Има ли по-подходяща публикация за началото на една година от питка ? Няма
Много ароматна плетена питка с подправки. Бях решила да правя този шарен венец със солена плънка, но се оказа, че гъби имам само мариновани. Траекторията на мисълта ми премина и край питките с песто, край красиво оплетените козунаци на Роси и наближаването на Великден :) и реших, че мога да пробвам едно бързо сплитане на питката, пък каквото се получи. Е, получи се, дори и да не е перфектно сплетена, получи се с интересна форма. А това е клипчето, заедно с още 1-2 плетеници.
Продукти за тестото:
150мл прясно мляко
150мл вода
60мл зехтин/олио
15-20 г прясна мая
1 ч л захар , щипка сол
Около 600 - 650 г г брашно и още 2-3 лъжици за разточване
за намазването:
4 с.л. магданозено песто /ако нямате пасирайте 1 голяма връзка магданоз с 2-3 с. л. зехтин, скилидка чесън и щипка сол/
1 жълтък и 2 лъжици прясно мляко за намазване на питката
Приготвяне:
* Маята се активира с половината от затопленото мляко, 5-6 лъж. брашно и захарта.
* От останалото брашно се прави кладенче, в което се изсипва шупналата смес и другите останали продукти - вода, олио, сол.
* Омесва се меко еластично тесто, което се завива и оставя на топло да втаса, докато поне удвои обема си.
*****Това упражнение сега го прави хлебопекарната на програма "тесто".
* Втасалото тесто се разделя на 2 топки.
* Работния плот се набрашнява и всяка от топките се разточва на сравнително правоъгълна кора, с дебелина 3-4мм-
* Намазват се с пестото и се завиват на руло по дължината. Сравнително тънки се получават, не са дебели.
* Всяко едно от тях се срязва пак по дължината на две така, че да се открие хубаво зеления пласт с пестото.
* Следва сплитане по схема "и двете леви", или кой колкото може , но се оказва, че гледайки онова клипче горе никак не е трудно сплитането. Важното е краищата да се подвият отдолу, при което след втасването се оформя една прилична питка. Сплитането може да се направи направо върху хартия за печене, или в тавата, намазана предварително с масло, или олио, за да не се пренася готовата изплетена питка.
* Оставя се покрита на топло за 30-40 мин. да втасва, докато удвои обема си и се намазва с разбития с прясното мляко жълтък.
* Пече се в загрята на 180* фурна за около 30 мин - до зачервяване, а като потупате с показалец питката отгоре се чува кух звук :) което означава, че е готова.
* Изважда се и покрива с кърпа за 20-на мин. , преди да се разчупи.
Честита Нова година, Пепи! нека е изпълнена със здраве и щастие! Тази питка е красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Здрава и щастлива и за теб да е!
ИзтриванеОт оформянето на питката може да се изисква още доста, както и от снимането :) но вечер - толкова :)
Пепи, за много години! Пожелавам ти много здраве, другото само си се нарежда!
ОтговорИзтриванеНаправо си представям как ухае тая питка, усещам я... Искам и аз да се науча да правя такива тестени вкусотии :-)
За много години и на теб! Точно така - здраве да е, надявам се да е по-добра и щастлива следващата, с нови сбъднати мечти!
ИзтриванеМного се радвам, че намина тук Питката се прави лесно, може да се пробваш и ще се убедиш сама.
Честита нова година на цялото семейство,Пепи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви да е изобилна на щастливи емоции,весели празненства,да обходите нови,красиви пътеки и местенца!Нека има здраве и благополучие за всички!
Питката е страхотна и отлично сплетена,за пухкавост и ухание-нямам съмнение,че са върховни!
Имам една подобна магданозена,но е по-различна,тази твоята много ми хареса и ще се опитам да сплета за някои гости.
Сърдечни прегръдки,другарче мило!
Благодаря ти, мила Роси за страхотните пожелания! От твоите уста - в божиите уши, да сме здрави!
ИзтриванеНещо съм ти пропуснала магданозената, сега ще ида да я видя, че много се харесват ароматните хлябове у нас. Пък скоро ме чакай и с козунак да намина с благодарност :)
Честита Нова Година, Пепи!
ОтговорИзтриванеНека бъде здрава и с късмет!
Отчупвам си крайче и знам, че си права с това се започва новата година:)!
Поздрави! Спорна нова седмица!
Да ти е сладко, Ваня!
ИзтриванеБлагодаря ти, здрава и спокойна и на теб да бъде 2016-та година, изпълнена с поне толкова добри емоции, колкото отминалата 2015-та.
Честита Нова Година, Пепи! Пожелавам на теб и на семейството ти много здраве, успешни начинания и щастливи споделени моменти! Питката е прекрасна! Приятни зимни дни!
ОтговорИзтриванеПриятни и на теб да са, че зимата пак ни изненада :) не само е студено, ами и сняг заваля :))))
ИзтриванеБлагодаря ти много! Живи и здрави и ти и твоето семейство! Много успешна да бъде идната година с осъществени мечти и изпълнени пожелания!
За много години, Пепик! Разкошна питка, но вече съм на диета:) Само ще гледам:)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Пепи!
ОтговорИзтриванеС пожелание от все сърце на теб и цялото семейство за здраве, много радостни и щастливи дни, и сбъднати мечти!
Поздрави!
Честита нова година,Пепчо!
ОтговорИзтриванеДа е весела и щастлива!
поздрави!
ЧНГ! За пореден път приятна изненада!
ОтговорИзтриване