Страници

24 февруари 2019 г.

Зеленчукова крем-супа с тиква

       Хубавото на крем-супите е, че всеки нелюбим зеленчук може да се "скрие" в тях :) и да го ядат децата. А и нежният им, кадифен вкус често е за предпочитане....с  аромат на сметана и масло...:nyam::nyam::nyam: да се покапе човек.
      След години идва такъв момент, че децата обичат крем-супите, а съпружеската половинка си обича обикновените супи. Ясно е, че това няма да ме спре да готвя  крем-супа :) винаги мога да я споделя с децата.  През последните две години фаворит ни е  крем-супата от тиквички ,  но зимата е редно да включим и тиквата. По възможност да не бъде от най-сладките :)
 
Продукти
2 картофа - ок. 350-400г 
2 моркова 
резен от глава целина ***
400 г обелена, почистена тиква 
1 малка глава лук 
2 с.л. олио и 2 с.л. масло 
1 л. вода и 1 ч.л. сол 
черен пипер 

200 мл течна готварска сметана 
2 с.л. масло 

пармезан, крутони за сервиране 

Приготвяне: 
* Лукът се нарязва на дребно и задушава за 5-6 мин. в олиото и двете лъжици масло. 
* Налива се водата и прибавят почистените и нарязани на едро моркови, парче целина, картофи и тиква. Посолява се. 
* Варят се до омекване на всички зеленчуци.  След като заври течността в тенджерата - котлонът се намалява, за да къкри тихо. 
* През това време  мааалка част от водата трябва да е извряла. Водата за супата не е много, но ще прибавим и сметана :) а някои зеленчуци са доста водни и не им трябва повече вода. 
* Тенджерата се отмества от котлона  и супата се пасира до гладкост. 
* Налива се сметаната, разбърква се, прибавят се другите 2 лъжици масло и се връща на котлона за още 3-4 мин 
* Сервира се с крутони и настърган пармезан по желание и поднася топла-топла :) 

***Целината е резен от глава. И друг път съм писала, че ползвам този зеленчук-подправка, но тъй като е с доста силен аромат - не прекалявам с него. Хубав е печен с други кореноплодни зеленчуци, хубав е на супи и яхнии. Купувам си глава, почиствам, нарязвам на  парчета и прибирам в камерата - когато ми потрябва - вадя по парченце. 


8 коментара:

  1. Ох, ама и ти сега... Имам три тиквички и им се чудя. Май крем супа ще направя с тях. Че ще си я ям сама е ясно. Пък за супа с тиква съвсем няма да ми се вържат...
    А твоята супичка е така апетитна! И с толкова много пармезан 😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че децата ядат такива. Особено крем-супата с тиквички им е любима - Гери готви миналата седмица. Жул я хареса :) но после казах, че е с тиква.
      ама направи си за теб малко, не се лишавай :)

      Изтриване
  2. Супер. Вчера правих. Но вместо крутони - късчета варено месо.

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    в това студено време вярвам,че никой няма да откаже тази крем - супа.Навремето бях направила една постна супа с лимонова кора и лимонов сок и тя изневиделица много се хареса на двама мъже.Така,че понякога когато не се надяваме постигаме успех.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея за лимона, Ели! Със сигурност ще се възползвам. Най-малкото на нас ще хареса.
      Мъж ми принципно казва, че няма нищо против крем-супите - опитва, вкусна била, но не разбирал защо трябва да е на "кашичка", вместо нормална супа. Мъжка му работа.

      Изтриване
  4. Не разбирам и аз защо да са на кашичка, но за дечица са чудни! :)

    ОтговорИзтриване