Продукти за 5 порции:
500 г листа от спанак
2 картофа и 1 морков (общо ~500г обелени)
стрък праз - около 20см.
~1 л. вода
5-6 ск. чесън
70-80 мл. олио (олиото от гроздови семки е много добра мазнина за готвене без мирис )
сол
200г крема сирене (или това)
Приготвяне:
* Спанакът се почиства от корените и дебелата част на дръжките -ако има дръжки, нека да са по-крехки, за да може после да се пасират добре.
* В тенджера се кипва водата с олиото, заедно с нарязаните морков, картофи, праз и скилидки чесън.
* Варят се около 15 мин, до омекване на зеленчуците и се прибавя почистения спанак.
* Супата се готви заедно със спанака още 5-6 мин. и отстранява от котлона. Тук аз си отделям малко ( 1/2 ч.ч.) от бульона - тъй като всеки път извира различно количество вода, първо я пасирам и ако трябва - тогава прибавям от отделения бульон, като преценям гъстотата и.
* След като се охлади малко - ~ 10 мин., в супата се прибавя крема сиренето и се пасира.
* Сервира се с крутони и по желание с още топчета сирене, или лъжица заквасена сметана.
Цветът на супата зависи от времето за варене на спанака и дали предварително е бланширан. Колкото е по-кратко, толкова по-наситено зелена става тя. Ако Ви притеснява да сложите суровия спанак в супата - бланширайте го за минутка, не повече и отцедете водата.
Прекрасна е. Само на мен ли не ми пречи цвета, а ме радва? :)
ОтговорИзтриванеТи си преживяла ранно-детския потрес от цветовете :)
ИзтриванеХаресва ми - пролетно свежо предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванена мен ми изглежда много фина и нежна, че и със сиренце ...
Благодаря, поздрави за теб и прекрасни мартенски дни!
Нали знаеш, че не постим, Диди :) Затова със сиренце :)
ИзтриванеХубави почивни на теб!
Много пролетна, свежа и вкусна супа, Пеп! Аз обичам всякакви вариации на тези кремообразни питателни купички. Поздрави!
ОтговорИзтриванеа така :) и питателни са. Ето затова ги обичам.
ИзтриванеПоздрави, Кате!
Чудесна супа Пепи.Правя редовно подобни - лесни и много вкусни са, а и с налични простички продукти.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Поздрави и на теб, Ели и хубав празничен ден в четвъртък :)
ИзтриванеЗдравейте, Пепи :) Исках да благодаря за страхотния Ви кулинарен блог! Аз не умея много да готвя основни ястия, предимно сладкарски вкуснотии, но Вашите рецепти винаги ми се получават, особено тези, предназначени за канибалчетата, точно като за мен са написани ;)
ОтговорИзтриванеЗдрасти :) Радвам се тогава :) щом с моя помощ сладко-солените ястия в кухнята Ви се балансират :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!