Иииии пак рецепта с ориз.
Мисля си, че в минал живот съм била китайка. Или родителите ми са били китайци. Или поне децата ми са били китайци, защото
годишно у нас се изяжда над чувал с ориз – месо с ориз, ориз със зеленчуци, сарми,
пълнени чушки, супи, суши, оризови кюфтета,
десерти с ориз........Изобщо има ли ориз и месо и зеленчуци вечерята бързо се приготвя.
За съжаление трябва да консумираме белите храни винаги с едно на ум. Захар, брашно, както и мекия и с деликатен вкус бял ориз. Пухкав
и бърз за приготвяне, но беден на хранителни вещества, тъй като кафявия му слой
е отстранен.
Кафявият ориз е пълнозърнест, богат на
витамини, минерали и баластни вещества. Външният му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на
магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. Но за съжаление се
приготвя бавно и не е подходящ за всички познати ни ястия с ориз, тъй като е по-твърд след готвенето.
Използването му е предпочитано от хора, спазващи хранителни режими – диетични и
диабетични.
В Крина
са поработили по идеята
да готвим бързо ориза; да ни е вкусен; но в същото време да не е лишен и
от цялата си част минерали, намиращи се
в малките оризови зрънца. Създали са ни
една перфектна комбинация, която
допринася запазване на здравето в семейството ни, като в същото време да се храним с пухкав и вкусен
ориз. Това е техния продукт Ориз Баланс.
При специалната му обработка се запазват
голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и
ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са
оптимално съхранени.
Ориз
Баланс се сварява за същото време като белия. Подходящ за всички рецепти, в които се използва белия ориз, но
една идея по-здравословен. У нас
оризът се яде в три цвята – бял, жълт и червен J Белия е натюр, червения е ориз с домати J а жълтия – с куркума. Тази подправка
е уважавана у нас не толкова заради качествата си на билка (има благотворно въздействие за подобряване
работата на жлъчката и черния дроб), колкото за разнообразяване на видовете
готвен ориз. Затова и моето предложение
с ориз Баланс на Крина е
Продукти (за 2
порции):
160г ( чаша от 200мл) ориз (Баланс)
300 г заешко месо***
3 стръка пресен лук
скилидка чесън
1 ч.л. куркума
100 мл пилешки бульон (домашен, но ако нямате - може гореща вода, ако не ползвате
кубче)
щипка сол
щипка едро смлян лют червен пипер
3-4 стръка пресен лук
магданоз
1 домат
2 сварени яйца
50-60 мл олио
***заешкото месо може да бъде пилешко, или крехко свинско.
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни хапки и посолява.
* Задушава се в половината от олиото и 3-4 лъжици вода, докато остане на мазнина и се запечата от всички
страни. Изважда се в чиния.
* През това време измитият ориз се вари в 4 чаши вода – за около
15 мин, докато набъбне и омекне.
* Прецежда се от водата в цедка, под течаща студена вода на
чешмата, докато се охлади съвсем.
* В тиганът от задушаването на месото се прибавя останалата
мазнина, нарязаните на ситно скилидка чесън и бялата част на лука.
* Запържват се за минутка.
* Прибавя се ориза, горещия бульон, задушеното месо и куркумата.
* Прибавя се ориза, горещия бульон, задушеното месо и куркумата.
* Оставя се да поври кротко и тихо, докато ориза
поеме бульона – около 3-4 мин. .
* Прибавя се лютия
пипер и нарязаните на дребни кубчета яйца. Разбърква се и се отстранява от
котлона.
* Разпределя се в две чинии, в средата на които се оставя
място за доматите – дребно нарязани кубчета (брюноаз ) само от месестата
част на домата.
И тук идва разделението на вкусовете – едната чиния се поръсва с дребно
нарязаната част на зеления лук, а другата – с магданоз Сещате се коя чиния е моята, нали :)
Оризът е много уважаван вкъщи, особено от децата. Чудесно ястие, Пеп, но те и продуктите ти хубави! Имаш късмет, че се наядох, иначе все ти бях отмъкнала порцията заедно със снимката:))) щях да те оставя по една публикация с текст:))) Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеКато огладнееш пак ела, Коте :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, бонбон!
Чудесно ястие, Пепи. Обожавам ориз и този вариант ще ми се хареса много. За мен чинията с магданоза, ако може ;)
ОтговорИзтриванеМоже :) давам веднага :)
ИзтриванеПерфектно!
ОтговорИзтриванеСамо, моля те, не споменавай за кубчета готов бульон. Забелязал съм, че липсват при тебе. И в къщи не се ползват поне от 20 год.
А за рецептата - много е идейна,че може да се изпълни по 10-а начина и да стане дзверски вкусно...
Може, да, разни начини, Бульоните при мен домашни, да, ама някой може да си ги ползва,
ИзтриванеЧудесни нови предложения, Пепи -
ОтговорИзтриванепролетно колоритни, идейни и свежи, ... и много апетитни!
Благодаря и поздрави за теб!
Благодаря ти, Дианка! Хубава неделя!
ИзтриванеИзглежда супер вкусно, Пепи! Да са ти честити подаръците!
ОтговорИзтриванеПодобно, Траянка :)
ИзтриванеОх, леле както съм и гладна....Много обичам добавката на куркума в ориза. Чудесно е предложението, Пепи!
ОтговорИзтриванеВземи си виличката и сядай, Радост :)
ИзтриванеЧудесно предложение,Пепи,тъкмо съм си купила от този ориз,но не му е дошъл реда,страхотна идея и много апетитни снимки отново!Аз също харесвам куркумата ,но повече я ползвам в комбинация с други аромати в мадраското къри.Сърдечни поздрави,мила,и прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Росинко, поздрави и на теб! Куркумата я ползвах преди години за оцветяване на супите :) но после мама ме просветли за номера с морковите, та май само на ориз я слагам, когато искам да разнообразим цвета му. Ще го видя това мадраско къри при теб, че само го подминавам.
ИзтриванеМного им е добър този продукт, и аз го ползвам и ми е по-вкусен от белия, а според мен става по-бързо. С куркума също много обичам, но за заека си знаеш:))
ОтговорИзтриванеНямам много опит с видовете ориз, Веси, щото ползвам един тук близко родно производство :) и този приятно ме изненада, че също бързо се свари.
Изтриване