Още една семпла, но невероятно вкусна "рецепта", която се приготвя за има-няма 5 мин. Може за предястие, може за основно -на кой както му харесва. В настъпилото вече лято на мен най-много ми хареса с чаша бяло, студено вино. Жул, да донесеш пак от същото. И на прошуто няма да откажа.
Моцарела с магданоз в хрупкава коричка от прошуто правя от ~ 5 години.
Сиренца в бекон правя от три пъти по толкова години :)
Няколко пъти правя нещо средно между двете - запечен кашкавал в прошуто, но честно казано след тях си гушкам бутилка с вода :) почти всички от нашите кашкавали са солени, прошутото също и не може човек да препие на вода. С моцарелата е различно - тя е безсолна и понася солеността на прошутото. Ако искате може да си завиете кашкавал в прошуто и запечете, но да си знаете, че е соленичко :) А може да завиете равни части моцарела и кашкавал в едно "пакетче" .
Продуктите са:
За 1 топка моцарела (125г)***
2 ленти прошуто (крудо в случая)
листа салвия, или босилек (правя някои със салвия, други с босилек - и двата вида подправки им прилягат )
***Тук продават моцарела на калъпи - тя е по-стегната, пресована в калъп и отцедена от саламурата . От нея направо режа филии, завивам и пека на тигана. Другата, в пакетчета и саламура си е доста сочна :) . Ако ползвате нея - нарежете я и отцедете добре между 3-4 пласта кухненска хартия. Тогава завивайте в прошуто.
и стигаме до сложното приготвяне * Топката моцарела се срязва на две части. Отцежда се между няколко пласта кухненска хартия с притискане - колкото може повече от водата да излезе.
* Върху всяко парче моцарела се поставят 1-2 листенца салвия, или босилек.
* Завива се в лист прошуто.
* Тиган с дебело дъно се загрява на котлона.
* Поставят се приготвените пакетчета прошуто с моцарела и запичат от двете страни - за по около минута се зачервяват достатъчно, а моцарелата вътре започва да се разтапя.
* Задължително се хапват топли със студена бира, или вино. Както авджи Стоев ги отчете - "вкусни са като бонбонки"
Страхотни бонбонки! Ей такива неща ми трябват за жегите. И ние ще си хапнем от твоите бонбонки скоро, благодаря за идеята! Целувки!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам твоите хора също да харесат "бонбонките", Сонче :)
ИзтриванеЦелувки и на теб и хубава нова седмица!
Чудесно - бързо, лесно и вкусно!
ОтговорИзтриванеЖул, ако иска да прати и насам - каквото прати:)
Честно казано малко спорим на тема подаръци, че доста неща купуват, когато са в чужбина. Но поне извоювах за нас да бъде нещо за хапване :)
ИзтриванеНеустоими летни изкушения ни предлагаш, Пепи,
ОтговорИзтриванестрахотни идеи, красиви снимки и чудесни композиции...
Благодаря, сърдечни поздрави и хубави летни дни!
Благодаря ти, Диди! Лятото предразполага към по-леки храни :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванестрахотно лятно предястие - много лесно и ароматно.Да, солени са кашкавалите и затова рядко ги запичам и аз.Но определено с моцарела могат да се комбинират.
Поздрави и усмивки !
Да, ели, всяко топящо, несолено сирене ще стане добре тук.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Здравей, Пепи! Довечера смятам да ги пробваме тези "бонбонки" ;)
ОтговорИзтриванеДали ще бъде уместно да използвам грил-тиган?
Може, да. На тях им трябва съвсем малко да се за пече прочутото. Моцарелата така или иначе за кратко време се разтапя
ИзтриванеПрошутото де :)
ИзтриванеБлагодаря, за прекрасната рецепта! И аз да потвърдя, че се получи страхотно!
ОтговорИзтриванеСтрахотно :) радвам се, че и други хора я харесват тази рецептичка :)
ИзтриванеЗдровейте, без мазнина в тигана ли?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Цвети :)
ИзтриванеБез мазнина, да. Тиганът подбирам да е с дебело дъно, а прошутото не залепва по него.