Какво по-подходящо време от почти 40-те градуса навън за публикуване на една от най-българските (по-скоро балкански) рецепти - таратора. Класически и и два различни, които хапваме в къщи. Най-вече класическия. Доживях и рецепта за таратор да пиша, но си имам хитринка, която ще споделя (освен ако вече не знаете). Чудесен, разхлаждаш с бучки лед, с аромат на копър и краставици. В повечето случаи.
В края на пролетта, когато имам повече краставици, нарязвам и прибирам в торбички във фризера и зимата правя таратор с тях - без да размразявам, поставям буцата замръзнали краставици в приготвения айран - там се размразяват, но си и пускат сока, който е ароматен и замирисва на лято :) Вярно, малко по-меки са, отколкото като се прави с пресните краставици, но аромата на градинските краставици е в плюс срещу зимните дървени такива. Краставицата е за предпочитане да е обелена и млада. Противно на схващанията, че голямата, одъртяла :) краставица за друго, освен за таратор не става. Ако не искате олиото да стои отгоре на таратора - разбърквайте го в млякото. Аз обаче харесвам да стои отгоре на звездички и го слагам накрая, преди да прибера в хладилника.
Класическия таратор
1 кофичка кисело мляко ~ 400 г
~300мл вода
3 с.л. ситно нарязан копър
2-3 с.л. олио
2 скилидки чесън
2 краставици, около 500г
Приготвяне:
* Обелената краставица се нарязва на съвсем ситни кубчета в тенджерата. Посолява се.
* Скилидките чесън се счукват/пасират много фино. Към тях се прибавят и 2 лъжици от нарязаните краставици и намачкват/счукват добре. Така пускат повече аромат и таратора става много ароматен. Всъщност това ми е тайната. Връщат се в тенджерата при останалите нарязани краставици.
* Скилидките чесън се счукват/пасират много фино. Към тях се прибавят и 2 лъжици от нарязаните краставици и намачкват/счукват добре. Така пускат повече аромат и таратора става много ароматен. Всъщност това ми е тайната. Връщат се в тенджерата при останалите нарязани краставици.
* Киселото мляко се разбърква до гладкост в кофичката. Изсипва се при краставиците, а кофичката се пълни с водата - 3/4 от обема и.
* Прибавя се към млечната смес в тенджерата.
* Прибавя се и ситно нарязания копър, посолява се всичко, прибавя олиото и разбърква добре.
* Оставя се в хладилника да се охлади за поне 2 часа. Дали ще го пиете от чаша, или хапвате от купичка :) изборът е Ваш. Аз през лятото често си пълня бутилки, охлаждам до почти замразяване и си нося на работа.
Таратор с репички
Продукти за 4 порции:
2 връзки репички
парче 5-6 см краставица
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка копър и 2-3 листа мента
500 г кисело мляко
400 мл вода
3-4 с. л. олио
сол на вкус
шепичка орехи
Приготвяне:
* Киселото мляко се разбива с водата.
* Чесънът се счуква в хаванче, прибавя се и едро нарязаната краставица и тя счуква. Така таратора става по-ароматен и свеж.
* Почистените репички се нарязват съвсем ситно и прибавят към таратора.
* Подправя се със сол, ситно нарязаните копър и мента. Разбърква се и охлажда поне 2-3 часа в хладилник. .
* Ореховите ядки се смилат едро и запичат на сух тиган.
* Прибавят се заедно с олиото непосредствено преди сервиране.
Този таратор след 12 часа престои в хладилника има много приятен розов цвят :)
Таратор с авокадо и маруля
Продукти за 4 порции:
вътрешните листа на 1 маруля – около 200г ***
1 малко авокадо
3-4 ск. чесън
2-3 стръка копър
10-на орехови ядки
500г кисело мляко
3-4 с.л. олио
Приготвяне:
* Авокадото се почиства от семката и кората.
* Заедно с листата маруля, чесъна и ореховите ядки се пасира до гладкост в половината от киселото мляко.
* Разрежда се с останалото кисело мляко, още 500мл студена вода и прибавя олиото и копъра.
* Сервира се с още лед
***Ползвам вътрешните листа на марулите, защото вкуса на външните е „по-тревист”. А вътрешните са крехки и пасират добре.
Много удобен е да се приготви за обяд за работа - да се напълни в бутилки, охлади почти до замръзване. Без чесъна, разбира се
Пепи,
ОтговорИзтриванена пръв поглед всеки знае да направи таратор.Всеки знае класическата рецепта.Но на практика за да е вкусен тараторът трябва да съдържа отделеният сок от градинската краставица.Преди години правих таратора само с кубчета ситно нарязана краставица.А днес го правя така както го прави моята баба - тя винаги настъргва на едрото ренде краставицата за да пусне сок и така тараторът става много, много вкусен.Чудесни таратори с репички, с маруля и авокадо.Виж за авокадо не съм се сещала.
Поздрави, весело лято ! Спорна седмица !
Със сигурност при настъргването си пускат сок и аромат, Ели, затова и счуквам малко краставица с чесъна. Моите не искат настъргана краставицата, Ели :) опитвала съм ги, за млечна салата и таратор, на Бьорнера се стърже бързо и лесно, не се губи време с рязане. Пробвай с авокадо който и да е таратор - със сигурност ще ти хареса. Само не трябва да престоява повече от 24 ч. той, че малко потъмнява.
ИзтриванеПоздрави и на теб и много усмивки през горещия август :)
Хе, Пепи, точно наскоро си мислех и аз да пусна рецепта за таратор, не е късно де, само време да намеря, и снимки:) Това с пасираната краставица не съм правила, ще опитам, че и ние не го обичаме стърган, на кубчета, ситни по-добре.
ОтговорИзтриванетаратор с репички правя отдавна, но без краставицата, пробвала съм и май публикувала и със зеле и с моркови, с цвекло, абе с какво ли не...Обаче с авокадо не съм, мерси, че подсказа.
Прегръдка, Пеп!
С краставицата мирише много приятно Веси, пробвай.
ИзтриванеЩе ми е интересно да видя и твоите варианти на таратора