Колкото ветровито и мрачно да беше днес, пролетта се показва, а заедно с нея и вси'те зелении по дворове и градинки. А в изминалите слънчеви почивни дни толкова се бях засилила да търся коприва, че почти с лупата съм я брала :) но пък така си намерих и малко лапад. С лупа не, но с ножица и ръкавици се въоръжих. И днес я сготвих супата, съвсем подобно на любимата ми спаначена супа със сирене, с тази разлика ,че копривата бланширах предварително. Не знам дали наистина е толкова богата на желязо, както се препоръчва, защото се готви и кой знае колко малко е останало от минералите в супата, но пък е гарантирано вкусна :) за любителите на постни супи. Е, ако не постите, гарнирайте си я със сирене. Както аз правя със зелените супи. Със сигурност и на пазара ще се появи копривата скоро-скоро, но ако като мен сте предубедени към тази, която продават там - хващайте гората в следващите почивни дни.
И преди да започнете да готвите супата от коприва, първо си сложете ръкавици - продават ги по 10ст. във всяка аптека, не си струва да си жулите ръцете - дори и млада да е, копривата е люта :)
Продукти за 5 панички :): 400г връхчета от млада коприва
3-4 стръка пресен /зелен лук
1 среден картоф (~200г)
1 голям морков (~150г)
парче пащърнак (~ 100г)
1 суха сладка червена чушка
5-6 с.л. олио
сол на вкус
2 с.л. масло
5-6 стръка пресен джоджен (или 1ч.л. сух)
1 отворена :) шепа фиде /или 3-4 с.л. ориз
За застройка:
1 яйце и 3-4 с.л. кисело мляко
сирене (по ~100г за купичка)
Приготвяне:
* Копривата се почиства и измива в голяма купа със студена вода.
* През това време в тенджера се кипва ~ 1,5-2 л. вода.
* Почистената коприва се пуска във врящата вода, тенджерата се отмества и оставя така да постои 7-8 мин.
* Отцежда се и нарязва, а отцедената вода НЕ се изхвърля :) оставяте я за едно изплакване на косата с нея :)
* В олиото се запържва нарязания лук и настърганите пащърнак и морков за 2-3 мин.
* Прибавя се ситно нарязания картоф, начупената на дребно суха чушка и налива около 1,5 л. вода.
* Когато заври се посолява на вкус, а след 5-6 мин. се прибавят копривата, нарязаните листа джоджен и фидето/ориза.
* Ври още 8-10 мин - колкото да набъбне фидето, или ориза и тенджерата се отмества от котлона.
* Прави се застройка - яйцето се разбива с киселото мляко и към него се прибавя черпак по черпак от врялата супа :) докато течността в купата със застройка стане поне 4-5 пъти повече, отколкото е била първоначално. Затова е необходимо да изберем голяма купа за застройване. След това връщаме застройката в тенджерата със супа и разбъркваме добре. Тук е момента да се прибави маслото и сиренето, за да може последното да омекне от топлината на супата, но точно това ми сирене не е от най-твърдите и изчаках малко да поизстине супата, за да не търся после и него с лупа в паницата :)
И аз си правих вечеее. Прекрасни са тези зеленийки :) на супичка, на кашичка, на гозбичка. Да ви е сладко, Пепи!
ОтговорИзтриванеДнес имам пратка от мама и следва кашичка :)
ИзтриванеЧудесна и много вкусна пролетна супа.Аз бера копривата без ръкавици, полезна е много за артрит и възпалени нерви.Жуленето с нея успокоява и лекува болното място.Копривата е чудесна пролетна зеленина.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Мама така бере, без ръкавици :) и дори не се оплаква като мен.
ИзтриванеБлагодаря ти, Ели, поздрави и на теб!
Много обичам коприва - чудесна супа, Пепи,
ОтговорИзтриванеа идеята с мляко и сирене я прави още по изкушаваща!
Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!
За себе си установих, че продукти, които иначе не харесвам, съчетая ли със сирене :) вече много ги харесвам.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Диди, благодаря ти!
Обожавом коприва, вече готвих и аз, ама купешка, а м се искаа сама да набера.
ОтговорИзтриване