Страници

19 април 2019 г.

Воловани (бушета) с пастет от сьомга и крема сирене

       Воловани (Vol-au-vent от френски), или бушета са малки кошнички от бутер тесто. Думата означава буквално – издухан  от вятъра. Това описва лекотата на изделието, което представлява малък, кух цилиндър от бутер тесто, допълнен от вкусен пълнеж - сладък, или солен. Сладкият може да бъде всякакъв сладкарски крем, гарниран с плодове, а соленият - с риба, месо, гъби, зеленчуков пастет. И при двата вида е много важно те да бъдат гарнирани в последния  момент преди поднасянето, за да останат пухкави и въздушни малките тестени цилиндърчета. Принципно имат кръгла форма, но могат да се изрежат и в триъгълна, и в квадратна, ако решите да използвате целият пакет бутертесто за тях. Естествено,  бутертестото може да си приготвите сами, а може да ползвате и готово. Важно е да работите с него докато е студено и да го изрязвате с формичка с остри ръбове - за да може тестото да се срязва, а не намачква, ако е ... примерно с чаша с по-дебели стени. Другото важно нещо е да имате две формички - едната с около 1,5см. по-голяма от другата, с която ще се правят вътрешните отвори за волованите.  А приготвянето им става много бързо. 
Продуктите са: 
1 пакет бутер тесто 
1 яйце за намазване 

плънката е този пастет от пушена сьомга с крема сирене  - крема сирене, пушена сьомга и пресен копър.

Приготвяне
* Фурната се загрява на 220* без вентилатор /200* с вентилатор/ 
* 1 лист студено бутертесто с дебелина ~0,5см. се разстила . 
* С формичка се нарязва на  кръгчета. 
* На половината от готовите кръгчета с по-малка по размер форма се изрязват кръгчета в средата. 
* Целите кръгчета се нареждат в тава, застлана с хартия за печене и се надупчват на 2-3 места с вилица.
* Намазват се с разбитото яйце. 
* Върху тях се поставят   кръгчетата с дупките в средата и също намазват с яйцето. 


* Пекат се в загрятата вече фурна до зачервяване и докато се надуят :) надуването обикновено е тройно. 
* Изваждат се и охлаждат, преди да се приберат в кутия, където се съхраняват до момента на пълненето им - както вече писах - непосредствено преди поднасяне, за да не омекват. 

      И тъй като моите воловани ги режа с кръгли формички, ето какво правя с останалото тесто  - накъсвам 2/3 от  останалите парченца и ги нареждам на няколко купчинки плътно едно до друго. Намазвам със смес от: настърган кашкавал и лъжица песто, или кашкавал с доматен сос и щипка риган, а върху тях - поставям останалата 1/3 парченца бутертесто. Пека до зачервяване след волованите :) 


2 коментара:

  1. Харесах идеите за волованите и за палачинките.Красиви и много вкусни празнични предложения.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Хубава празнична седмица на теб!

      Изтриване