Ястие от миналото, приготвяно преди десетилетия от недоимък с царевично брашно; през последните години - модерно. Когато бяхме малки и аз съм го хапвала - баба редуваше тестените закуски :) само че тя го правеше от царевично брашно, а сега като са казали - от царевичен грис да е. Полента при италианците, мамалига при северните ни съседи, мухлама при южните...Този вариант с царевичния грис май повече го харесвам, защото пареното тесто от царевичното брашно още повече утежнява и без друго тежкото, блажно ястие :) Много питателно, приготвя се бързо и не еза хора с висок холестерол. Обикновено го правя, когато нямам нищо готово да си нося за обяд на работа и го предпочитам пред мазните банички, или икономично намазани принцеси. Ако ще правите качамак, или полента - търсете фин царевичен грис. Харесвам го в по-кашест :) вид, не да става за рязане, когато изстине. Но ако искате да е такъв, твърд - намалете водата с половин чаша.
Продукти за 2 порцци:
Ползвам мерителна кана :)
75мл фин царевичен грис и още 75 мл царевично брашно - общо 150 мл.
700 мл вода (но в повечето случаи гледам да сложа 1/4 част бульон)
щипка-две сол
2 с.л. масло
~ 300/400 г много шарено свинско месо (суров бекон)
1 с.л. червен пипер
Приготвяне:
* Месото се нарязва на ситни кубчета, с големина ок 1,5см., по възможност еднакви, за да се сготвят еднакво.
* Посолява се и се запържва на средна степен на котлона. В повечето случаи добавям 1/2 ч.ч. вода, за да не е на сухо месото, докато започне да се отделя мазнината.
* Пържи се, докато се зачерви, съдът се отмества от котлона и се прибавя червения пипер. (Ако има зелева чорба прибавям една чаша, изчаквам тя да изври и тогава червения пипер - стават по-крехки, тук е рецептата за пръжките. Тогава месото не се соли предварително )
* Водата (600мл) се кипва в тенджерка заедно с щипката сол.
* В останалите 100мл вода се изсипват брашното и царевичния грис и разбъркват, докато брашното се разтвори.
* Изсипва се във врялата вода при непрекъснато бъркане. Степента на котлона се намалява до слаба и продължава да се бърка - около 7-8 мин, докато сместа се сгъсти добре.
* Прибавя се маслото, разбърква и разпределя в 2 чинии.
* Отгоре се изсипват готовите пръжки и залива с по 2-3 лъжици от мазнината.
Това ястие го обожавам топло :)
А тук е приготвено с шунка, бекон, сирена и маслини
и само качамак :) без нищо - който иска с маслини, който иска - със сирене.
Пепи,
ОтговорИзтриванемоята баба е от Добруджа.Тя правеше качамака като го бъркаше с една точилка и го режеше с конец.А аз правя по същия начин като теб понякога качамак.Или поставям гриса в студена вода и бъркам докато заври.Но истински качамак се прави в чугунена тенджера с обло дъно и се реже с конец.Изсипва се наведнъж брашното във врялата вода, правят се няколко дупки, от тях като започне да клокочи каша се бърка с точилката.Ей така го правеше моята баба качамака.Много бедни са били хората и така са се прехранвали, но царевичното брашно не разваля зъбите и не съдържа глутен затова е много полезно.
Поздрави и усмивки !
Ели, това за рязането с конеца за пръв път го чувум. Иначе за тенджерата и баба така го правеше - дебнехме я как ще прави дупките в брашното и ще изклокочи от там водата. Даваше ни да бъркаме, но за кратко, защото си бяхме бавни. Ех, спомени...
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Оле, Пеп, невъзможна си просто! Е, толкова пък апетитно да си го приготвила, че няма накъде повече. Страхотна си. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМожеш да го направиш, Бонбон, нали :)
ИзтриванеЕй така най-обичам качамака - с пръжки и сиренце мммммм :))))
ОтговорИзтриванев сиренето и месото е истината, нали :)
ОтговорИзтриванеРадвам се да те видя, Кро!