Гергьовден съвсем наближи и няма как да да не почета празника с рецепта за агнешко :) Този път е пълнено агнешко бутче с гъби. Всъщност всичките си рецепти с агнешко месо харесвам :) най-вече печените. Крехко, ароматно и топящо се в устата месо, на което гарнитурата е скрита като плънка :) двама от младите хора у нас много обичат гъби. За останалите отделянето на гъбите е лесно. Умишлено съм го изпекла върху решетка, за да останат подправките полепнали по месото, вместо в соса в тавата. Сосът се сгъстява и всеки, който харесва месото с малко сос може да си го залее.
Продукти:
1 агнешко бутче - около 2кг
300 г гъби (печурка)
2 малки глави лук шалот (или воден)
сол на вкус, малко повече от 1ч.л. при мен :)
2 с.л. масло
2 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. джоджен (гьозум)
1 ч.л. риган
1 с.л. смляна сладка сушена червена чушка
100 мл бира
200мл вода
и още 1 с.л. масло
1 ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно, но първото е за предпочитане, дава по-фина структура на соса)
Приготвяне:
* Агнешкото бутче се разрязва по костта така, че да се получи джоб.
* Посолява се отвън и отвътре, завива във фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника за 24 часа.
* Гъбите и лука се нарязват на ситно. Подправят се с малко сол и черен пипер.
* След като се извади от хладилника, месото се пълни с нарязаните лук и гъби.
* Защипва се с клечки за зъби, или малки шишчета за месо така, че отвора да се затвори добре.
* Месото се намазва с разтопеното масло и поръсва отвсякъде със смесените подправки.
* Поставя се върху решетка в тавата за печене (ако нямате, ползвайте чиния, обърната с дъното нагоре).
* Наливат се бирата и водата. До месото може да наредите още гъби, или други зеленчуци - моркови, картофи, които ще останат после за гарнитура.
* Месото се покрива с мокър лист хартия за печене - само месото. Хартията го предпазва от залепване по алуминиевото фолио, докато се пече и оставя месото по-сочно. Това го видях преди години в едно предаване с Гордън Рамзи и го използвам винаги за месо :)
* Следва лист алуминиево фолио, с което плътно се покрива и запечатва тавата :)
* Пече се на 200* (независимо в студена, или в предварително загрята фурна) - докато се чуе къкрене отвътре - тогава фурната се намалява на 150* и пече около 2 часа.
* Развива се, намазва се с останалата лъжица масло и връща в изключената вече фурна за 3-4 мин.
* Месото се изважда в голяма чиния и завива с лист алуминиево фолио - да си почине от печенето, както се казва :) а през това време се приготвя соса - останалият сос се сгъстява на котлона с размитото в малко вода царевично нишесте.
Пепи,
ОтговорИзтриванеидеална празнична рецепта.Вкусно и красиво агнешко.Приятно прекарване на празниците !
Поздрави и усмивки !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеПоздрави и хубави празнични дни и на теб!
Усещам как и ти и Илианка ще ме тормозите тези дни с вкусотии:) Великолепно е. Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеПразнично време, Кате :)
ИзтриванеИзглежда страхотно, Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна празнична рецепта - благодаря!
Поздрави за теб и хубави празнични дни
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава нова седмица!
И аз обичам агнешко, чудесно е твоето предложение!
ОтговорИзтриванеНали сме от една порода :)
ИзтриванеЗа разлика от рибешките артикули, тук сме единомислещи :)
:)
Изтриване