котлона и отстранява.
* Прибавя се доматения сос от бурканчето и сместа се разбърква -получава се една гъста смес, защото месото поема доматения сос.
* Пастата се вари в 2 л. подсолена вода - за време, указано на опаковката. Обикновено е 12- 15 мин.
* С решетъчна лъжица се изваждат раковините в тавата, в която ще се пекат.
* Пълнят се по лъжица от сместа.
* В тавата се налива една чаша вода от варенето на пастата - до половината на раковините.
* Поръсват се с настъргания кашкавал, а моцарелата се нарязва кубчета и разпределя върху раковините. Поръсва се със зехтина.
* Пече се в загрята фурна на 180* в долната част на фурната за около 15 мин. - докато сирената се разтопят. През това време пастата е поела достатъчно от вкуса на плънката.
Бутилка вино охладихте ли си
Искам да добавя нещо за печенето на тези големи раковини.
Тъй като са наистина големи, краищата им остават стърчащи нагоре без плънка. Ако сложите много плънка - те ще се покрият изцяло и ще се изгуби приятната гледка за окото :) Ако ги печете по-дълго време, или на по-горна скара във фурната - ръбчетата на пастата се запичат и стават твърди. Независимо дали отдолу са в достатъчно количество сос - доматен, бешамел, или само вода от сварената паста.
Затова се пекат за кратко с плънката - 10-15 мин, време, през което пастата се овкусява с плънката, а сирената се разтопят.
Плънката може да бъде каквато се сетите - месна, като моите, или вегетарианска - със спанак и сирене, гъби и сирене..... каквато ви се яде с пастата.