Размерът на тези пилета е малък - по около 350- до 600 г в най-угоения вид; моите ги подбрах точно килограм за две :) имайте предвид, че половин петле стига да се нахрани един съвсем гладен човек.
Необходими за 4 порции са:
2бр. бейби петлета (или 1 нормално пиле цяло) 120 г. ароматно лимоново масло***
по 1 ч.л. сладък червен пипер, сол, къри, чесън на прах и щипка черен пипер
по 1 портокал и лимон /лайм
2-3 глави чесън
50 мл бяло вино и 50 мл соев сос
Приготвяне:
* Петлетата се почистват и подсушават.
* Внимателно се отлепва кожата от месото - долу, до кухината се започва и става много лесно.
* С лъжица се пъха масло и разпределя под кожата - първо на гърдите, после и на гърба на пилетата. Подправят се със смесените подправки - отвътре и отвън. В коремите се поставя по четвъртина лимон и половин портокал, обелен от корите.
* Връзват се краката им и поставят в плик за печене, заедно с остатъците от лимона, виното, соевия сос и почистените глави чесън.
* Оставят се така за час в хладилник да починат :)
* Фурната се загрява на 200* и плика с пилета, поставен в тава отива в сауната :) Ако нямате или не ползвате плик за печене, поставете пилетата в тава, освен виното налейте още толкова вода и затворете тавата с алуминиево фолио.
* Пече се 10 мин на тази Т*, след това се намалява на 170* и пече още 20 мин.
* Изваждат се, оставят да починат 7-8 мин. и сервират - по половинка в порция, както писах е съвсем достатъчно.
Заедно с тях може да изпечете и картофи за гарнитура
***(масло, подправено с чесън, лимон, магданоз, сол) Хубаво е да си направите няколко такива "саламчета и когато ви потрябвате - да си ползвате. Замразено издържа няколко месеца.
Това е и последната публикация за тази година. Като всяка една си имаше своите трудни моменти, щастливи мигове, а времето, прекарано с любимите хора никога не стига :) Пожелавам в следващата година да имаме много повече време за себе си, за близките си, да бъдем здрави и да не изпускаме птичето щастие, когато то кацне на рамото ни
Здравейте! Много апетитно изглежда. От къде може да се купят такива петлета? Весели празници !Ели
ОтговорИзтриванев Метро има винаги. Но са замразени, както виждате горе. И една БГ фирма - мисля Вивенда, продават пилета всякакви, потърсете в интернет.
ИзтриванеЧестита нова година, Пепи! Нека е мирна, плодородна и успешна! Желая здраве и много споделените мигове в семейството! Нови пътешествия и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Бети! Здрава и добра да е и за теб новата година, пълна с много щастие и хубави моменти!
ИзтриванеИ последното за годината ти предложение е страхотно, Пепи,
ОтговорИзтриванеблагодаря за идеите, труда и точните пояснения към всяка една рецепта.
Доверие и гаранция на 100%!
Честита Нова 2017 Година и нека да бъде
здрава и мирна, успешна и устремена, благодатна и много щастлива!
Нали знаеш, че съм обстоятелствена, Диди :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Честита, здрава и спорна да е новата година и за теб!
Винаги когато се чудя как да сготвя нещо, надничам в сайта ти... Та докато търсех рецепта за френски петлета видях, че в Рецептите на Катето Евро е копната твоята едно към едно, ама е представена за нейна. Трябва да си сложиш авторски права..
ОтговорИзтриванеПривет :) Накара ме да се разтърся. Да, видях я на сайта на Една, представена от автор Катето, но с моя текста, който съм изпратила с рецептата на в.24 часа - от там вече и със запетайките е копирана :) https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6000461
ИзтриванеНикога не съм можела да си обясня защо се прави това - рецептите са лесни, правиш, пишеш... Не бих се изненадала, ако и снимките бяха мои, но те поне не са.
Аз също съм гледала рецептата от някъде, но съм я приготвила по наш вкус и така съм записала.
Ами....често срещано явление - да правиш пари с чужд труд.
Живи и здрави! Аз се радвам, че често ми пишат хора като теб, които често надничат тук за идея :)