Тези ги правих преди Нова година, но оставих сега да ги споделя, защото след празниците в почти всеки дом има изостанали мезета, сирена ..... А пиците са много подходящ начин да се използват. Моите може и да не са типично италиански (макар и у нас да се държи на тънкия, хрупкав блат), но освен, че са много калорични с толкова плънка са и наистина много вкусни. Опитайте Ще напиша какви сирена аз слагам, пък вие използвайте каквито обичате (само бялото саламурено пропуснете, моля. Не е от най-подходящите за пици. Използвайте сирена, които се топят - моцарела, кашкавал - обикновен, с подправки, пушен, ементал, гауда, скаморца, бри, синьо сирене, чедър, кефалотири, топено сирене.........
и крема сирене, което смесвам с доматения сос за намазване на блата. Всъщност тук блата може да мине и без доматен сос и ще стане съвсем бяла пица, но така ни харесва повече
Тестото е любимото ми тесто за пици, което си ползвам от години. Е, в последните не го замесвам на ръка, а с хлебопекарната на програма "тесто". От тези продукти излизат 3 средни, или 2 големи пици... или колкото направите, останалото тесто в хладилника - за следващия ден.
Продукти:
За тестото:
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части)
1/2 кубче жива мая - 20 г.
~ 50 мл. олио/зехтин
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето (тестото става различно и по-добро ако част от брашното (~150г) се замени с брашно от твърда пшеница)
За гарниране:
крема сирене и доматено пюре - равни количества; риган или босилек
бялата чиния: чедър, кашкавал, гауда, топено сирене, моцарела
чинията за пица с червения ръб: чедър, бри, синьо сирене, скаморца, кашкавал, няколко резена домат
пицата с гъби: гъби кладница е тук; топено сирене, пушен кашкавал, кашкавал, чедър, топено сирене, моцарела
Приготвяне на пицата:
* Маята се разтваря в топла вода (37-40*) заедно със захарта и се оставя да шупне на топло за 10 минути.
* Прибавя се олиото и малко по малко от брашното - първо се бърка с телената бъркалка за яйца, после меси с ръка докато се получи топка еластично и меко тесто, което да не лепне по ръцете. Солта се прибавя с последната част брашно.
Или цялата тази операция по замесването се прави в машината за хляб.
* Покрива се с кърпа и оставя за 30-40 мин. на топло да втаса (или прибира в намаслен плик, в хладилника, ако ще се ползва след 8-10 часа. Там пак втасва, но бавно. Когато потрябва се изважда, оставя за 30 мин. на стайна температура и тогава се използва).
* Втасалото тесто се раделя на две, или три топки :) за колкото пици ще правим от него.
* Разточва*** се блат - с дебелина 2-3мм. Намазва се със сместа от крема сирене и доматено пюре, поръсва се с подправки и гарнира с останалите сирена (и гъби).
* Пече се в предварително загрята на 250* фурна - в долната част на фурната, но не на дъното; докато се разтопят и зачервят сирената - на тази температура около 7-9 мин.
* За печенето на пицата ще напомня: всеки път го пиша според мен, за дебелината на блата е важно печенето. Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :)
Ако искам да остане тъничък - поставям в загрята на 250* фурна - така се пече максимално бързо и тестото не успява да бухне; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува максимално.
Пепи, е аз днес се каних да правя пица, но утре ще е, именно за оползотворяване на нарязани в повече, естествено мезета.
ОтговорИзтриванеОт предложените от теб мога да си дръпна което и да е, все ще ми хареса, макар че и с мръвка не бих отказала, знаеш:)
да дръпнеш, ако има :) Ама съм спокойна, че утре ще правиш :)
ИзтриванеСпорна първа работна седмица за тази година, Веси :) И повече никакви смени на работата :) Прегръдки!
И у нас поръчаха пица тези дни :)
ОтговорИзтриванеТвоите са чудесни и ще си крадна идейката за крема сиренето и соса :*
Крадвай и пробвай :) и да кажеш дали са харесали у вас.
ИзтриванеНеустоима и любима... Благодаря!
ОтговорИзтриванеСъс страхотна идея за пица стартираш 2017 година,Пепи!
Нека бъде за теб здрава и мирна,
вдъхновена и успешна, с много радост,
хубави моменти и лично удовлетворение.
Благодаря ти, Дианка! Дано да е здрава и мирна, другото сами ще си го направим :)
ИзтриванеОх,мале,хич не жалиш сирената и като ги видя така апетитно да се точат разтопени,нали знаеш кой е човекът с облещени очички-АЗ!Пиците са разкош на квадрат,мила!
ОтговорИзтриванеБеше ме страх да не се развалят :))) Но свършщиха вече. Хубаво, че и тук се внасят повечето видове, само това с връзчицата не намирам :)
Изтриване