11 март 2017 г.

Крем-супа от броколи

  
      Още една рецепта за супа и то с харесваният и отглеждан от мен в последните  две години зеленчук броколи :)  Кой да повярва, че ще намери място у нас на масата, но е факт. Тази зима много често като гарнитура, задушен набързичко с масло. У нас супи се хапват целогодишно, но ще използвам това, че зимата им е сезона :) и ще предложа рецептата за тази кадифена, ароматна крем-супа от броколи.

Продукти за 4 порции: 

1 глава броколи (около 500-600г) 
1 голям картоф (~350г) 
1 парче праз лук - около 20см. 
4-5 скилидки чесън 
сол на вкус 
2-3 лъжици олио 
5-6 стръка магданоз 

~ 100 мл течна готварска сметана 
1 ч.л. чесън на прах 
1 с.л. препечено брашно
2 с.л. масло 

Приготвяне: 
* Почистеният картоф се нарязва на едри кубчета;  парчето праз на малки шайби и заедно със скилидките чесън и олиото се поставят  в 1л. подсолена вода.  Варят се до омекване на праза и картофа - около 15 мин. 
* Прибавя се нарязаният на едро магданоз и тенджерата се отмества от котлона. 
* Паралелно с тази тенджера на котлона се поставя друга, в която се подготвят броколите :) 
* Главата броколи се накъсва на розички, измиват се в гевгир, или цедка и поставят във вряща подсолена вода, в която се варят не повече от 3 до 4 мин. Отцеждат се. 
* Сипват  се в тенджерата при сварените картофи и всичко се пасира. 
* Прибавят се маслото е чесъна на прах/гранули. 
* Тенджерата се връща на котлона. Брашното се размива в сметаната и налива към супата. 
* Когато започне да къкри - около 2-3 мин, крем супата е готова и се отмества от котлона. За последен път :)
* Сервира се с крутони - ако забравите да си направите, винаги има вариант да сложите  от "перлите за супа". 


3 коментара:

  1. Много любима супа с броколи.Правя я и аз и наистина се харесва.Тази пролет видях да продават и семена от броколи, но с червен цвят.Много интересно.Явно броколито са го култивирали и разнообразили генетично.Хибридни семена, но с такова броколи ще се получават прекрасни ястия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Кой знае колко вида броколи има :) Първата година, когато отглеждах, един приятел ми беше донесъл семе от Англия с почти лилав цвят. Но самата глава не беше така стегната, като познатото ни зелено и не повторих да сеем от него.
    Благодаря, Ели, поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебни кроасани ми ухаят още от предната публикация,Пепи,а и тази фина крем-супа е страхотна и много любима!Наистина ме изненадваш с броколите,значи трайно ги залюби щом вече и отглеждаш лично.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...