Страници

19 август 2016 г.

Бързи свински вратни пържоли


Едно бързо предложение за вечеря - свински вратни пържоли на фурна. Със същия успех стават и на скара, но у нас тя често е труднодостъпна. Но ме спасяват често за вечеря, тъй като няма часове мариноване, няма дълго и бавно печене на ниска температура, колкото и да го харесвам. Понякога на човеците не им дреме за бавното готвене - просто си искат вечерята :) пък и аз.  Обикновено ги започвам от вратата LaughingLaughing и докато се  приготвим за вечеря - те са готови.  


Продукти за 8 (както се вижда) порции: 
8 бр дебели свински вратни пържоли 
1 голяма глава лук 
гъби по желание - това са кладница, замразени, слагам на няколко пържоли 
подправка - за скара и свинско и сол. Моята е смес от малко риган, червен и черен пипер, повече кимион. 
3 лъжици балсамова редукция (в момента ползвам пушена, но всякаква става) Когато нямам - ползвам соев сос и лъжица мед - 3/1 части.

лъжица масло 


 Приготвяне: 
* Първо да кажа, че откакто ги пека върху  хартия за печене (2 пласта) миенето на тавата ми е по-лесно .  А второ -   фурната се загрява на 200*    
 * Пържолите се посоляват и подправят от двете страни.  Ако ще се прибавят гъби - сега е момента :) 
* Главата лук се настъргва на ситно ренде (или нарязва съвсеееем ситно в блендер - трябва да се получи като сос, да няма едри парчета) 
* Това пюре се смесва с балсамовата редукция, или соевия сос с меда - трябва да се получи гъста кашичка, която да не се стича от пържолите, а да остане върху тях. 
* Разпределя се върху пържолите и гъбите. 
* Завива се с лист фолио - но не плътно, а колкото да покрие пържолите, тъй като лукът бързо прегаря. 
* Пекат се в загрятата фурна за 30 мин. Маха се фолиото и запичат за още 5 мин. 
* Когато се извадят от фурната им се поставя по зрънце от маслото - да се разтопи, или тъничко намаже с ножа отгоре. Колкото да  замирише на масло. 

Това е :) У нас обикновено ги хапваме с любимото ми чесново картофено пюре.

Когато се пекат на с карата се намазват от двете страни с лучената смес - така тя е малко и не прегаря на решетката.  И да, ако ги мариновате в тази смес поне 6-7 часа :) със сигурност стават по-ароматни. 


24 коментара:

  1. Жестоки са, Пеп! Царица си на ястията с мръвки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много бързи наистина,а и с тази лучена паста ме заинтригува и обещавам да опитаме много скоро,сигурно придава чуден аромат на месцето!Както винаги ни предлагаш страхотни идеи,особено за бързи гозби,благодаря,Пепи!Сега отивам да видя и охлювчетата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, приятен е лучения аромат, но и усещането да не ядеш лук :) според момичетата е добро решение. Слагала съм и на пилешки пържоли, може да пробваш на каквито решиш ти.

      Изтриване
  3. Здравейте!
    Рецептата изглежда много лесна и бърза, тъкмо като за мен :)

    Само искам да попитам - кога се слага лъжицата масло? И когато се слагат пържолките да се пекат добавя ли се някаква вода или само така се пекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е тук трябва да кажа "Благодаря за този въпрос" :) Ами забравила съм да напиша за маслото, ей сега ще допълня и горе. Слагам по зрънце :) то толкова е малко . на всяка пържола, когато ги изкарам готови от фурната. Колкото да замирише на масло. Ще се радвам да приготвите и споделите дали Ви харесва :)

      Изтриване
    2. И аз благодаря за отговора :) Захващам се с приготвянето им.

      А при печенето слага ли се малко вода в тавичката?

      Изтриване
    3. не, не слагам вода. Самото месо си има водно съдържание, което при задушаването с фолиото му е достатъчно. Пък и те са вратни, имат си малко мазнина. Но ги и пека на хартия за печене. Ако ще печеш в тавата направо - сложи съвсем мъничко вода, да не са на сухо. Но съвсем малко - да се пекат, не варят :)
      Н

      Изтриване
    4. Станаха страхотни! (по думите на останалите де, защото аз свинско не ям :) Всички много ги харесаха.
      Наложи ми се обаче да направя малко промяна - вече се бях захванала да ги приготвям и се оказа, че нямаме соев сос - импровизирах и го замених със сироп от нар (без да добавям мед). Следващит път ще ги направя по оригиналната рецепта :)

      Изтриване
    5. оооо, не сменяй сиропа от нар :) той е страхотен и аз го предпочитам за печене на меса (виж други рецепти за свинско филе има тук със сос от нар), но тази пролет ми свърши, а в моето магазинче обещават наесен да заредят. Затова и ползвам балсамовата редукция.
      Радвам се, че домочадието са ги харесали :)

      Изтриване
  4. Пържолите се получиха добре, но изпичането им отне час и половина. Дебелината на месото беше 1.5 см.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За час и половина на 200* не се ли препекоха? Аз също ги пека дебели, над 1,5 сантиметра, но врата е крехко месо и се пече бързо.Явно сте случили на някое жилаво месо, или възрастно

      Изтриване
  5. Беше невероятно вкусно и много сполучливо ( като за първи път ) . При мен също се яви разлика във времетраенето на готвене. Около час и половина. Но, важен е крайния резултат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо :) Не знам какво е било месото. Врата е принципно много крехко месо, не му трябва дълго готвене. А аз отдавна не пека толкова дълго месото, освен ако не е под 160-150*.
      НИщо, важното е, че сте харесали вида "мариноване" на тези пържолки.

      Изтриване
  6. Чудни станаха. Със сос от нар. В глинения гювеч за час бяха готови.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, в глинения гювеч със сигурност са се получили много вкусни :)

      Изтриване
  7. Благодаря много за тази страхотна рецепта.
    Жена ми не можа да повярва, че след 20 години брак съм и сготвил, явно карантината има и положителни страни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много неподозирани умения изкара от нас карантината :)
      Радвам се, че сте харесали пържолите така :) нищо сложно и дълго, но пък са вкусни.
      Здраве на цялото семейство!

      Изтриване
  8. И аз ги направих за първи път. Много крехки станаха.
    При мен също имаше разлика във времето за печене - около час и половина.

    Много много се одобриха !
    Единствената забележка беше следващия път да сложа повече лук и гъби :]]].

    Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено зависи от самото месо. На мен с домашно също не ми се получава толкова бързо, но и аз от няколко години си пазя домашното само за готвене :)
      Важното е, че сте одобрили, пък другия път слагайте повече лук и гъби, щом се харесват :)

      Изтриване
  9. Пепи, благодаря за рецептата!
    Гостите ни много харесаха месото - сочно и ароматно.
    И при мен печенето отне 1,5 ч.
    Поздрави! Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Марианка :)
      Явно всеки ще трябва да си следи времето за готовност на пържолите :)

      Изтриване