И така - сготвеното - сготвено
и изядено
и нашето участие в "Мама готви по-добре" след три игри :) приключи с рецептата за Риба Салтимбока.
Риба и салвия - два продукта на мен любими, но Жул и риба . Сърцето ме заболя като видях с какъв замах тя тръгна да реже главите на пъстървите..... през корема . Обаче колко вещо даваше мнение за рибката на Ники............
Девойчето се справи геройски с рибата. Много се гордея със Сръчка :) Може да готви, да танцува, хубава е ама е от Стара Загора.
И съм в очакване на следващите тв предизвикателства: "СвЕки готви най-добре", или "10-те ястия, с които любовта на мъжа минава през стомаха". Отживелица. У нас ястията на милото са не повече от 6.
Това е рецептата, която приготвихме първия ден - Пиле гунбао дзидин (пикантно пиле с фъстъци) (Пиле джан-джун :)))
Във второто предаване - Свинско филе с ябълки и сметаново горчичен сос. Уникално вкусно свинско, страхотен сос и тъй като месото е бонфиле се готви много бързо. Опитайте, ако все още не сте пробвали тази рецепта.
В края на предната публикация поставям линкове към видеото на трите предавания.
И след нашите "5 минути слава" време е за благодарности:
- На екипът, с който снимането на епизодите беше голямо забавление. Включително и на водешия Александър Сано, който през цялото време упорито се опитваше да ни разсейва :) Неуспешно!
- На мама Еми и Ники, които набързо разбиха на пух и прах сценичната ни треска, стиснала за гушите от момента на пристигането в студиото Както и за соса, в края на пилето с дълго име.
- На шеф Жоро Матев, който рискува живота си да опита рибката, приготвена от Жули Шеф, съжалявам за причиненото неудобство с храната, ама такива са рисковете с девойки, ползващи в кухнята основно микровълновата, кафеварката и тостера.
- На екипът, който поддържаше студиото (което не успяхме да счупим и запалим) и разтреби и почисти неколкократно кухнята след фурията Жулиета (която, милата, си мисли, че и у дома някой ще върви да събира и мие след нея) .
- На упоритостта на една мила дама, която не ни отписа от кастингите нито заради снежната виелица, нито заради това, че хукнахме с Мише на СПА във Велинград, вместо девойчето да ме вземе и заведе в София.
- Най-вече на Жул, че се съгласи да участва с мен в тази лудост , а не ме прати на доктор, както брат и го направи. И признавам, че е доста добър шофьор /това признание, мила Жул няма да ми пречи да гледам таблото всеки път като се возя с теб/
И тъй като на Благовещение риба се яде, ето едно предложение, макар и малко закъсняло, инспирирано от маринованата рибка на Еми и Ники. Много ароматна и с хрупкава коричка. Може да си я приготвите от филе без кожа, може и без пестото - чиста, както е в рецептата на Еми, или само с песто, без тахана.
Маринована риба на фурна с песто и тахан
Продукти за 4 порции:
4бр. рибно филе, всяко по около 250г
За маринатата:
сок от 2 лимона
песто от босилек - пасирани шепа листа босилекс 4-5с.л. зехтин,
щипка сол , скилидка чесън и шепичка орехи
1 с л сусамов тахан
щипка смлян кориандър
сол
Приготвяне:
* Всички продукти за мариноването се смесват.
* Всички продукти за мариноването се смесват.
* Рибата се поставя в тава, застлана с хартия за печене и
залива със сместа.
* Оставя се за 10 мин така, докато фурната се загрее на 200*
* Ако филетата са с кожа, тя се нацепва съвсем леко и рибата се поставя в тавата с кожата надолу.
* Пече се за около 15 мин.
* Сервира се с гарнитура по избор :) а моят е печени картофени пръчици от обикновени и сладки картофи с подправки и зехтин.
4 броя снимки :) са от страницата на предаването във ФБ. И едва сега видях, че нашите рецепти наистина са с две колони продукти. Извинявай, Жулииииии
Гледах ви с удоволствие, Пепи и вече съжалявам, че няма да ме веселите всяка вечер, мила!
ОтговорИзтриванеОтново моите комплименти - първо към очарователната ти дъщеря, която показа и сръчност, и умения, а и не по-малко важно - уважение към наставленията от страхотната си мама. :) Моята никога нямаше да изтърпи публично да я наставлявам, но виж момчето ми щеше да се забавлява на макс. :)) Поздравления, мила!
Записвай се с младежа, Ирме и отивайте! И там си е забавление.
ИзтриванеБлагодаря ти :) Хубави почивни дни!
С много обич за кулинарните фурии Пепи и Жул!
ОтговорИзтриванеБРАВО момичета, бетон сте! Жул, неотразима си!
Важното е че се забавлявахте, с леееекинко напрежение на моменти.
Доставихте ни истинско удоволствие с участието си!
Нора
хъм Норчи, ти нали ме познаваш колко съм спокойна, къде го видя това лееекинко напрежение :))) Не ще да е от мен :)
ИзтриванеПрегръдка за теб!
Аз ви се възхищавах през цялото време на сравнителното запазено спокойствие, въпреки напрежението в кухнята. Поздравления, Пепи, на теб, но най-много на чаровната ти дъщеря!
ОтговорИзтриванеБяхте прекрасни! Браво на вас! :)
Аз съм свикнала, Хриси, покрай баткото, но на Жул не и се е случвало да прави нещо толкова скоростно :) и под постоянното мърморене на мамата. Издържа геройски детето :)
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!
Признавам си! Страхотни сте! И ти и Жул! Тя бе страхотна готвачка, и много послушна! Браво и не трябваше така да падате, но късмет, какво да се прави
ОтговорИзтриванеБлагодарим много и двете :) Късмет - игра е :)
ИзтриванеПепи, имаш прекрасна дъщеря ... Слънчице грейнало :)
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави да сте! Това ваше участие ще остави следа в спомените на детенце .... и на всички от семейството ... ще го гледате много, много пъти ...
и когато сте заедно и когато сте самотни ... и ще се усмихвате :)
Ох, Дани, разплака ме, честно с това и когато сме самотни :)
ИзтриванеБлагодаря ти много, мила!
Пепи бяхте удоволствие за моето ТВ минутки....:)Бяхте чудесни с девойката(нищо чудно и аз да взема да се появя с моята девчонка:)))!Аз лично имам резерви в решението на сегашния шеф,но ще преглътна .....Поздрави и за двете Ви!
ОтговорИзтриванеХващай си момичето под ръка и отивайте, Миленка :) Хич да не те притесняват мнения на шеф и съдии :) Забавата ще си останеза теб. Пък и кога друг път ще ти позволи девойката да я стресираш да готви сама, а :“
ИзтриванеБлагодаря ти!
Толкова си приличате двете, че съм смаян.
ОтговорИзтриванеБеше удоволствие да Ви гледаме цялото семейство. А Пепи си беше направо чаровна в наставленията (па и в паниката) и браво на детенце, че изтрая...
Поздравления и за двете Ви!
Впрочем, докато гледах наставленията ти Пеп-4о, бе преименувана, но това на лични и по друго време (ха-ха).
Това с приликата е само доказателство, че не са ми я сменили в болницата :)
ИзтриванеБлагодарим ти много /всички поздравления ги предавам надевойчето, да знаете/ обаче сега ми пращай ЛС с прякора ми ;)
Браво, Пепи и Жул,
ОтговорИзтриванебяхте и сте страхотни - поздравления за двете ви.
Беше удоволствие да ви гледам, искаше ми се да продължите, но ...,
но и ние, и вие знаем колко много повече можете.
Прекрасен тандем и това е по-важното!
Сърдечно благодарим, мила Диди!
ИзтриванеПоздрави и за теб отнас!
Поздравления и за двете дами и от мен от далечна Англия! А защо не продължите идеята със заснемане на рецептите в youtube например? Видяхме вече че сте отличен екип. Ще ми бъде приятно на мен, както и на много други мами, които сме далече от нашите майки, за да ни покажат тънкостите в готвенето. Моите синчета си похапват здраво например шницели, направени по твоята рецепта, а иначе са доста капризни.
ОтговорИзтриванеА не, това с клипчетата няма как да стане у нас :) Обикновено се засичаме за кратко време, понякога съм я хващала да снима нещо, което държа, но ако трябва и клипче да прави :) или аз да и правя вече наистина ще ме прати на доктор :) Пък и аз готвя и снимам май в почивните дни, които пък на останалите са работни и не се засичаме. Моое би някога, когато остана много свободна :) и това ще направим.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Мият ли се продуктите в това предаване, като сте свидетели на процеса?Янина
ОтговорИзтриване:) Мият се, разбира се.Яйцата, плодовете, зеленчуците. И ръцете- и преди предаването, и по време на предаването. Все пак и готвещите опитват от сготвеното, едав ли някой ще иска да яде картофите, или тиквичките с пръст по тях :)
ИзтриванеСтрахотни бяхте и много ви се радвах:))) Да ти е жива и здрава Жул! А най-любимата ми част беше, когато натиснеше бутона и изпишат майка в паника :))) Наистина имаш страхотна дъщеря, която явно много те обича за да отиде да я стресират пред екран :)))
ОтговорИзтриванеНали :) Не всеки би се подложил на такъв стрес заради майка си :)
ИзтриванеАма девойката си беше предупредена, че ще има шаш и паника :) та го прие добре.
Поздрави и на теб, Кро! Благодаря ти много!
Пепи,страхотни бяхте и ви гледах и под напрежение дали ще се вместите във времето,и дали ще спечелите!Честити две победи,напълно заслужени и браво и на двете!На Жул-за ентусиазма и решителността да се впусне в това приключение,а на теб-че си я научила на тънкостите в готвенето и че си успяла да я убедиш да участвате!Рибката ти е чудна,много ми харесва,както и пръчиците от картофки!Във ФБ май ми се е изгубил коментара,затова отново ще честитя РД на твоята майка с пожелание още много години напред да сте си заедно,живи и здрави!Прегръдки от мен и поздрави на младшата кулинарка!
ОтговорИзтриванеАз тивидях коментара във ФБ, Роси, ама нали на няколко места публикувах :) та и аз се позагубих. Благодаря ти много, мила, за всички поздрави, прегръдки и пожелания! За мен по-голямото напрежение беше дали ще се вместим въввремето, не дали Жул ще се справи - имам си вяра в нея :) но слава богу справихме се.
ИзтриванеПоздрави на теб и хубава сряда да е :)
Пепи, с основание можеш да се гордееш с Жул и двете бяхте страхотни. Спомням си колко беше горда с първите и опити (в един друг сайт), но си е друго да ви види човек в действие. И на мен ми се ще да пуснеш видеа на твоите рецепти, много честичко си крадат тях. Благодаря!
ОтговорИзтриванеАко някой ден се видя със свободно време :) или се пенсионирам, ще направи, Ани :) А за Жул аз и сега си се гордея с нея, когато приготви нещо сама и ни изненада, но много рядко се случва :) Другите младежки проблеми и грижи са по-наложащи :) и по-приятни от това, да се върти из кухнята.
ИзтриванеПоздрави на теб :)