Това лято бе богато на горски гъби и сега не само ще си хапвам сушени, но и тук ще предлагам рецепти със сушените манатарки :) Сухите са много по-ароматни от пресните и голямата част от подарените ни няколко торби ги изсушихме. Някои дори пресуших повече, за да си направя брашно от манатарки - чудесно е за сосове, за паниране на месо и за добавки към супи и хлябове.
Пастата е лингуини, но този сос може да се приготви за всякакъв вид паста - варенето естествено е според указаното на опаковката. Много харесвам пастата с много завъртулки, която поема повече сос в тях и нямам обяснение как винаги, когато съм на щанда при пастата си купувам лингуини. Както и да е. Важното е пиле, манатарки и сметана да има.
Продукти за 2 порции: 200г паста (лингуини тук)
~50г сушени манатарки
200г пилешко месо***
2 с.л. зехтин
30 г краве масло (1/4 от пакетче 125г)
150 мл течна готварска сметана
2-3 скилидки чесън (или 1 огромна :)
30+30г пармезан или пекорино
4-5 чери доматчета ( или месестата част без семки на 1 по-голям)
10-на листа босилек с 1 скилидка чесън и 1-2 лъжици зехтин
***Пилешкото месо е филе, или пържола от бут, предварително изпечено на грил тиган, или сварено. Може да е и сурово и приготвянето на соса да започне от него - нарязано на ситни късчета, запържено в мазнината и когато са готови към тях се прибавят гъбите и т.н....
Приготвяне:
* Гъбите се накисват в 100мл топла вода.
* Пастата се поставя в 2л. вряща, подсолена вода (14г сол) и се вари според указанието на опаковката - тази тук е за 8 мин.
* През това време се подготвя сосът:
* Листенцата босилек и скилидката чесън се счукват в хаванче с щипка сол. Накрая се прибавя на струйка и зехтинът. Това може да се направи и с пасатор, но количество е съвсем малко и не си струва. Ако не ви занимава с тях пък, може да ползвате 1 с.л. песто от босилек.
* В тиган се загряват маслото и зехтина. Поставят се изстисканите от водата гъби, нарязаното на дребно пилешко месо и скилидки чесън.
* Когато са добре запържени се прибавя половината вода от накисването на гъбите (50мл) , сметаната и 150 мл вода от варенето на пастата.
Сосът се вари 2-3 мин, прибавя се настъргана едната част пармезан/пекорино - 30г и разбърква добре.
* През това време пастата е сварена. Изважда се в тигана при соса, прибавя се приготвената паста от босилека, нарязаните 2-3 чери домати, разбърква добре и отстранява от котлона.
* Разпределя се в две чинии; отгоре се настъргва другата част пармезан и поднася
Сосът е точно, колкото да се окъпе :) пастата и остане сочна. Според италианците, пастата (след сваряването) и соса трядва да са с еднакво тегло Но ако обичате с повече сос - сложете двойно повече количество вода от сварената паста, докато приготвяте соса.
Чудесна паста Пеп.Но аз имам голям страх от гъбите, брашно от тях наистина е чудесно да се приготви.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Не си само ти със страха, Ели :) Един приятел дойде, докато ги сушахме и мъж 2 метра, но си призна, че не близва горска гъба.
ИзтриванеА брашно от гъби можеш да си направиш и от печурки и други култвирани - аз си правя от печурките, тъй като не обичам пънчетата много-много и ги суша.