Страници

29 декември 2016 г.

Печени бейби петлета с ароматно масло

      Уточнявам, че това не са бебета-петлета, а са такава порода. Френска, отглеждани в естествена среда. Крехко и сочно птиче месо, което се готви общо за около 30 мин.  Рецептата може да се направи и с цяло, нормално по тегло пиле :) бройлер, като естествено времето за готвене се увеличи.  Тук долу горе се вижда големината на готовото цяло пиле на фона на шестинка лайм и малка глава чесън. 
Размерът на тези пилета е малък - по около 350- до 600 г в най-угоения вид; моите ги подбрах точно килограм за две :) имайте предвид, че половин петле стига да се нахрани един съвсем гладен човек. 

Необходими за 4 порции са: 
2бр. бейби петлета (или 1 нормално пиле цяло) 
120 г. ароматно лимоново масло***  
по 1 ч.л. сладък червен пипер, сол, къри, чесън на прах и щипка черен пипер 
по 1  портокал и лимон /лайм 
2-3 глави чесън 
50 мл бяло вино и 50 мл соев сос

Приготвяне: 
* Петлетата се почистват и подсушават.  

* Внимателно се отлепва кожата от месото  - долу, до кухината се започва и става много лесно.  
* С лъжица се пъха масло и разпределя под кожата - първо на гърдите, после и на гърба на пилетата. Подправят се със смесените подправки - отвътре и отвън.  В коремите се поставя по четвъртина лимон и половин портокал, обелен от корите. 
* Връзват се краката им и поставят в плик за печене, заедно с остатъците от лимона, виното, соевия сос и почистените глави чесън. 
* Оставят се така за час в хладилник да починат :)
* Фурната се загрява на 200* и плика с пилета, поставен в тава отива в сауната :) Ако нямате или не ползвате плик за печене, поставете пилетата в тава, освен виното налейте още толкова вода и затворете тавата с алуминиево фолио. 

* Пече се 10 мин на тази Т*, след това се намалява на 170* и пече още 20 мин. 
* Изваждат се, оставят да починат 7-8 мин. и сервират - по половинка в порция, както писах е съвсем достатъчно. 

Заедно с тях може да изпечете и картофи за гарнитура 


***(масло, подправено с чесън, лимон, магданоз, сол) Хубаво е да си направите няколко такива "саламчета и когато ви потрябвате - да си ползвате. Замразено издържа няколко месеца. 

     Това е и последната публикация за тази година.  Като всяка една си имаше своите трудни моменти, щастливи мигове, а времето, прекарано с любимите хора никога не стига :) Пожелавам в следващата година да имаме много повече време за себе си, за близките си, да  бъдем здрави и да не изпускаме птичето щастие, когато то кацне на рамото ни bouquet

8 коментара:

  1. Здравейте! Много апетитно изглежда. От къде може да се купят такива петлета? Весели празници !Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в Метро има винаги. Но са замразени, както виждате горе. И една БГ фирма - мисля Вивенда, продават пилета всякакви, потърсете в интернет.

      Изтриване
  2. Честита нова година, Пепи! Нека е мирна, плодородна и успешна! Желая здраве и много споделените мигове в семейството! Нови пътешествия и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! Здрава и добра да е и за теб новата година, пълна с много щастие и хубави моменти!

      Изтриване
  3. И последното за годината ти предложение е страхотно, Пепи,
    благодаря за идеите, труда и точните пояснения към всяка една рецепта.
    Доверие и гаранция на 100%!
    Честита Нова 2017 Година и нека да бъде
    здрава и мирна, успешна и устремена, благодатна и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че съм обстоятелствена, Диди :)
      Благодаря ти! Честита, здрава и спорна да е новата година и за теб!

      Изтриване
  4. Винаги когато се чудя как да сготвя нещо, надничам в сайта ти... Та докато търсех рецепта за френски петлета видях, че в Рецептите на Катето Евро е копната твоята едно към едно, ама е представена за нейна. Трябва да си сложиш авторски права..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Накара ме да се разтърся. Да, видях я на сайта на Една, представена от автор Катето, но с моя текста, който съм изпратила с рецептата на в.24 часа - от там вече и със запетайките е копирана :) https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6000461
      Никога не съм можела да си обясня защо се прави това - рецептите са лесни, правиш, пишеш... Не бих се изненадала, ако и снимките бяха мои, но те поне не са.
      Аз също съм гледала рецептата от някъде, но съм я приготвила по наш вкус и така съм записала.
      Ами....често срещано явление - да правиш пари с чужд труд.
      Живи и здрави! Аз се радвам, че често ми пишат хора като теб, които често надничат тук за идея :)

      Изтриване