Страници

6 декември 2018 г.

Бъркани банички на тиган

       По принцип на човек все му изостават разни продукти в хладилника :) А когато не обича да изхвърля храна, като мен все им намира приложение. Корите за баница обикновено заминават на банички-мъфини.  Лесно и бързо - разбъркваш всичко и сипваш във формите. А когато и домочадието намалее, правенето на цяла баница не се струва. Скоро попаднах на това клипче за баничка на тиган, с накъсани кори, но от по-дебелите, одрински. А аз одрински :) от Одрин почти винаги имам за гюзлеми, но и почти винаги имам остатъци от тях.  Тогава ги и направих, но с кашкавал, както е в клипчето и  смесих дебели с тънки кори. Получи се хрупкава, но тънка баничка и не това, което очаквах - трябваше да е с лека среда и хрупкави корички. Кашкавалът се разтопи и получи почти кашкавалена палачинка :)
       Вчера на поправителен изпит :) вече направих само с одрински кори и сирене и щипка бакпулвер, както в банички-мъфините. с Мише сме мноооого доволни от резултата. Една баничка е точно за двама души :)  Следващият път смятам да и добавя и спанак.  
А  тук са банички на тиган с фини кори. 
Необходими продукти за 1  баничка (тиган с d 26см)
~1 и 1/2 кора тип одринска (1 тежи ок 150 г) 
200 г сирене 
3 яйца 
70-80 мл прясно мляко 
1 лъжица брашно смесено с 1/2 ч.л. бакпулвер 

1 с.л. масло  

Приготвяне
* Яйцата и прясното мляко се разбиват :) на ръка, може с тел, може с вилица. . 
* Прибавя се натрошеното сирене и разбърква. 
* Кората се накъсва с ръка на дребни парчета  - големи пр. 4/ 4см - нещо такова :) и пускат в сместа при яйцата. 
* Объркват се добре с нея и прибавя брашното, заедно с бакпулвера. И отново се обърква добре :) 
* Студен тиган се намазва тънко с масло. Сместа се изсипва в него и разпределя равномерно по цялото дъно. 
* Тогава се поставя на котлона и загрява на средна степен ( 1/2  от мощността на котлона) . Затваря се с капак и оставя да се пече/пържи в тигана за около 4-5-6мин -  тук си зависи от котлона, но с дървена лопатка се повдига баничката и се проверява дали е зачервена. 
* Когато се зачерви, върху тигана се поставя голяма чиния и обръщат заедно обратно - баничката да падне върху чинията. 
* Тиганът се връща на котлона, а баничката с приплъзване се изсипва от чинията в него. 
* Отново се поставя капакът на тигана и пече още 4-5 мин, докато се зачерви и от другата страна. 
* Изважда се в чиния и нарязва :)  и се хапва топла-топла. Ако искате с айран, ако искате пробвайте като мен с домати :)  нищо, че е на закуска. 

19 коментара:

  1. Разкош... Благодаря, Пепи!
    Това е една страхотна идея с чудесен резултат.
    Ще се опитат, поздрави за теб и хубави декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Диди :)
      Наистина си струва да се приготвят, ако не ти трябва цяла тава баница :)
      Хубав декември и на теб да е!

      Изтриване
  2. От сума ти време правя т.анр. най-лесна баница, демек същото, но за малки банички не се бях се сетил. И ние сме само двамцата и цяла тава ни идва в повечко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами ето, идеално за вас двамата е това предложение :)

      Изтриване
  3. Много лесни и бързи банички.Удобни за приготвяне според броя на порциите.Майка ми прави подобни.Чудесни стават и са много ефектни за поднасяне.Могат да се приготвят и с пълнеж от сушени домати, магданоз, копър, коприва - те се поставят към общата смес.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Магданозък ще го пропусна, Ели, но с други плънки със сигурност ще направя.
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Вчера за първи път пробно направих баница на тиган и много ми хареса. Това предложение също ми допада и ще опитам и него. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тази ще ти хареса тогава, Ина :)
      Хубава неделя на теб!

      Изтриване
  5. Здравей Пепчо.
    Като гледам по бг кулинарни блогове баници и винаги сладко преглъщам, за съжаление нищо.
    Живея в чужбина и тука няма кори за баница, да не говорим за одрински. Знаеш ли как се приготвят, специално одринските ? Искам да си направя, но не сухи кори, ами такива, огъващи се:) Така де, разбра ме. Търсих в нета, но има само рецепти с готови кори.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Само да кажа, че утре ще ти отговоря подробно как да си направиш кори.

      Изтриване
    2. Привет сега :) трудно ми е писането през телефон в блога :)
      Корите можеш да си направиш сама - това са хубавите кори за баница, които мама и баба правеха. Продуктите са тези:
      300мл . хладка вода
      ~ 440 г брашно
      1 с.л. оцет
      щипка сол
      2 с.л. олио
      Излизат 3-4 кори, зависи колко големи ще ги разточиш.
      Съвсем леко се поръсват с брашно, или царевично нишесте, ако имаш и точат, точат.. да се изтънят добре. Веднага можеш да си направиш баница със сирене, или тиквеник с тях.
      А тези Одринските, са запечени. Гледах как ги запичат на огромна плоча за съвсем кратко от двете страни и натрупват на камара, завита с кърпа. После от тази камара продават - съжалявам, че не съм снимала, като съм ходила в Одрин.
      А такива същите, но опаковани в пакети продават по всичките им магазини, а при нас в България внасят. Има и български такива произведени, но съвсем не са същите - доста по-твърди са, а онези са като парче тежък плат.
      При нас на село също ги запичат, когато ще правят зелник с тях - или на връшник, поставен на печката, или направо на самата печка, добре избъркана преди това :) - леееко ги запичат, колкото да не остават сурови, сгъват на няколко ката и прибират в кърпа, докато са готови всички кори. Така запечени, в кърпа и после в плик, след като изстинат, могат да издържат 3-4 дни. И не са твърди :)
      Дано съм била полезна, пробвай да си направиш.

      Изтриване
  6. Благодаря ти Пепчо. И аз съм Пепа:) Тук при нас продават едни листи brick, но не е същото. Това с кърпата е добра идея, да се запазят меки.
    Мерси

    ОтговорИзтриване
  7. О, това ще се направи! Изглежда лесно, вкусно и интересно. Благодаря, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  8. За много години, Пепи! Здраве за теб и близките ти. Дали имаш някаква идея за баница с плънка от кисело зеле и булгур? Ако си пробвал, моля те, сподели, както и какви кори си ползвала - от фините или от по-дебелите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Жанет!
      Никога не съм правила баница с кисело зеле, но няма причина да не стане - задуши предварително зелето; прибави булгур и ги задуши, докато останат само на мазнина. Мисля, че ще е по-добре да ползваш от по-дебелите кори - тип Одрински, или на сач, защото плънката ще е влажна и те ще я оберат. Пък и зелника с праз и ориз, който правим е с такива кори.

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Пепи. За нещо подобно мислех и аз. И да отбележа, че днес приготвихме тази баница на тиган. Стана много сполучлива и подходяща за двама.

      Изтриване
    3. чудесно, радвам се :) Баницата обикновено е хубава, когато е топла. А точно в тиган е за малко хора :)

      Изтриване