Страааааахотни са! С много масло, канела и пикантния аромат на кардамон! Не бива да преяждате с тях, умишлено дозата е по-малка - да се изядат наведнъж и на всеки да се паднат по две-трички :) Ако се притеснявате от количеството масло (което всъщност не е чак толкова много - около 150 г - аз и в бисквитките слагам толкова :) Може да смесите в самото тесто равни части масло и олио. А и според моите наблюдения печивата с олио и на другия ден са по-меки, отколкото тези само с масло и не се налага да се притоплят. Точно така смятам да направя утре със следващата доза :) От тук ги взаимствах, но яйца не съм слагала в тестото - може да е по-богато, но според мен тестото с яйца е малко по-жилаво за работа. Та ги игнорирах :) Ама може да ми се доверите, нали знаете :)
Последни упътвания и пиша продуктите :) Тестото е меко, но не лепне и приятно за работа. Не съм ги навивала стегнато, за да могат когато втасат и се пекат да се слепят едни за други :) Не знам защо, но така помня едни отколешни кифлички в една баничарница тук, от която съм хапвала най-вкусните гевреци и кифли. Пък то сегашните кифли кифли ли са В един момент обаче реших да сменя дизайна и половината ги направих на възелчета Крайна бройка - 9 кръгли и 5 възелчета. С прилична големина. Ако са по-малки, ще станат повече бройки, а ако искате да са единични , незалепнали за сестричката си кифли - може да ги сложете на по-голямо разстояние една от други, или в хартиени капсули за мъфини. Така всяка ще си има своята собствена външна обиколка.
По замисъл трябваше да бъдат със стафиди. Но се оказа, че свършили, та щедро отпуснах сушени червени боровинки :)
Брашното е Ола на София мел - универсално пшенично, с ниско пепелно съдържание и добри хлебопекарни свойства, подходящо за приготвянето на широка гама тестени изделия. До сега някакси го пропусках този вид брашно, но много ми хареса резултата с него.
По замисъл трябваше да бъдат със стафиди. Но се оказа, че свършили, та щедро отпуснах сушени червени боровинки :)
Брашното е Ола на София мел - универсално пшенично, с ниско пепелно съдържание и добри хлебопекарни свойства, подходящо за приготвянето на широка гама тестени изделия. До сега някакси го пропусках този вид брашно, но много ми хареса резултата с него.
Продукти:
240 мл топло прясно млкяко
60 г масло (най-долу съм споделила за масло/олио в тестото)
60г захар
21 г прясна мая (1/2 пак) или 7г суха
380 г бяло пшенично брашно + още шепичка за разточване - "Ола" София мел
щипка сол
За плънката:
зърно кардамон ситно счукано
2 пълни ч л канела,
60г масло
1 ч.ч. сушени червени боровинки (или стафиди) накиснати в 30 мл плодов сок, или ром :) (за минутка на ниска степен в микровълновата)
80 г кафява захар
За намазване:
1 яйце с 1 лъжица прясно мляко и още 2-3 лъжици захар за поръсване
Приготвяне:
* Всички продукти за тестото сложих в хлебопекарната и омесих на програма тесто. Там и втаса тестото. Ако ще замесвате на ръка - маята се шупва в топлото прясно мляко с малко от захарта и малко брашно. Когато е готова (шупнала) се смесва с останалото брашно, захарта, щипката сол и мекото масло.
* Втасалото тесто се разточва на дълъг правоъгълник, широк ок 30 см. -за да стават с повече обиколка охлювчетата. Както и да го разточите, дебелината трябва да е около 4-5 мм.
* Накиснатите сушени плодове се смесват със захарта, канелата, фино счуканото зърно кардамон и разтопеното масло.
* Тази смес се разнася почти равномерно по кората, която се навива на руло и нарязва напречно на парчета с дебелина ок 2,5 см. Както и да ги нарежете - важно е дебелината да бъде еднаква.
* Нареждат се в тавата за печене, застлана с пекарска хартия - разстоянието между тях ще определите сами, като имате предвид, че докато втасват и се пекат стават двойни :)
* Оставят се да втасат още ~ 30 мин., намазват се с разбитото яйце с прясно мляко и поръсват с кафявата захар. Тя е по желание - на следващия ден тази захарна коричка пак е хрупкава, но не толкова нежна, както в деня на печенето.
* Пекат се в загрята на 190* фурна - на средна скара, около 20-25 мин - до зачервяването им . Знаете изпеченото тесто като се почука с възглавничката на пръста как тупка :) на кухо.
* Изваждат се на скара и охлаждат. Ако успеят. През това време какаото, или млякото да са приготвени в чаши :)
Другите кифли - на възелчета. В останалата една трета от разточената кора сложих плънка само на половината. Захлупих я с другата половина от кората и нарязах на ленти с ширина 2см. Лентите просто ги вързах на възелчета и пъхнах краищата под тях.
Да се чудиш на кои да посегнеш :) Аз посегнах първо на възелчетата
ПП: Допълвам :)
Отрязаните парчета руло поставени в хартиени капсули за мъфини - така пак си втасаха, но не залепнаха едни за други.
Отрязаните парчета руло поставени в хартиени капсули за мъфини - така пак си втасаха, но не залепнаха едни за други.
Тестото: В тестото сложих 40 мл олио и 20 мл масло. Ами не ми харесаха толкова, колкото само с маслото :) Ще си ги правя само с масло вече. Тези с маслото на следващия ден си ги стоплих за по 20 сек. в микровълновата и отново бяха прекрасни :)
Любими аромати на канела и кардамон, с червени боровинки,
ОтговорИзтриванеи на възелчета, и на спиралки - Разкошни са, Пепи.
Чудесна рецепта, снимки и препоръки - поздрави за теб,
а предполагам, че и втората доза вече я няма...
Прелестни, ароматни пухкавелки! Чудесни са, Пеп! И ти се доверявам винаги! Поздрави и прекрасен празничен месец!
ОтговорИзтриванеА кардамон от къде купувате?
ОтговорИзтриванеВидях, че вече си намерила, но да кажа, че се продава при подправките в почти всички хранителни магазини.
ИзтриванеИ последно -кардамон или кориандър ,според мен кардамон
ОтговорИзтриванеВ 0,29 ч. се случват грешки, но няма как да го знаеш. И кориандъра е хубав, но ще го сложим в ракията. На Мише. Благодаря за внимателното четене, нищо, че са тежки и няма да направиш.
ОтговорИзтриванеЧудни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :)
ИзтриванеУф, сега се натъпках с кекс, но няма да откажа една спиралка, с масло:)
ОтговорИзтриване