Дзак от озъбената рибка, с една ужасно простичка и вкусна рецепта за ципура, приготвяща се за не повече от 30 мин. с печенето. Преди време, когато за пръв път купих ципура, една дама във ФБ - Женя ми препоръча да направя със зехтин, печена във фурната. От мен си добавих лимона (по подразбиране) и салвия. Рибата няма силна и тежка миризма, поради което носи на подправки - за нея аз съм избрала салвия, но може мащерка, копър, или розмарин. Ако не ги обичате - може само с лимон и черен пипер, както я приготвих първия път аз. Ципурата е със сравнително малко кости - основно скелетните и "ребрата" :)))) Напоследък тази риба често я има в една близка до мен търговска верига в охладен вид и често се възползвам от наличността там. Само гледам да са по-големички :) около и над 500г - така една риба спокойно се споделя от двама .
Приготвя бързо, а според специалисти е много богата на популярните омега-3 мастни киселини.
Продуктите са:
ципура
зехтин
лимон
черен пипер
сол и салвия
Приготвяне:
Рибата се продава почистена, но всъщност не е съвсем - махат се хрилете, онази черна ципа, която е от вътрешността на месото също не е добре почистена, а тя горчи - затова се изчиства внимателно и рибите измиват добре. Изрязват се и перките, ако се сетите :)
* Фурната се включва на 220* ; тавата за печене се покрива с хартия или фолио.
* Рибите се подсушават добре.
* Правят се по няколко нареза на кожата от едната страна - горната , за да приютят резените лимон :)
* Правят се по няколко нареза на кожата от едната страна - горната , за да приютят резените лимон :)
* Намазват се със зехтин (с ръка или четка) и посоляват - от вътре и от вън.
* В коремчетата се слагат по 1-2 кръгчета лимон.
* В прорезите отгоре също се поставят кръгчета/или полу-.. лимон.
* Поръсва се с черен пипер.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин - месото е нежно и остава сочно; кожата не трябва да се зачервява, защото тогава вече е препечена. Повярвайте ми, личен опит :) а аз обичам кожата на рибата.
Може да се сервира с гарнитура по избор, който у нас за рибата обикновено е картофено пюре, кисели краставички, или туршия. А можи и печени около рибата аспержи, само посолени и намазнени.
Дазк и от озъбеното девойче! :)
ОтговорИзтриванеАма много ти е вкусна рибката, Пепи, сигурна съм. И се замислям, че май никога не съм опитвала ципура, поредният мой пропуск... Нищо, учим се!
Прегръдки и хубава вечер!
Добре дошло, девойче :) Слагай в списъка на "непременно трябва да опитам" тази рибка. Много е хубава - сочна, но никак не е мазна. Ще ти хареса :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер и на теб!
Още й се каня,Пепи,но непременно ще я приготвя и добре,че подсказа да погледна в коремчето!
ОтговорИзтриванеПреди доста години заключих,че вкусът на ципурата не ми допада,но много вода изтече и аз много вкусове подчиних и даже залюбих,така че време е да проверя как ще се представи ципурата на поправителния.
Гледаш ли й нещо друго освен бистротата на очите,за да си сигурна,че е свежа?
Прегръдка и хубава вечер,мила!
Да, вярно вкусът се променя :) както и го доказа ти самата със сьомгата. Пробвай пак, може пък да ти хареса :)
ИзтриванеВ кутиите в Лидъл нищо не се вижда, освен очите. Но има дата на опаковане и - знаеш - на мен ми е близо - когато пускат охладена риба, която искам да купя - пъстърва и ципура от там - гледам датата на опаковане - ходя май всеки ден понякога :) но старанието ми се възнаграждава и тъй зареждат често - случвам на такава, опакована предния ден. Е, после като отворя кутията погледан хрилете - трябва да са розови, не тъмни. Почиствам я и ако няма да я готвя веднага си я замразявам. Пак става замразен продукт, но знам, че аз съм я замразила и ще сготвя до 2-3 седмици.
Прегръдка и на теб и хубав вторник :)
Многоу добре, но преди печенето я мариновай за малко...или просто 1 осоли добре...
ИзтриванеЧудесна рибка! Истинска класика. Аз гледам винаги очите на рибата дали са бистри. Не разбирам много, но така са ми казвали. Поздрави и хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеЕй такива "простички" рецепти са ми най на душата! :) Пък са и вкусни!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер, Пепа!
Пепи,
ОтговорИзтриванеобичам лесно и простичко приготвената храна.Няколко пъти съм приготвяла ципура - крехка рибка, с малко кости и бяло месо е.Чудна е рецептата.Баща ми е голям почитател на рибните ястия, ще изпробвам рецептата.
Поздрави !
Вкусотия! Рибката е сред любимите ми, а ти си я приготвила повече от апетитно. Поздрави, Пепчо!
ОтговорИзтриванеМного хубава идея, Пепи, харесвам по- натуралния вкус на рибата.
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда чудесно - много апетитно, ароматно и красиво ...
Благодаря и поздрави за теб!
Пепи, утре у нас ще има такива рибки ;)
ОтговорИзтриванеПо тази рецепта приготвям ципура почти всяка седмица - невероятно вкусна рецепта
ОтговорИзтриванеТака е :) простичко и вкусно!
Изтриване