Приготвянето на пъстърва за мен винаги е било бързо и лесно :) И я обичам всякак - пържена, печена, с разни сосове, за разлика от авджи Стоев, за който най-много обича тази рибка със сухо месо печена на скара. На жар, разбира се. И като не ми позволява да паля огън в апартамента :) се задоволява с печена във фурната. Крехкото месо се пече много бързо, затова винаги я поставям в предварително загрята фурна и пека 8-10 мин - напълно достатъчни са. Поставена в студена фурна тя се изсушава, вместо да започне да се пече възможно най-бързо.
Днес обаче моята рибка е завита и в прошуто. Листенца салвия отдавна и слагам, а пикантния вкус на слайсовете прошуто запазва кожата и /на която аз държа/ сочна. Няма да обяснявам повече, опитайте :) Още повече, че от подготовката до ваденето и от фурната изтичат най-много 30 мин. - честно казано, гарнитурата се готви за малко повече време. Когато пека риба и гарнитура обикновено слагам рибата последна във фурната.
Продуктите са за 1 брой риба, ако искате повече - просто ги увеличете. 1 пъстърва
3-4 ленти прошуто
3-4 листа салвия
3-4 тънки резена лимон
сол, черен пипер, зехтин/олио
Приготвяне:
* Рибата се почиства, подсушава и подправя със сол и пипер отвън и отвътре.
* Завива се в плик/или свежо фолио и оставя да престои така в хладилник за 10-15 мин.
* Фурната се включва на 250*
* В тава се поставя лист хартия за печене (при мен разделен на две, заради рибата на милото)
* По дължината върху рибата се поставят листата салвия.
* Завиват се и лентите прошуто, краищата на което се пъхват под рибата.
* Отгоре се поставят резенчетата лимон и поръсва със струйка олио, или зехтин.
* Доматите до рибата са по желание, но печеният до нея зеленчук е вкусен .
* Тавата се поставя в загрятата вече фурна и пече на средна скара за 8 до 12 мин - до зачервяването и.
Любимата гарнитура за риба - картофи. Този път печени с моркови, повечко чесън и листа салвия. Нея ще я споделя в следващите дни.
Пепи,
ОтговорИзтриванепрекрасна е рибката, чудесно лятно предложение.Изглежда превъзходно.
Поздрави !
Благодаря ти, Ели! Тази седмица при нас цялата май беше рибна :) пъстърва, лаврак, маринован паламуд...
ИзтриванеВинаги, когато готвя риба, се чудя как да разнообразявам. Засега успявам само с различен вид рибка. Пъстърва и ние обичаме, Пепи, а така приготвена, както ни предлагаш, съм сигурна, че още повече ще ни хареса. Чудесно ястие, непременно ще го пробвам. Благодаря за рецептата! Целувки!
ОтговорИзтриванеЩе ви хареса, Сонче, непременно пробвай. Аз и преди съм правила рибни филета в прошуто и салвия - тип салтимбока, но цяла риба не бях пекла.
ИзтриванеЦелувки за теб и хубави почивни дни!
Рибата е много вкусна, определено но снимката ми хареса много. Цветовете в нея някак така си синхронизират, създавайки една много апетитна картинка. Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриваневсе с приличен загар са цветовете :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Кате!
Разкошно лятно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванекрасиво, свежо и апетитно неустоимо...
Сърдечни поздрави за теб, а днес /29 юни/ и
честит имен ден с пожелания за здраве и късмет,
успехи и едно много усмихнато и щастливо лято!
Сърдечни благодарности, Диди!
ИзтриванеЗдраве и хубаво лято на теб да е :)
Дано се сетя, като реша да приготвям пъстърва, така да разнообразя.
ОтговорИзтриванеЩе ти хареса, сигурна съм. На теб поне :) за Росен не знам дали обича печено прошуто.
Изтриване