С аспержи. Защото имам :) зелените са гордостта ми - собствено производство, а и защото аспержите са добра гарнитура за всяка риба. Вече ги има във все повече магазини тук и за радост цената им пада.
Треската е бяла риба, със сочно месо, без силната рибна миризма, поради което е подходяща за подправяне с каквито харесвате подправки - дори ипо-силни, като любимата ми салвия :) Не е скъпа и се готви бързо и лесно. Изключвам филета от рибата, които са замразени във вода - онези ледени парчета риба, които продават изобщо не съветвам да купувате. Оглеждайте се в магазините, ще откриете и замразена по старомодния начин риба :) или охладена в Метро. Тук съм си намерила магазин, от който да купувам филета от треска, сом и херинга - дори след размразяване от нея се отделя не повече от лъжица вода на филе. Ако има желаещи за Стара Загора - ще споделя къде е :) По този начин на тиган може да приготвите и друга бяла риба - правила съм филета херинга и пъстърва. Моите филета са с кожа - ако приготвяте филе с кожа, внимавайте за люспи - или трябва да ги изстържете, докато е почти замразена, или - пак докато е почти замразена - отстранете кожата. Ако рибата е охладена - поставете във фризера за час - тези две операции :) почистване на люспите и премахване на кожата се правят по-лесно, когато филето е стегнато и позамръзнало.
И последно - преди да готвите рибата, оставете хубаво да се размрази и подсушете с кухненска хартия - колкото повече вода има в нея, толкова по-бавно се готви.
Филе от треска на тиган с аспержи
Продукти за 2 порции:
2 филета по ~ 250 г
сол и черен пипер на вкус
2-3 с. л. олио
1 с. л. сок от лимон
3-4 скилидки чесън
още:
1 с.л. олио и 1 с.л. масло
3-4 листа салвия, или мащерка
7-10 бр аспержи
домашно приготвен сос Айоли по желание
Приготвяне:
* Почистените рибни филета се нарязват на 2/3 части - по-малки, за да могат да уплътнят добре диаметъра на тигана. Прокарайте ръка по филето - за да проверите за малки останали костици, ако има - издърпайте ги с пинсета, или гърба на малък нож.
* Подправят се със сол и пипер, прибавят се грубо смачканите обелени скилидки чесън, заливат с олиото и лимоновия сок и оставят в хладилник за около 30- мин.
* Аспержите се почистват - ако са стари и дебели (белите, купени в моя случай) се белят в долната 2/3 части и отчупват краищата към отрязаната част - обикновено навсякъде пишат "отрязвате 2-3 см в основата", но аз пробвам с ръка - там, където се отчупва вече лесно е мястото :)
* В тенджера се кипва вода - 5-6 см. дълбочина - с щипка сол и лъжица лимонов сок.
* Поставят се срязаните на 2-3 части аспержи и варят 4-5 мин. Отцеждат се от водата и веднага заливат със студена вода.
* В тиган се поставят маслото и олиото и загряват (2/3 от мощността на котлона)
* Поставят се филетата риба с кожата надолу, заедно със смачканите скилидки чесън и половината марината - олио и лимонов сок.
* Тиганът се затваря с капак и рибата се пържи ~ 5-6 мин. - докато остане съвсем на мазнина.
* Обръща се от другата страна, изсипва се останалата марината, поставят се листата салвия и отцедените аспержи и пържи/задушава отново 5-6 мин. в затворения с капак тиган :)
* Изважда се в 2 чинии и може да се поднесе със салата от пресни зеленчуци, или сос Айоли, който се приготвя бързо и така:
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио
1 жълтък
1 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лимон.
Всичко това в купата на пасатора и след минутка сос Айоли е готов.
Неустоимо изкушение, Пепи ... разкошно съчетание
ОтговорИзтриванена много фин вкус, свеж аромат и красива визия -
наслада за всички сетива. Адмирации за рецептата,
съветите, реколтата и настроението, което създава.
Сърдечни поздрави и вдъхновени майски пролетни дни!
Благодаря ти, Дианка, човек се храни с очите първо и понякога и аз се старя :)
ИзтриванеХубав май и на теб :)
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесно, много красиво и апетитно ястие.Аспержите са твое производство нали ? И аз имам 2 растения дано догодина вече да имам реколта.Ще се възползвам и от твоите рецепти.
Поздрави и успешна нова седмица !
Мои са, Ели, да. Стискам палци догодина да имаш реколта и ти :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица на теб :)
Много вкусна рибка, Пепи. А съчетанието с гордостта ти я прави просто неустоима!
ОтговорИзтриванещом е рибка... :) няма как да не е вкусно.
Изтриване