Продукти за 4 порции:
1 глава броколи (около 500-600г)
1 голям картоф (~350г)
1 парче праз лук - около 20см.
4-5 скилидки чесън
сол на вкус
2-3 лъжици олио
5-6 стръка магданоз
~ 100 мл течна готварска сметана
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. препечено брашно
2 с.л. масло
Приготвяне:
* Почистеният картоф се нарязва на едри кубчета; парчето праз на малки шайби и заедно със скилидките чесън и олиото се поставят в 1л. подсолена вода. Варят се до омекване на праза и картофа - около 15 мин.
* Прибавя се нарязаният на едро магданоз и тенджерата се отмества от котлона.
* Паралелно с тази тенджера на котлона се поставя друга, в която се подготвят броколите :)
* Главата броколи се накъсва на розички, измиват се в гевгир, или цедка и поставят във вряща подсолена вода, в която се варят не повече от 3 до 4 мин. Отцеждат се.
* Сипват се в тенджерата при сварените картофи и всичко се пасира.
* Прибавят се маслото е чесъна на прах/гранули.
* Тенджерата се връща на котлона. Брашното се размива в сметаната и налива към супата.
* Когато започне да къкри - около 2-3 мин, крем супата е готова и се отмества от котлона. За последен път :)
* Сервира се с крутони - ако забравите да си направите, винаги има вариант да сложите от "перлите за супа".
Много любима супа с броколи.Правя я и аз и наистина се харесва.Тази пролет видях да продават и семена от броколи, но с червен цвят.Много интересно.Явно броколито са го култивирали и разнообразили генетично.Хибридни семена, но с такова броколи ще се получават прекрасни ястия.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Кой знае колко вида броколи има :) Първата година, когато отглеждах, един приятел ми беше донесъл семе от Англия с почти лилав цвят. Но самата глава не беше така стегната, като познатото ни зелено и не повторих да сеем от него.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели, поздрави и на теб!
Вълшебни кроасани ми ухаят още от предната публикация,Пепи,а и тази фина крем-супа е страхотна и много любима!Наистина ме изненадваш с броколите,значи трайно ги залюби щом вече и отглеждаш лично.
ОтговорИзтриване