Воловани (Vol-au-vent от френски), или бушета са малки кошнички от бутер тесто. Думата означава буквално – издухан от вятъра. Това описва лекотата на изделието, което представлява малък, кух цилиндър от бутер тесто, допълнен от вкусен пълнеж - сладък, или солен. Сладкият може да бъде всякакъв сладкарски крем, гарниран с плодове, а соленият - с риба, месо, гъби, зеленчуков пастет. И при двата вида е много важно те да бъдат гарнирани в последния момент преди поднасянето, за да останат пухкави и въздушни малките тестени цилиндърчета. Принципно имат кръгла форма, но могат да се изрежат и в триъгълна, и в квадратна, ако решите да използвате целият пакет бутертесто за тях. Естествено, бутертестото може да си приготвите сами, а може да ползвате и готово. Важно е да работите с него докато е студено и да го изрязвате с формичка с остри ръбове - за да може тестото да се срязва, а не намачква, ако е ... примерно с чаша с по-дебели стени. Другото важно нещо е да имате две формички - едната с около 1,5см. по-голяма от другата, с която ще се правят вътрешните отвори за волованите. А приготвянето им става много бързо.
Продуктите са: 1 пакет бутер тесто
1 яйце за намазване
плънката е този пастет от пушена сьомга с крема сирене - крема сирене, пушена сьомга и пресен копър.
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220* без вентилатор /200* с вентилатор/
* 1 лист студено бутертесто с дебелина ~0,5см. се разстила .
* С формичка се нарязва на кръгчета.
* На половината от готовите кръгчета с по-малка по размер форма се изрязват кръгчета в средата.
* Целите кръгчета се нареждат в тава, застлана с хартия за печене и се надупчват на 2-3 места с вилица.
* Намазват се с разбитото яйце.
* Върху тях се поставят кръгчетата с дупките в средата и също намазват с яйцето.
* Изваждат се и охлаждат, преди да се приберат в кутия, където се съхраняват до момента на пълненето им - както вече писах - непосредствено преди поднасяне, за да не омекват.
И тъй като моите воловани ги режа с кръгли формички, ето какво правя с останалото тесто - накъсвам 2/3 от останалите парченца и ги нареждам на няколко купчинки плътно едно до друго. Намазвам със смес от: настърган кашкавал и лъжица песто, или кашкавал с доматен сос и щипка риган, а върху тях - поставям останалата 1/3 парченца бутертесто. Пека до зачервяване след волованите :)
Харесах идеите за волованите и за палачинките.Красиви и много вкусни празнични предложения.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеХубава празнична седмица на теб!