В студения декемврийски ден гостувам
на Градус с една любима рецепта за Пиле по ловджийски и няколко съвета: как
едно сготвено пиле може да бъде част от празничната трапеза; как да подготвиш пилешкото
месо по-рано, а за вечеря да е топло и прясно сготвено; как да задоволиш вкуса
на всеки от домашните за вкусна мръвка. А ако си млад кулинар – ще сготвим
заедно – аз ще обясня подробно и ще споделя своите хитринки при готвенето, а ти
обещаваш да не се плашиш от по-дългата публикация и да следваш стъпките.
Пилето
по ловджийски е богато на аромати, с плътен сос и сочно месо, което би задоволило капризите
на цялото семейство за празнична вечеря дори на Коледа. Така и така ще има
питка за празника, каква по-голяма наслада за небцето от това да съчетаеш
пухкава питка и крехко пилешко месо със сос? А на страницата на Градус изборът на рецепти с пилешко месо е много
голям
Първата стъпка е купуването на
пилешкото месо. Ако имаш семейство като моето, с различни вкусове – най-добре купи
цяло пиле. Когато се нареже, всеки ще получи любимата си мръвка – бутче, гърди,
крилца. Избирай по-едри пилета, над 1,5 кг, защото за готвене ще отрежем хубавите
порции месо и ще останат костите на пилето, от които ще си направиш чудесна
супа. За предпочитане е да купиш охладено, а не замразено пиле. При
размразяване от пилето не трябва да се отцежда течност - това означава, че е
обилно напоено с вода за напомпване на тегло. С пилетата на Градус такъв проблем няма да имаш, но напомням :).
Ако все пак решиш да купиш цяло пиле и
да го разфасоваш сам – ползвай остър нож. Постави птицата на дъска за рязане - много
добре се вижда къде са ставните връзки между пилешките кости. Режи пилето на
порции през ставите. За да отделиш бялото месо от гърдите, постави пилето по
гръб върху дъската и направи два успоредни разреза по дължината на гръдната
кост. Всяка част изрежи надолу по гръдната кост. Така месото ще се отвори и
няма да имаш филе пеперуда, но ще имаш две готови пилешки филета. Останалата
част от пилето прибери за супа, както вече споменах.
Втората стъпка е подготвяне на месото за готвене. Не мий месото! При готвене всички бактерии умират, но при миенето те могат да се разпространят на голяма повърхност около месото. Когато то е било опаковано повече от 24ч., то е малко хлъзгаво на пипане – вземи кухненска хартия и добре го подсуши. Това е достатъчно. Не използвай кухненски кърпи за подсушаването му, освен ако после няма да ги переш самостоятелно :). След обработката на месото задължително измий ръцете си, ножа и дъската за рязане с гореща вода и сапун. Покрий съда с пилешкото месо с фолио за свежо съхранение (стреч фолио), или полиетиленов плик и прибери отново в хладилника, докато подготвиш другите продукти
Втората стъпка е подготвяне на месото за готвене. Не мий месото! При готвене всички бактерии умират, но при миенето те могат да се разпространят на голяма повърхност около месото. Когато то е било опаковано повече от 24ч., то е малко хлъзгаво на пипане – вземи кухненска хартия и добре го подсуши. Това е достатъчно. Не използвай кухненски кърпи за подсушаването му, освен ако после няма да ги переш самостоятелно :). След обработката на месото задължително измий ръцете си, ножа и дъската за рязане с гореща вода и сапун. Покрий съда с пилешкото месо с фолио за свежо съхранение (стреч фолио), или полиетиленов плик и прибери отново в хладилника, докато подготвиш другите продукти
Третата стъпка е готвенето на месото.
Пърженото пиле е много вкусно, но тук няма да пържим пилето, само ще го
запечатаме. Запечатването на месото означава, че ще го запържим за кратко време
в гореща мазнина. Така ще запазим вътрешните сокове на месото и ще получим
тънка, карамелизирана коричка, която няма да позволи на месото да има вкус на
сварено. Карамелизирането на месото прониква в него и подсилва аромата му. Оваляй
месото в брашно, изтупай го от излишното и го постави в сгорещена мазнина.
Пържи за по минута от всички страни, докато се зачерви съвсеееем леко. Обърни
го да се запечата от всички страни. Много е важно по време на обръщането да не
пробождаш месото с вилица или нож – ползвай два прибора или щипка. Ако
пробождаш месото, от него ще излизат онези вкусни сокове, които държим да
останат в него. Изваждай месото в затоплена чиния или тава. Никое месо не обича
резките смени на температурата.Покрий го с фолио, докато е готово цялото
количество. Нека стои завито с фолиото, докато приготвиш соса.
За соса използвай тигана, в който е запържвано
месото. В него ще запържиш за кратко и наденицата, после лука и гъбите, но ще
прибавиш и доматите и виното, които ще разтопят и разлепят всички останали парченца месо при
запържването му (така да се каже ще деглазират тигана). Прецени каква тава ще
използваш за готвене на месото – когато разпределиш приготвения сос между
месото и наденицата, той не трябва да ги покрива, защото няма да варим месото,
а ще го задушаваме и запичаме.
Включи фурната още когато започнеш да
приготвяш соса. Спестява време, а подготвената тава с пилето по ловджийски е
гореща и ще започне да ври доста по-бързо, отколкото ако я поставиш в студена
фурна. Покрий тавата с алуминиево фолио в началото на запичането – в първите
20-30 мин. Освен че месото ще се задуши и ще стане по-крехко, отново спестява
време до завирането на ястието. Пилешкото месо не се готви дълго време –
трябват му 40 до 50 мин активно къкрене (ако месото е на порции; ако е цяло
пиле – 60 до 80 мин). Много е важно да бъде добре сготвено и да няма сурови
участъци – проверявай го с вилица дали се къса добре. За разлика от свинското,
пилешкото никога не трябва да остава алангле.
В последните минути от готвенето
развий фолиото и печи без него. Ако обичаш повече сос – включи фурната на горен
реотан, за да се зачерви добре месото; Ако не обичаш сос – включи само долен
реотан и печи, докато сосът почти се изпари. Най-добрият вариант за едно
семейство, разбира
се, е средният – да има и сос. Tака ще задоволиш капризите и на тези, които обичат при месото да
има и сос.
Когато извадиш тавата от фурната, покрий отново с фолиото и остави „да почине“
за 8-10 мин, преди да сервираш.
Можеш да сервираш с гарнитура от
картофено пюре, или задушен ориз, но тъй като гъбите в ястието са прилично
количество, можеш да
сервираш пилешкото месо само с тях.
Можеш да го сервираш порционно на всеки, но може да го поднесеш и в
голяма чиния в семеен стил и всеки да си избере какво да си сложи.
сос.
Ето и рецептата на Пиле по ловджийски
Продукти
за 6 порции:
1,3
кг пилешко месо без кост, или 1 цяло пилеГрадус около 2кг.
50 мл олио
200 г гъби печурка
50 г сушена манатарка
1 сурова наденица за печене около 400 г
1 глава лук
1 глава чесън
връзка магданоз
200 мл бяло вино
консерва домати от 600 г
100 г готов доматен сос
1 ч.л. захар
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Нарежи пилето или месото на сравнително еднакви порции.
Подсуши добре с кухненска хартия и подправи със сол и малко черен
пипер.
Покрий със свежо фолио и остави в хладилник за 20 до 30 мин.
Приготви си останалите продукти – почисти лука и нарежи на ситно;
почисти чесъна и също нарежи на ситно, но си отдели 2-3 скилидки от него;
почисти гъбите с мека кърпа или четка. Не ги мий, защото ще се напоят с вода и
ги нарежи на ситно; сушените гъби залей с малко топла вода.
Загрей олиото в тигана (за предпочитане е с дебело дъно).
Оваляй парчетата месо в брашно, изтупай от излишното и сложи да се
запечата в тигана, докато се зачерви съвсем леко от всички страни.
Извади в затоплена чиния или тава и покрий с лист фолио.
В същата мазнина постави нарязаната на 6 парчета наденица и отново
запечатай за по минута от двете страни.
Извади и наденицата при месото и отново покрий с фолиото.
Включи фурната на 180о да загрява.
Отново в същия тиган постави нарязаните лук и чесън. Запържи за
2-3 мин; прибави гъбите и запържи заедно още 3-4 мин.
Прибави виното, доматения сос и пасираните домати, посоли на
вкус.
Изчакай да заври, намали степента на котлона и остави да къкри 10-15
мин.
Пасирай отделените 2-3 скилидки чесън и прибави към соса заедно със захарта и ситно нарязания магданоз.
Разбъркай и изсипи внимателно соса при месото, като го разпределиш
равномерно така, че месото да остава отгоре, върху соса.
Завий тавата с фолио и
постави в загрятата фурна.
Печи така за 30 мин, след които развий фолиото и печи още около 20
мин до зачервяване.
Опитай с вилица дали месото се къса добре и ако е готово, извади
тавата от фурната.
Покрий
с фолиото и остави да почине за 10 мин, преди да сервираш
Чудесна рецепта, която би могла да послужи и за празнична трапеза.Великолепно пиле се е получило, изглежда страхотно.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
О, да, Ели :) Особено с пържолите си е съвсем за празник :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, благодаря ти!
Чудесен избор и поздравения, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ друг път съм споменавала - много ценен помощник си:
не само страхотни рецепти, полезни съвети и практически насоки,
но и като място с подчертан семеен уют, топлина и отношение!
Наистина едно разкошно предложение за празничната трапеза!
Благодаря, сърдечни поздрави за теб и хубави празнични дни!
Сърдечно благодаря и аз, Диди! Не бива да забравяме, че винаги има прохождащи в кухнята и не само трябва да предаваме опита си, но и да окуражаваме.
ИзтриванеПрегръдки за теб и хубави празнични дни!
Таман реших, че си карала соев пилци да лови:))
ОтговорИзтриванетой да налови.. ама кой ще ги скубе е въпросът :)
Изтриване