Спагети Карбонара са класическо италианско ястие, а като всяка средиземноморска класика те са приготвени с минимум продукти и усилия - простички и много вкусни. Важно е продуктите да са правилно подбрани. Преди време попадах на доста рецепти из интернет - коя със сметана, коя с цяло сурово яйце, но откакто видях клипчето на един от любимите тв кулинарни майстори Антонио Карлучо я приготвям само така. Името на Антонио Карлучо обикновено свързвам с екранната му половинка - Дженаро Конталдо, който също има клипче за спагети с простичкия, но вкусен яйчен сос. Ако може малкото кремообразна текстура по спагетите да се нарече сос Дженаро и Антонио имаха много успешна, интересна и весела поредица "Двама лакоми италианци" - връщат се в Италия да търсят стари забравени от детството им вкусове; да открият как се е променил начина на хранене на италианците с промяната на културата; създават уникални ястия, вдъхновени от продуктите и съответния регион... Всичко това съпроводено от много спомени, смях, но и носталгия; гладни компании и понякога лош късмет (като да береш плод от дърво и да се озовеш целия в бодлите на дървото).
на снимката с пастата горе в дясно има една шарена, така и не запомних името и не запазих етикет, но е една от най-вкусните пасти, които съм хапвала. Независимо от соса)
Pasta alla Carbonara означава „Паста по въглищарски“, тъй като в нея се слага толкова много чер пипер, все едно е правена в мина за въглища. Най-общо казано класиката спагети "Карбонара" е паста с пушени свински бузи (гуанчале), или бекон/панчета, пекорино/пармезан, яйца и обилно поръсена с черен пипер. Пушени свински бузи и панчета са по-ароматно и шарено месо от обикновения пушен бекон според мен, но тук се намира рядко. Става с всяко от тези пушени меса, но ако е бузи, при запържването им се отделя повече мазнина, част от която трябва да се отдели и не се слага при спагетите. Според Антонио Карлучо оригиналната рецепта за спагети Карбонара е със сирене пекорино (pecorino romano - твърдо, отлежало, солено и ароматно овче сирене), но може да се приготви и с пармезан (parmigiano reggiano), нищо, че е краве сирене. Двете са доста сходни на вкус. Харесвам и двата вида сирене; за мен това е вторият път, в който я приготвих с пекорино, но което и от тях да ползвате няма да сгрешите. Аз предпочитах да приключа с пармезана, който донесох от Рим и да спя спокойно, като знам, че няма затова отложих публикуването на рецептата за приготвянето и с пекорино. Не че тук няма Parmigiano-Reggiano и не купих вече ново парче, но се оказа, че в туристическия център Рим сирената са по-евтини от тук предлаганите сирена със защитено име. И тъй като оригиналната Carbonara е римска рецепта, получавате няколко кадъра от местата в Рим, които ме впечатлиха :)
Може да погледнете клипчетата на Антонио и Дженаро, а може да се доверите на мен и да си приготвите тези спагети (или друга паста) - много удобни и бързи за след работа, или ако рязко почувствате глад (често срещано явление у нас). Най-важното е да не забравите да отместите тигана от котлона, когато прибавяте яйчената смес, за да не се получат спагети с бъркани яйца Магданозът е по желание. Или за цвят в бледоликата основа в чинията.
Спагети КарбонараПродукти за 2 порции:
250 г спагети (половин пакет)
250г бекон (панчета, или гуанчале, ако намерите)
2 с.л. зехтин
2-3 ск. чесън
2 яйца и 1 жълтък
50г сирене пекорино
и още ~ 30-40г сирене пекорино
прясно смлян черен пипер
1-2 стръка магданоз
Приготвяне:
* Спагетите се сваряват в ~2,5-3 л. вода с щипка сол за времето, указано на опаковката и в зависимост от предпочитанията - добре сварени, или аl dente.
* В купа се разбиват яйцата и жълтъка, заедно с настърганото сирене и черния пипер. Не се прибавя сол, тъй като сиренето е солено, бекона също, а във водата на спагетите вече има сол.
* Беконът се нарязва на кубчета и запържва за 1-2 мин. в зехтина.
* Прибавя се ситно нарязаният (или намачкан чесън) и заедно запържват още 1-2 мин - тлъстата част на бекона става прозрачна.
* Готовите сварени спагети се изваждат от тенджерата и прехвърлят в тигана, заедно с 3-4 лъжици вода от варенето им.
* Разбъркват се заедно за минута - две и тигана се отмества от котлона.
* Прибавя се сместа с яйцата при непрекъснато разбъркване на спагетите - много лесно се прави това с щипката за скара , докато яйцата "се сготвят" от топлината на пастата.
* Разпределят се в две чинии, поръсват отново с настърганото сирене пекорино, черния пипер и по желание 1-2 щипки магданоз.
Няма как да го опишеш Рим. Трябва да го видиш; да усетиш; да походиш пеш. Какъв по-добър случай от стачката на градския транспорт Бих си походила пак из него. И монетка във фонтана Ди Треви пуснах, и на Аладин с вълшебната лампа желание си казах
Много интересна е тази публикация, от любимия ми вид - екскурзия с включен обяд:)! Рим ми е много любима дестинация, а спагети Карбонара честичко ги включвам в менюто, но твоето представяне на тези класики така ме увлече докато си пия първото кафенце, че ще взема да закъснея за работа! Поздрави
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Татяна :) Много харесвам подобни публикации и аз :) Пожелавам ни повече пътешестви, за да ги има :)
ИзтриванеЧудесна публикация Пепи.Мислех,че спагети Карбонара се приготвят само със суров жълтък, но виж днес научих много нови неща.А Италия и Рим са чудесна дестинация за писещение.Великолепна, впечатляваща архитектура.Благодаря сърдечно за виртуалната разходка по тези места, които все още не съм посещавала.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки !
А аз на оригинални рецепти все попадах с цял жълтък - суров, в средата на пастата :) и колкото и да обичам рохки яйца, или сурови като малка ,сега нещо ме възпира да ги правя. Но като видях и двамата италиански титани-кулинари, реших, че ще приготвям с цяло яйце.
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб и прегръдки!
Дай чиния спагети, да се настаня спокойно да прочета публикацията пак. Много увлекателнен пост с прекрасно ястие!
ОтговорИзтриванеА ти ела, ще ти направя. Дано успея да ида пак, да купя от онази паста, която харесвам ;)
ИзтриванеBella Italia!Италианската кухня ни е любима,сирената наистина са доста по-скъпи и не всички се намират.Незнам дали само така ми се струва,но едно и също ястие приготвено от мен тук(в Пловдив)и там(в Наполи)има различен вкус.Точно по този начин не съм ги приготвяла,благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоже да пробваш и този начин :) който със сигурност няма да е като в Рим. От въздуха е май разликата във вкуса. от атмосферата там. От обклъжаващия ни звуков фон :)))) ехх размечтах се аз снощи ,като пубилуквах тук и днес напълних главата наприятелка с предложения къде да избираме дестинация за пролетта :)
ИзтриванеЕдин от любимите ми градове, една от любимите ми кухня и
ОтговорИзтриванеедин от любимите кулинарни блогове...
Благодаря за удоволствието, Пепи, страхотна рецепта и снимки,
а "Няма как да го опишеш Рим. Трябва да го видиш; да усетиш; да походиш пеш..."
- абсолютно права, ще очаквам следващи ви дестинации. Поздрави!
Пеп, аз не съм по спагетите, макар да съм приготвяла карбонара.
ОтговорИзтриванеНо виж - разходка в Рим пеш не отказвам:))
Прегръдка!
Пепи, поздравявам Ви за тази публикация!! За първи път бяхме с мъжа в Рим и чувството, коета описвате, е същото!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) сигурна съм, че и втори път да идем, пак ще е такова усещането.
ИзтриванеВесели празници!