Тези бисквитки са от рецептите, на които се каня с години.... или ми харесат и после забравя. Всеки път обаче по Коледа се сещам за бисквитките на Ирина и нещо стане, та им се размине. А съм първия човек, който е харесал и коментирал рецептата и преди 5 години :))
Тази година обаче започнах голямото коледно сладкоправене точно от тях. И съжалих... че не съм ги направила предните 5 години. Затова пък за седмица ги направих два пъти. Смених малка част от брашното с нишесте (натурално, царевично) иначе се знае, че в сладките рецепти на Ири няма какво да се пипа.. Като най-шоколадовата и торта, която е неизменно у нас за всеки празник. И тези дни ще бъде пак.
Тестото разделих наполовина и едната част направих с шоколадов дропс, другата със захаросани корички, тъй като първия път дропса ми беше само 100г. До днес :)
Продукти за ~ 50 броя с големина на монета от 2лв.
3 малки яйца
100 г бяла и 100 г кафява захар
200г меко масло
350г брашно
50 г царевично нишесте
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица бакпулвер
3 пълни с.л. фино настъргана кора от портокал
2 с.л. сок от портокал
щипка сол
100г шоколадов чипс
100г захаросани плодови корички
Приготвяне:
* Двете големи тави на фурната се застилат с хартия за печене (или 3 по-малки)
* На голям лист хартия се смесват брашното, нишестето, содата, бакпулвера и солта.
* Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване - около 6-7 мин.
* Добавят се едно по едно яйцата, като се изчаква сместа да ги усвои напълно. Добавят се портокаловите кора и сок.
* Накрая се прибавя сместа с брашното - на 2-3 пъти и вече се разбърква с лъжица, докато поеме добре брашното.
Тук разделих сместа на две и в едната сложих захаросаните корички, в другата шоколада и разбърках добре. Всяка смес се завива добре в свежо фолио (или торбичка) и прибира за час в хладилника. Може да направите само с корички, или само с шоколад - както си харесате. На нас ни харесват и двата вида и затова пак така ги направих и днес.
* Фурната се загрява на 180* (без вентилатор, или 160 с вентилатор).
* С чаена лъжичка се взема от сместа и оформя на топче - с големина на среден орех.
* Нареждат се в тавата на разстояние 2.5-3 см. едно от друго, тъй като при печене се разливат.
* Пекат се в загрятата вече фурна за около 12 мин - до съвсеееем леко порозовяване.
Внимавайте да не ги препечете, да не станат твърди и сухи. Моите си жълтееха от домашните яйца и портокаловата кора още във вид на тесто :) Готовите се изваждат на решетка до пълното им изстиване.
Прекрасни!То наистина си е за съжаление,че си лишавала и нас от тези великолепия...!
ОтговорИзтриванеНепременно ги опитай някой ден, Миленка :) Дори и след празниците да е. Със сгиурност ще се харесат и у вас.
ИзтриванеВесели празници!
Прекрасни са, Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта с нежен вкус, портокалов аромат и пъстро коледно настроение!
И предпразнично :)- Сърдечни поздрави, вдъхновение и много усмивки!
Благодаря ти, Дианка! Поздрави сърдечни и на теб и весели празници на цялото семейство!
Изтриване