Всеизвестно на всичките ни приятели е факта, че някой нов вкус, или продукт, когато се одобри в къщи върви поне 2-3 седмици в менюто, докато ни поомръзне :) Както казват човеците ни - да си отядем. Така е и с червената прясна паста, която за пръв път правих миналата седмица за тези червени равиоли с боб. И тъй като правих равиоли и с месна плънка (за тях друг път, че стана много червено) част от пастата превърнах в любима вечеря на момичетата. Е, едното момиче изчопли и гъбите, но аромата на сушени гъби си остана в тях :)
С бекон и песто вече съм показвала, гъбите са винаги добавки - зависи какви има в наличност, в повечето случаи - печурки. Обаче тази есен нали си изсуших доста кладница, та сега не се притеснявам, когато забравя да купя гъби.
Ето и рецептата за Талиатели с бекон и гъби
Пастата се приготвя както съм описала тук В случая е червено-оранжева, оцветена с печена червена чушка. Това количество е за 4 порции паста .
След омесване, почиване и разточване на тестото - тук е разточено с машината на най-тънката степен, около 0,5мм, лентите тесто се минават през машинката за паста през отвора за фетучини (между тях и талиателите разликата е съвсем малка и може да си ги наречете както си искате, защото сте си в къщи :) У нас до скоро минаваха с името фетучини, но момичетата си ги покръстиха на талиатели)
Нарязаната паста се оставя на купчинки да засъхне за около 30 мин. Едва ли точния израз е "да засъхне", но ....... това е положението. Върху памучна кърпа, върху хартия за печене, върху стреч фолио. Каквото и да си изберете - да бъде поръсено с брашно.
За гарниране трябват:
~60-70 г сушени гъби
~250г пушен бекон
шепа листа босилек
скилидка-две чесън
7-8 с.л. зехтин
твърдо сирене за поръсване (пармезан, кефалотири.......)
Приготвяне на пастата :) премина на два етапа, тъй като се притеснявам да сложа толкова нежна прясна паста наведнъж да се вари :) Някой ден... когато добия смелост ще го правя наведнъж :)
* Гъбите се заливат с ~ 100мл гореща вода и съда, в който са се затваря за 5-10 мин.
* Листата босилек се пасират със зехтина и скилидката чесън.
* Гъбите се изваждат от водата и заедно с нарязания бекон се поставят в голям, широк тиган, в който ще се съберат с талиателите.
* Задушават се, докато останат на мазнината на бекона.
*** В този момент тази смес се разделя на две - половината остава в тигана, половината изважда за следващите две порции.
* Готовата направена паста (да се разбира половината) се поставя в ~ 2,5л. вряща подсолена вода.
* Когато лентичките паста изплуват на повърхността :) се засичат 1.5 мин време и изваждат в тигана при гъбите и бекона.
* Прибавят се 3-4 лъжици от пасирания със зехтин босилек и 3-4 лъжици от водата на сушените гъби. Разбъркват се за минута в тигана и се отстраняват от котлона.
* Разпределят се в две чинии, а отгоре им се настъргва сирене (не бяло саламурено :) а от другите, жълти сирена тип мнооооого твърд кашкавал да кажем). У нас фотосесията премина без пармезана, който девойките си бяха настъргали в чиня и чакаха с него на масата :))))
Аз лично го харесвам на люспи, но моята чиния рядко стига до фотосесия пък.
Само си представям аромата от гъбките....Чудесна е пастата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е, Радост! Да си направиш!
ИзтриванеСега и машина за паста ли да купувам...несравним вкус има прясната паста! И според мен това са талиатели, фетучините са доста по-тесни.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Купи си, Албенка, вече са доста евтини в България, а вършат чудесна работа - това лазаня да знаеш с прясно приготвени кори каква е вкусна :) Ще си отядете на паста.
ИзтриванеЗа името не споря, тези са не по-широки от 5 мм, а талеолините - 2мм. Фетучините - между тях. Изобщо минимални разлики :) Ама на кой му пука, като има пълна чиния с домашна паста :)))
Направо ми идва да ти открадна чинията,удивително апетитна паста,толкова много ми харесва,Пепи!Блазе им на момичетата,сигурна съм че на аромат и вкус е просто съвършена!Великолепна серия с прясна паста,все хубави комбинации,аз нищо не бих изчоплила,все по мой вкус ги приготвяш!Пък и цветничко-радва окото!
ОтговорИзтриванеПепи,за мен беше удоволствие да разгледам всичко ново при теб,както винаги си майстор от класа!
Пожелавам на цялото семейство да посрещнете празника с настроение и много усмивки,с вкусни гозби и с много вяра,любов и надежда!Хиляди прегръдки!
Бях се затъжила за теб, Роси :) Разбрах, че пак беше зарязала блоговете ти :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва серията с пастата, другарче мило! Весели празници на теб пожелавам и чакам да се върнеш от където си :) и да разказваш!
Така и не съм опитала прясна паста, иначе принципно не си падам, но така изглежда вкусно, пък и разнообразно!
ОтговорИзтриванеТрябва да направиш, Веси, много по-вкусна е от готовата паста :)
ИзтриванеМного обичам паста, но все правя нещо традиционно. Крада рецептата :P
ОтговорИзтриванеКради си :) освен това, че пастата е с чушки, другото си е нормално :))
ИзтриванеСтрахотна рецепта, поздравления! Непременно ще я опитам и аз.
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда! Ще се пробвам да си направя прясна паста, предполагам вкусът си заслужава!
ОтговорИзтриванеКари и Анелия, непременно си направете прясна паста. Дори да не е червена. Наистина вкусът си заслужава :) а при нея - писането е повече, обяснението, отколкото самото и правене.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделите резултата :)
Нужно ли е да има специална машинка... ?
ОтговорИзтриванеhttp://elitmk.com/hartieni-torbi/ http://elitmk.com/reklamni-hartieni-torbi/
Не, може и на ръка да разточвате. Няколко пъти. с машинката е удобство.
ИзтриванеА каква рецепта да използвам за направата на тестото за пастата?
ОтговорИзтриванеДали може да се направи с месо?
ОтговорИзтриванеМоже, с каквото искате. Рецептата за самата паста е горе в текста, линк в израза ....Пастата се приготвя както съм описала тук В случая е червено-оранжева,
Изтриване