Страници

25 юни 2019 г.

Печена пъстърва с прошуто и салвия

       Приготвянето на пъстърва за мен винаги е било бързо и лесно :) И я обичам всякак - пържена, печена, с разни сосове, за разлика от авджи Стоев, за който най-много обича тази рибка със сухо месо печена на скара. На жар, разбира се. И като не ми позволява да паля огън в апартамента :) се задоволява с печена във фурната.  Крехкото месо се пече много бързо, затова винаги я поставям в  предварително загрята фурна и пека 8-10 мин - напълно достатъчни са. Поставена в студена фурна тя се изсушава, вместо да започне да се пече възможно най-бързо. 
       Днес обаче моята рибка е завита и в прошуто. Листенца салвия отдавна и слагам, а пикантния вкус на слайсовете прошуто запазва кожата и /на която аз държа/ сочна. Няма да обяснявам повече, опитайте :) Още повече, че от подготовката до ваденето и от фурната изтичат най-много 30 мин. - честно казано, гарнитурата се готви за малко повече време. Когато пека риба и гарнитура обикновено слагам рибата последна във фурната. 
Продуктите са за 1 брой риба, ако искате повече - просто ги увеличете. 
1 пъстърва 
3-4 ленти прошуто 
3-4 листа салвия 
3-4  :blush: тънки резена лимон 
сол,  черен пипер, зехтин/олио 

Приготвяне
* Рибата се почиства, подсушава и  подправя със сол и пипер отвън и отвътре. 
* Завива се в плик/или свежо фолио  и оставя да престои така  в хладилник за 10-15 мин. 
* Фурната се включва на 250*
* В тава се поставя лист хартия  за печене (при мен разделен на две, заради  рибата на милото)
* По дължината върху рибата се поставят листата салвия. 
* Завиват се и лентите прошуто, краищата на което се пъхват под рибата. 
* Отгоре се поставят резенчетата лимон и поръсва със струйка олио, или зехтин. 
* Доматите до рибата са по желание,  но печеният до нея зеленчук е вкусен . 
* Тавата се поставя в загрятата вече фурна и пече на средна скара за 8 до 12 мин - до зачервяването и. 
 Любимата гарнитура за риба - картофи. Този път печени с моркови, повечко чесън и листа салвия.   Нея ще я споделя в следващите дни. 

10 коментара:

  1. Пепи,
    прекрасна е рибката, чудесно лятно предложение.Изглежда превъзходно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Тази седмица при нас цялата май беше рибна :) пъстърва, лаврак, маринован паламуд...

      Изтриване
  2. Винаги, когато готвя риба, се чудя как да разнообразявам. Засега успявам само с различен вид рибка. Пъстърва и ние обичаме, Пепи, а така приготвена, както ни предлагаш, съм сигурна, че още повече ще ни хареса. Чудесно ястие, непременно ще го пробвам. Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ви хареса, Сонче, непременно пробвай. Аз и преди съм правила рибни филета в прошуто и салвия - тип салтимбока, но цяла риба не бях пекла.
      Целувки за теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Рибата е много вкусна, определено но снимката ми хареса много. Цветовете в нея някак така си синхронизират, създавайки една много апетитна картинка. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  4. все с приличен загар са цветовете :)
    Поздрави и на теб, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошно лятно предложение, Пепи,
    красиво, свежо и апетитно неустоимо...
    Сърдечни поздрави за теб, а днес /29 юни/ и
    честит имен ден с пожелания за здраве и късмет,
    успехи и едно много усмихнато и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Диди!
      Здраве и хубаво лято на теб да е :)

      Изтриване
  6. Дано се сетя, като реша да приготвям пъстърва, така да разнообразя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса, сигурна съм. На теб поне :) за Росен не знам дали обича печено прошуто.

      Изтриване