Тази питка цвете всъщност си е добре познатата при нас месеница, любима на цялата фамилия, но оформена по различен начин. Преди няколко години в социалната мрежа се появиха интересно и красиво оформените питки на Валентина Зуркан. Тогава пропуснах, тне само поради липса на време, но и заради това, че на повечето и питки - изящно оформени, краищата бяха тънки, с връхчета, които нямаше как да бъдат пухкави като самата пита. И си обещах някой ден, когато направя, оформянето да бъде върху месеницата - пухкана и с тънка, хрупкава коричка отвсякъде. Това е моята питка - днес направена за втори път и препечена една идея повече :)
Продуктите и приготвянето на тестото почти до момента на втасване са съвсем като при месеницата, но ето пак:
Продукти (за тава с d ~ 34см.)
250 мл прясно мляко
100 мл вода
1/2 кубче мая (20 гр. или 1 пак суха мая от 7 гр.)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2-3 с.л. олио
1 яйце и 1 белтък
около 400 гр. сирене
около 80 гр. масло и 80 мл олио
около 700 г. брашно (тук е точно определено "колкото поеме за меко тесто" - тъй като различните брашна са с различна плътност; на мен ми отиват около 700 г )
И още малко брашно за месенето и оформянето
1 жълтък, 2-3 лъжици прясно мляко и 2 лъжици олио за намазване
Приготвяне:
* Маята се размива в 50-60 мл топло млякото, заедно със солта, захарта и малко брашно - на гъста кашичка.
* Завива се купата със свежо фолио и кърпа и оставя на топло, докато шупне (и си удвои обема)
* Прибавят се останалото топло мляко, оцета, яйцето и белтъка , олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто, което да не лепне по ръцете.
Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната, на програма тесто - поставям всички продукти в контейнера, тя го замесва и втасва, а след час и половина тестото е готово за работа.
* Маслото се разтопява и смесва с олиото.
* Разделя на 5 топки, които се разточват на кръгове с големина поти колкото тавата.
* Кората се поставя встрани на работния плот (или в намаслената за печене тава, или направо на хартия за печене, с която да се пренесе в тавата) ; намазва се обилно с мазнината и поръсва с натрошеното сирене.
* Разточва се следващата и поставя върху нея - следват пак мазнинка, пак сирене... През това време останалите топки тесто се държат покрити с кърпа, за да не изсъхват и хващат коричка.
* Така се процедира и с останалите кори до последната, която не се поръсва със сирене.
* В средата се поставя чаша, която оформя центъра (долу горе ) и придържа пластовете тесто да не се разместват.
* С остър нож се срязва от чашата, към края на тестото - на 8 равни части (или поне почти равни :) ) - като триъгълници без връх.
* Следват нови нарези - по дължина, по средата на всеки триъгълник се прави разрез на всяко парче - в началото и в края остават по 1- 1,5 см.несрязана част от триъгълниците.
* С пръсти се повдига един от триъгълниците.
* Двата ъгъла се промушват отдолу, през разреза в средата, изваждат отгоре
и издърпват отново навън в двата края. Може едно по едно да се направят двете ъгълчета, но макар и дълго обяснено се прави лесно.
* Самото връхче може пак да се сцепи и острата част промуши пак отдолу, но тук вече става доста "ситно" и пипкаво, пък и без това последно упражнение питката изглежда добре.
По същия начин се оформят и останалите 7 парчета.
* След като всички са готови, питката се прехвърля в тавата за печене - ако се е приготвяла на хартията, това е много лесно. Ако ли не - подреждането на пластовете тесто и разрязването става направо в намаслената тава.
* Оставя се на топло място да втасва, докато (поне) удвои обема си. Този етап го ускорявам, като поставям тавата в студената фурна, включвам на 50* и когато ги достигне - изключвам, а след около 20 мин. питата е готова за печене, втасала.
*Питката се намазва с разбития жълтък с мляко и олио, а поръсването със семена е по желание :)
* Пече се в загрятата фурна за около 20 мин - време, което е индивидуално за всяка питка, затова се проверява - първо трябва да е зачервена отгоре (не препечена ) а с дървено шишче се проверява вътрешността - по него не трябва да има полепнало тесто. За по-опитните е достатъчен звука от потупване отгоре по питата, за да разберат дали е вече изпечена.
Формите мааааалко се губят при печенето. Ако държите на тях - трябва да сложите повече брашно, за да стане то по-твърдо. но тогава пък питката не е така пухкава, както с по-мекото, еластично брашно.
След няколко дни ще е готово и киселото зеле. Само ако знаете как двамата с Мише обичаме да седнем на месеница с по чаша зелева/армеева чорба
Днес е големият християнски празник Въведение Богородично - ден на християнското семейство.
Честит празник! Здраве и благоденствие в домовете ви да има!
Разкошна питка, Пепи -
ОтговорИзтриванемного красиво оформена, ароматна и апетитна...
А днес, честит и благословен празник!
Благодаря ти, Дианка :)
ИзтриванеХайде сега, била препечена... Някои хора именно така обичаме. :)
ОтговорИзтриванеПепи, чудесна е питката, наистина!
И честит празник! Пожелавам ти винаги да се радваш на здраве, обич и задружие вкъщи!
Прегръдки и хубави почивни дни. :)
Ама тя точно и нашата Гери така я харесва, препечена :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Гери, хубава нова работна седмица пък на теб!
Чудесно си я показала, Пепи.
ОтговорИзтриванеЧестит празник на теб и семейството!
Благодаря :)
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеобичам такива питки. Невероятно изглеждат - много пухкави и благоуханни...страхотни за съботна закуска. Честит празник!
Поздрави,
Дани
Благодаря ти, Дани! Със закъснение, но от сърце - честит да е празника и за теб и твоето семейство!
ИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица!
Ех, че хубаво се е препекла, Пепи! Много харесвам плетениците на Валя Зуркан! Поздрави!
ОтговорИзтриванеО да, страхотно творение са те! Пък и каляване на нервите :)
ИзтриванеВкусно, Пеп!
ОтговорИзтриванеДа, Веси :) Месеницата винаги е вкусна :)
ИзтриванеЗначи досега с мръки, сега и с питки ще обстрелваш, а?
ОтговорИзтриванеФантазе, Пепчо!
С каквото дойде, Мъхче :)
ИзтриванеТъкмо я чакам да "обиколи нивата" :D Не се получи изобщо както на картинката, но въпреки всичко подозирам, че ще се прияжда тази вечер...
ОтговорИзтриванеВажното е да пухкава и да ви е вкусна :)
Изтриване... "прЕяжда... :D
ИзтриванеДавай с основното, като на челната снимка - там ни е силата!
ОтговорИзтриванеА, то основното върви и с питка :)
ИзтриванеПитката ти е великолепна,Пепи!Онези,с хубавите фигури мога да ги съзерцавам дълго,но за хапване предпочитам ей такава,с меко тесто,без много рисунъци,но пък пухкава,блажна и удивително разкошна!Само като гледам снимките и си представям как ухае и колко е вкусна!С такава месеница на трапезата не ми трябва нищо друго,супер е,за пореден път!Ама и сега се улесни ти,ще има да плакнем око често,често :) .Прегръдка,другарче мило и на цялото семейство да е благочестив празника!
ОтговорИзтриванеАха :) виж с машинката как по-често правя питки, нали :) и до козунаци ще стигна някой ден :) До Великден има време.
ИзтриванеМладите харесват по-хрупкави и препечени, но и ние с Мише сме хора и заради нас - ей такива, пухкави ги правя. Удоволствие е да си играеш с фигурките на тестото и със сигурност и други ще пробвам от витите на Зуркан, но май пак със сирене ще бъдат.
Здравей,отскоро открих този твой свят.Днес пробвах тази месеница,много добре се получи.Благодаря и ще пробвам и другите рецепти.Моята тавичка е 29 см.,но се получи според мен добре.Искам да кача снимки ,но не виждам как.
ОтговорИзтриванетук не може да качите снимки, ако ползвате Фейсбук - давайте там на страницата :)
ИзтриванеА тук - може само ако качите на някакъв сървър и тук да поставите линк, да я видим :)
Благодаря, че я опитихте :)
Страхотна изглежда питката. Имам един глупав въпрос как се разточва на правоъгълници, а питката е кръгла
ОтговорИзтриванеправоъгълни друг път :) Ама като гледам, че в 1,26 съм публикувала, не се и учудвам. Интересно, че никой до сега не попита, а голямата ми девойка дори я прави няколко пъти. Отивам да оправя, благодаря!
Изтриване