Продуктите са в зависимост от това кой зеленчук предпочитаме - както се вижда при нас са зелето и карфиола. От около 3 кг зеленчуци и 1 доза от маринатата излизат 7-8 буркана Омния, естествено зависи колко добре са напълнени/натъпкани. Заради врялата марината, с която се заливат е готова за ядене след 3-4 дни :)
Продукти:
карфиол, зеле, моркови, камби
скилидки чесън, зърна черен пипер, целина/кервиз листа
Маринатата:
5 ч. ч. оцет
1 ч. ч. олио
7 ч. ч. вода
1 ч. ч. сол
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. мед
по 1 аспирин на буркан
ПРИГОТВЯНЕ:
* Зеленчуците се измиват и нарязват.
* На дъното на бурканите се поставя по един аспирин и се пълни с нарязаните зеленчуци.
* Всички продукти за мариноването се сипват в голяма тенджера и загряват до пълното разтваряне на меда и захарта. След като заври се оставя да покъкри 4-5 мин.
* С врялата марината се заливат зеленчуците в бурканите; запечатват се с капачките и обръщат върху капака.
* Когато всички са готови се завиват с дебела кърпа/и и оставят така, докато изстинат напълно.
Чаената чаша е с вместимост 240 мл. Ако зеленчуците ви са малко повече – и имате около 9-10буркана със зеленчуци,
ползвайте чаша с вместимост 300, или 350 мл. Когато всички продукти се измерят
с една и съща чаша, пропорцята се спазва. Ако зеленчуците са ви 5-6 буркана, ползвайте чаша с вместимост 180 до 200мл.
Пепчиии, много ме радва факта, че сте одобрили рецептата!! Хапвайте със здраве и ме споменавайте със добро :)!!
ОтговорИзтриванеЦелувки, миличка и хубав ден!!
Още веднъж благодаря, Руми за вкусната туршия :)
ИзтриванеНаздраве от нас!
Пепчо, а мога ли да махна аспирина от рецептата. И ако да-трябва ли да сваря бурканите?
ОтговорИзтриванеЩе омекнат зеленчуците, Цвета, дори за малко ги заварите. По-добре ги залейте с вряща марината и запечатайте веднага, дръжте на студено място. И не правете много буркани, няколко за проба, като оставите един да стои до зимата, да видите дали ще издържи. Ако да - за догодина ще имате опит и знаете.
ИзтриванеЗдравей Пепи, дали ще се получи без аспирини?
ОтговорИзтриванеМоже, но трябва да държите на студено място
ИзтриванеМоже, но трябва да държите на студено място
ИзтриванеБлагодаря много! Много рецепти ползвам от вашия сайт, от години и винаги са били много вкусни и успешни. Благодаря!
ИзтриванеПоздрави,
Диана :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеИ аз благодаря за оказаното доверие, Диана :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Здравей, Пепчо!
ОтговорИзтриванеМиналата година правих туршийка по твоята рецепта и всичко беше на шест. Тази година реших да проявя творчество (намалих солта и махнах аспирина) и стана мазало. След известно време маринадата помътня и стана лигава, слузеста. Някъде около 20кг. материал. Върнах на твоята рецепта и се опитах да го спася. Извадих зеленчуците, изхвърлих лигавата маринада (накиселяваха, но иначе не бяха разкашкани, свежи), измих ги с вода, бурканите също измих и опекох във фурната на 100грасуса, напълних и залях с твоята маринада 1:1, без лично творчество.
Въпрос: има ли шанс да се оправи, или пак ще стане лигаво и ще ходи на боклука?
Мерси предварително и бъди жива и здрава!
Валерия
Здрасти :) Честно казано не знам дали ще се оправи.
ИзтриванеКато постои няколко дни ще разбере, защото и при тях вече е започнало някакво действие.
А през това време можеш да заложиш още малко туршия по рецептата, за да има сигурна😀
Поздрави!
Не става ли много сладка с 2 чаши захар и 1 чаша мед?
ОтговорИзтриванеНа нас не. Това количество е за 10 буркана. Може да намалите по Ваш вкус, но трябва да си прецените колко.
Изтриване