Няма как да подмина още една фокача, която преди време, когато Юлка сподели в Гответе с мен правех толкова често, колкото и през последните две седмици - през ден :) Много ми харесва тестото, замесено с картоф. И когато споделих предната фокача с маслини и домати преди десетина дни, Злати - другарчето от италианската ни екскурзия, ме уреди и с оригинална италианска рецепта (с клипче), в която - естествено присъства и брашно от твърда пшеница (di grano duro). То е едно от разковничетата за вкуса на тази Focaccia Pugliese - типична за района на Пулия и тъй като ние бяхме точно там се чувствам длъжна да я споделя - мека и пухкава, с аромат на зехтин и риган. Маслините от мен :) за цвят. В Бари, където бяхме отседнали, очаквах да има пицарии на всеки ъгъл, но с изненада открих, че на почти всичките ъгли :) има фокачерии. Така да се каже. Повечето от които задължително почиваха по обяд. И страхотни спаначени пити, за които - ако докарам вкуса - ще споделя следващ път, защото бях очарована най-много от тях.
Другото брашно, което използвах е на София мел - класик, синята опаковка: бяло брашно с гарантирано високо качество, подходящо за приготвянето на всички видове тестени изделия. И брашното, с което аз правя хляба у дома, откакто съм купила машината за хляб. Т.е. - всеки ден
Приготвянето на тази фокача не е от най-бързите, защото втасва няколко пъти, но чакането си струва :) Пък и от дозата се получават два броя.
Продукти за 2броя с d 26 см:
300 г бяло пшенично брашно тип 500 София мел - класик
100г брашно от твърда пшеница ( semola di grano duro)
1 средно голям сварен картоф (~200г)
1/2 кубче жива мая - 21 г
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
6-7 лъжици зехтин
2 шепи чери домати, или 2-3 обикновени домата**
десетина маслини
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
1-2 щипки едросмляна сол (розова тук)
* Маята се разтваря в 200мл от топлата вода със захарта и лъжичка брашно и оставя на топло да се активира - да увеличи два пъти обема си.
* Свареният и охладен картоф*** се намачква на фино пюре с 3-4 лъжици зехтин и останалите 50 мл от водата.
* Двата вида брашно се смесват и пресяват в дълбока купа.
* Към тях се прибавят картофеното пюре и шупналата мая.
* Меси се дълго, докато се получи еластично тесто - в началото е лепкаво, но колкото повече се меси, лепненето по ръцете намалява :) Това упражнение може да се направи в хлебопекарната - аз включвам на програма тесто, на два пъти, но меси по 15 мин., не изчаквам целия цикъл. Солта се прибавя в края на месенето.
* Поставя се в намаслена купа, покрива се и оставя да втасва за около час - увеличава тройно обема си.
* Изважда се от купата и разделя на две части - всяка част се премесва още веднъж (ръцете се намасляват с останалия зехтин) и разпределя в две тавички с d 24 см.
* С пръстите на ръцете се разстила така, че почти да покрие дъното - от мазнината тестото се свива навътре, но това не е проблем, тъй като после втасва и изпълвма тавичката.
* Поръсва се с риган, поставят се нарязаните домати, маслините, поръсва съвсем тънко със струйка зехтин и едро смляната сол.
* Трябва да се остави на топло, да втасва отново, докато удвои обема си, но тук вече нямам търпение и поставям в загрята на 40* фурна за ~ 30 мин. Там втасва :) Докато се приготви първата фокача, втората има време да втаса по нормалния начин :)
* Изважда се тавата, фурната загрява на 220* .
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече около 20 мин, до златисто :)
** Ако доматите са много сочни - се срязват на две - хоризонтално, през средата и поизстискват от сока и семената им. Иначе тестото се подводнява :) и под тях не се изпича добре. Хубаво е и да се обелят :)
***Не си мислете, че варя само един картоф :) у нас сварени картофи има почти винаги, тъй като с тях бързо могат да се подготвят всякакви ястия
Разкошно си го описала - чак да огладнееш ...
ОтговорИзтриванеА за картофа в тестото - почти няма тесто, в което да не слагам пюриран картоф - просто толкова променя вкуса, че не е истина.
Много апетитна, вкусна и ароматна фокача, Пепи,
ОтговорИзтриванеаз също харесвам картофено присъствие в тестото. Благодаря!
А така хубаво разказваш ... ще очаквам и спаначените пити:)
Страхотна идея! Задължително ще изпробвам! Благодаря за рецептата. Ще се радвам, ако последвате и моят скромен блог https://vanillacacao.blogspot.bg/
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Май ще се прави днес. Да видим докъде ще я докарам аз.
ОтговорИзтриванеВкусноооо, направо ми иде да си отчупя!
ОтговорИзтриванеИзвинявам си за глупавия въпрос, но къде се продава това брашно от твърда пшеница? Или ако може да се замени с нещо? ...
ОтговорИзтриванев София има специализирани магазини с италианска стока - хранителни продукти. Но и в Метро го има брашното, лошо е, че там е опаковка от 5кг :) малко множко, но пък има голяма трайност. Но е много добро и за пици, така че може да си го ползвате доста време за такива пити.
ИзтриванеБлагодаря ти, Пепи. Светли празници!
ОтговорИзтриванеМоля :)
ИзтриванеСветли празници и на теб!