Продукти за 2 тави :) с охлювчета:
За тестото:
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части)
1/2 кубче жива мая - 20 гр.
~ 50 мл. олио
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето
За плънката:
~ 350-400г колбас, пушено месо, салам някакъв (харесва ми да слагам някакъв луканков към меките колбаси, или филета, защото придават пикантен вкус)
200 г доматен сос за пици
~ 200 г кашкавал(и)
3-4 гъби (бланширани замразени са моите)
риган
Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. Изчаква се 10-15 мин. да се активира
* Добавят се останалите продукти за тестото и се замесва теко, еластично и нелепнещо тесто, което се покрива със свежо фоли о и кърпа и оставя да втаса, докато удвои обема си.
* Разделя се на две топки и всяка се разточва на набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 3-4 мм. (ако ги искате с повече тесто, което да е по-пухкаво, разточете с дебелина 6-7 мм)
* Намазва се с доматения сос, поръсва се ригана, нарязаните колбаси и настърганите кашкавали.
* Завивва се на руло - по дългата страна.
* Реже се на шайби с дебелина 1,5-2см., които се поставят обърнати (слегнали кръгчетата) в тава, застлана с хартия за печене. Нареждат се на 2-3 см. разстояние, защото ще втасат и ще се надуят.
* Оставят се да втасат около 30-40 мин и пекат в предварително загрята на 200* фурна. Ако не ви се чака да втасват - поставете ги в студена фурна и включете на 100* за 15 мин. След което увеличете фурната на 180* и печете, докато се зачервят.
* Изваждат се и поръсват с тънка струя зехтин.
Това е то :) Айрана готов ли е
Това е то :) Айрана готов ли е
Страхотни,страхотни и пак страхотни пици,Пепи,по детски забавни и със сигурност фантастично вкусни!Много отдавна не съм ги правила,добре ме подсети!Машинката си е голям помощник,спор няма.Сърдечна прегръдка от мен,другарче мило,с пожелание за вълнуващ завършек на лятото и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Росинко и на теб :) и спорна седмица!
ИзтриванеХубавото на тези охлювчета е, че плънката може да бъде всяка любима - както с месо :) така и без месо - със сирене и зеленчуци :)
Отмъквам утре за закуска:)
ОтговорИзтриванеда ти е сладко, Веси :)
Изтриване