Страници

7 октомври 2017 г.

Гюзлеми с готови точени кори

         Всеки си има своите мързеливи, или по-добре казано "почивни" моменти и предпочита да си улесни живота. Много обичаме гюзлеми, но правенето им е по-бавна работа, желателно на сач, а сутрин e и трудна :) колкото и да е почивен почивния ден. От доста време ползвам готови ръчно точени  кори, които девойчето ми носи след пазар в Одрин. Много са хубави - хем нежни, като кожа, хем леко запечени - също като бабините. И тук в града имаме няколко магазина с турски кори, от които преди това си купувах, а и в магазините има разни пакетирани - одрински, на сач, дърпани.... Тези са доста по-дебели, но и те стават за гюзлемите. С тези кори обаче, ако правите гюзлеми, трябва да навлажните добре (с цялата длан семокри кората) и не се завива на няколко пласта, а най-много на 4.  Но ако имате възможност, поръчайте си кори от Турция, ако Ваши близки пътуват до там, ще видите разликата.   
Продукти за 4 бр. 
2бр. Одрински кори за баница (най-добри са наистина турските, но може и печени на сач, точени, дърпани, къпани - по-дебелите кори, не фини) 
200 г сирене 
~60 г масло 

олио за намазване на тигана (а той-дебелодънен) 

Приготвянето е в няколко стъпки :) 
* Кората се разделя на две части 
* Маже се с масло (или се поставят дребни парченца масло, като грахово зърно по кората)  Пак да кажа, че ако корите са по-дебели се навлажняват, или напръскват с вода. 
* Наръсва се със сирене и краищата прегъват към средата, за да се получи правоъгълник, или квадрат.
* Още веднъж се намазва с масло и поръсва със сирене и прегъва на две - формата, която се получи трябва да е съобразена с размера на тигана, в който ще се пекат. 

* Тиган с дебело дъно се загрява на котлона и намазва съвсем тънко с олио (с четка)
* Приготвената баничка се пече под капак до зачервяване. С четката се намазва онторе с олио и обръща и от другата страна да се изпече - на средна степен на котлона, пече се по ок 3-4-5 мин. от страна. 

Печенето е бавно, но през това време се приготвя следващата баничка :)

16 коментара:

  1. На чугунен тиган ще стане чудно :)
    Много вкусно, че и много мързеливо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мдааа, дразни, дразни.... Утре ще ида да си го взема вече, аман от куриери :)

      Изтриване
  2. И ние ги обичаме...,
    Чудесна идея и много апетитно изпълнение, Пепи,
    благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Хубава и спорна да е новата седмица и за теб!

      Изтриване
  3. Обичам ги тези банички, напомнят ми за детството и моята баба /мир на праха и/. Чудесно и вкусно изглеждат Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали си от нашия край :)
      Благодаря, Диди, поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Пепи,
    чудесни банички, моята баба и тя правеше подобни много често.Сега и аз ги правя с готови кори.Чудни стават.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели :) Значи знаеш колко са вкусни :)

      Изтриване
  5. Не съм правила така, звучи наистина лесно.

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е лесно и станаха много вкусни. В интерес на истината съм хапвала само веднъж в Пловдив гюзлеми... Благодаря ти, че споделяш такива вкусни и лесни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  7. Ето това се казва добра идея, а не като мен да си играя да правя тестото и после да точа като луда :) Определено ще ги пробваме в най-скоро време, че сме големи фенове на подобни вкусотийки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, спрях да точа вече. Откакто ми носят кори от одрин, замразявам и си вадя и не точа :) Че то докато разточа, ми се отяжда :)

      Изтриване
  8. Станаха много вкусни. Благодаря

    ОтговорИзтриване