Или свинско филе Самурай, реплика (както се казва ) на вкусното филе от пицариите Темпо. Много ни хареса и вече няколко пъти го правя, въпреки, че не е нещо съвсем ново, защото гъбен сос и картофено пюре често гарнират различните видове пържоли в къщи. Ама тук и на плейтване го докарахме като в пицарията.
Приготвя се бързо - няма и час, заедно с гарнитурата и соса, а дали ще бъде контрафиле, или бонфиле - няма много значение. Правих го и с двата вида месо - бонфилето е по-сочно.
По същество :) , че вече е утре и първи работен след отпуската...... дълъг ще бъде.
Продукти за 3 порции:
1 свинско бонфиле около 700 г (или толкова контрафиле)
сол, черен пипер, кимион и риган по равни количества - по 1/2 ч.л.
2 с.л. олио и 1 с.л. масло
3 с.л. брашно
100 мл бяло вино и 50 мл вода
300г гъби печурка
20-30г масло и 2 с. олио
100 мл прясно мляко
50-60 мл бяло вино и 100 мл вода
2 равни с.л. царевично нишесте
сол на вкус ( щипка от 3 пръста :) и черен пипер
щипка (но с 5-те пръста) сушени гъби
картофено пюре - класическо, с гъби, или чесново
* Филето се нарязва напречно на мускулните влакна - пържолките да са с дебелина не повече от 1см.
* Не се начукват, само се притискат добре с ръка върху дъската и подправят от двете страни.
* Овалват се в брашното; изтупват се от излишното и поставят на хартия за печене/или стреч фолио открити, докато се приготвят картофеното пюре и гъбите. Това го правя за да може да полепне добре брашното по самото месо и да не пада в тигана, докато се пържи.
* Фурната се загрява на 220* . Сушените гъби се заливат с 50-60 мл топла вода и оставят да омекнат (аз си имам собствено изсушени кладница и печурка. Сосът може да се приготви и без сушените гъби, но с тях аромата му е по-добър :) )
* Почистените и нарязани на лентички гъби се поставят в тигана в загрятото масло с олио.
* Пържат се, докато се зачервят и изваждат в чиния.
* Към мазнината се прибавят и двете лъжици олио за пържене на месото.
* Поставят се приготвените парчета месо и запържват от двете страни до леко зачервяване.
* Изваждат се в приготвена за печене тава, в която са наляти виното и водата.
* Когато се запържи месото, тавата се поставя в загрятата вече фурна и пече около 15-17 мин.
* През това време се довършва гъбения сос. Изпържените гъби се връщат в тигана, прибавят се нарязаните сушени гъби и тяхната вода, виното и водата.
* Всичко се кипва и оставя да поври 5-6 мин, след които се прибавя нишестето, размито в прясно мляко, за да сгъсти соса. Вместо царевично нишесте може да се използва препечено брашно, но консистенцията на сосовете с царевично нишесте според мен е по-добра.
* Подправя се със сол и черен пипер.
* Когато са готови пържолите тавата се изважда от фурната, а малкото сос, който е при тях се прибавя към гъбения сос, който се разбърква за последен път преди сервиране :)
* Там горе има останала една лъжица масло, с която се намазват съвсем тъничко горещите пържоли веднага след изваждане от фурната.
Може да ги сервирате както искате, но така и така заимствах името на филето от пицарията, реших и в къщи да им го сервирам така - редувайки картофеното пюре с пържолките. От последните 3-4 броя :), защото наистина са "пържолки". От едната им страна гъбен сос, от другата лютата огнена смес за месо, която си приготвям вече няколко поредни есени. Може и да залеете пържолите с малко сос, но както се вижда на долната снимка така не е много фотогенично.
На долната снимка месото е контрафиле, а гъбения сос е приготвен от почти равни части пресни и сушени гъби, без прясно мляко - само вода и бульон, равни части. По който и начин да го приготвите, не забравяйте, че трябва да има сос :)
Пепи,
ОтговорИзтриванемалко по - различен е начина , по който правя това ястие с гъбен сос.Чудесно се е получило, сосът и картофеното пюре идеално го допълват.
Поздрави и лека седмица !
Аз не съм най-големия любител на гъбените сосове, Ели, но открих, че като са добре запържени гъбите - много ми харесва :)
ИзтриванеЩе се радвам да споделиш и твоя начин.
Чуден специалитет, Пепи -
ОтговорИзтриванеще се хареса на месоядните у дома!
Страхотни нови идеи - очарова ме с
фокачата, пълнения патладжан, чийзкейка и печения конфитюр.
Благодаря, поздрави и вдъхновени есенни дни!
Радвам се да те видя след почивката, Диди :)
ИзтриванеБлагодаря ти, хубава седмица :)
А, това си е за мен!
ОтговорИзтриванеБях набелязала тези пържоли като приятно разнообразие след омръзналото ни ред пържоли, ред гъби. Не бях подготвена едно просто на вид ястие да е толкова ароматно и вкусно. Благодаря!
ОтговорИзтриванеНали :) простичко и лесно. Много го харесваме и ние, за сега това е любимото ни свинско с гъби.
Изтриване