Страници

5 март 2018 г.

Крем-супа от спанак

       Крем-супите са едни от най-нефотогеничните ястия, но пък са толкова вкусни с кадифената си структура, че ми трябваше съвсем малко подкрепа в дилемата   да я бъде, или не публикацията за зеленясалата супа.  Нали човек се храни първо с очите. И тъй като си имам своите две любими  зелени супи за зимата - спаначена супа със сирене и спаначена супа с пилешко месо, крем-супата беше останала пренебрегната. За последните 2 седмици 2 пъти поправях грешката  и фотогенична, или не - ето я моята спаначена крем-супа. Млечната и добавка   е крема-сирене - може да сложите заквасена, или готварска сметана, но това е предложението от мен.  Ако си спомняте за Попай-моряка :)  от него спанака за сила. Хапвайте повече спанак, особено през студените месеци, когато  няма толкова много свежи слънчеви плодове и зеленчуци. Който може би е повече рекламен образ, но пък децата и ние, по-възрастните си спомняме веселото филмче за Попай. 
Продукти за 5 порции: 
500 г листа от спанак 
2 картофа и 1 морков (общо ~500г обелени) 
стрък праз - около 20см.
~1 л. вода 
5-6 ск. чесън 
70-80 мл. олио (олиото от гроздови семки е много добра мазнина за готвене без мирис )
сол 

200г крема сирене (или това)

Приготвяне: 
* Спанакът се почиства от корените и дебелата част на дръжките -ако има дръжки, нека да са по-крехки, за да може  после да се пасират добре. 
* В тенджера се кипва водата с олиото, заедно с нарязаните морков, картофи, праз и скилидки чесън. 
* Варят се  около 15 мин, до омекване на зеленчуците и се прибавя почистения спанак. 
* Супата се готви заедно със спанака още 5-6 мин. и отстранява от котлона. Тук аз си отделям малко ( 1/2 ч.ч.) от бульона - тъй като всеки път извира различно количество вода, първо я пасирам и ако трябва - тогава прибавям от отделения бульон, като преценям  гъстотата и. 
* След като се охлади малко - ~ 10 мин., в супата се прибавя крема сиренето и  се пасира. 
* Сервира се с крутони и   по желание с още топчета сирене, или лъжица заквасена сметана. 

Цветът на супата зависи от времето за варене на спанака и дали предварително е бланширан. Колкото е по-кратко, толкова по-наситено зелена става тя.  Ако Ви притеснява да сложите суровия спанак в супата - бланширайте го за минутка, не повече и отцедете водата. 



10 коментара:

  1. Прекрасна е. Само на мен ли не ми пречи цвета, а ме радва? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си преживяла ранно-детския потрес от цветовете :)

      Изтриване
  2. Харесва ми - пролетно свежо предложение, Пепи,
    на мен ми изглежда много фина и нежна, че и със сиренце ...
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасни мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че не постим, Диди :) Затова със сиренце :)
      Хубави почивни на теб!

      Изтриване
  3. Много пролетна, свежа и вкусна супа, Пеп! Аз обичам всякакви вариации на тези кремообразни питателни купички. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а така :) и питателни са. Ето затова ги обичам.
      Поздрави, Кате!

      Изтриване
  4. Чудесна супа Пепи.Правя редовно подобни - лесни и много вкусни са, а и с налични простички продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Ели и хубав празничен ден в четвъртък :)

      Изтриване
  5. Здравейте, Пепи :) Исках да благодаря за страхотния Ви кулинарен блог! Аз не умея много да готвя основни ястия, предимно сладкарски вкуснотии, но Вашите рецепти винаги ми се получават, особено тези, предназначени за канибалчетата, точно като за мен са написани ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :) Радвам се тогава :) щом с моя помощ сладко-солените ястия в кухнята Ви се балансират :)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване