И дойде сезонът на горските гъби. Нашият доставчик на риба и горски гъби вече ни зарадва. Веднага направих от тях любимата ми млечно-гъбена крем супа (невероятно ароматна, приготвена с манатарки!) и едни пържени в масло гъби, но втория път реших да разнообразя пържените - вместо с лук и вино, само по масло и чесън :) с малко оцет и магданоз.
Подготовката на гъбите за готвене на каквато и да е рецепта: Гъбите се почистват. С четка, с малко ножче, с мека кърпа. Не се мият. Съвестните гъбари така ги берат/режат в дъното, че няма пръст по тях и ги нареждат в касетки. При миене гъбите поемат вода и после вместо да се задушават, или пържат - те се варят. А не трябва. Нарязват се - големина и форма по желание Предпочитаните от мен са на филийки - ако са големи, на половин филийки, ако са по-малки - на цели. Ползвайте горски гъби само, ако сте сигурни във вида им, или човекът, който ги бере е надежден, опитен гъбар.
Продуктите за 2 порции са:
400г манатарки
60г масло и 3 с.л. олио
+ още 1 лъжица масло
5-6 скилидки чесън
10-на стръка магданоз (ако го обичате може и повече)
2 с.л. оцет
щипка-две сол
голям, широк тиган :) за мен е важно, за да могат да се пържат.
Приготвяне:
* Гъбите се почистват и нарязват на тънки филии.
* Заедно с олиото и маслото (онези 60г) се поставят в тигана, посоляват с щипка сол (не повече, защото ще се свият) и запържват/задушават на средна степен на котлона, докато омекнат. Отнема около 6-7 мин. , през които се разбъркват 3-4 пъти.
* Чесънът се пасира, или нарязва съвсем ситно; магданозът също се реже ситно. Смесват се с оцета и се прибавят към гъбите.
* Задушават се отново 1-2 мин, маха се капака, прибавя се онази допълнителна лъжица масло и пържат вече без капак за още 2 минути :) до зачервяване. Опитват се на сол и ако трябва - се посоляват.
Ах тези манатарки, вкусни, но и опасни.Не съм приготвяла манатарки Пепи.Имам голям страх от гъбите и ползвам почти винаги само печурки и то култивирани.
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, с чесън и масло са страхотни.
Поздрави !
И мен ме беше страх преди години от горските гъби, но на този човек му се доверявам :) Той ги яде преди аз да ги с готвя.
ИзтриванеА така пържени с чесън и оцет съм хапвала печурки в заведение, ако искаш - пробвай с култивираната гъба.
Поздрави и на теб, Ели!
Еха, чудни гъбки!
ОтговорИзтриванено за жалост тази година са малко
ИзтриванеСега ги правя и ако утре съм жив ще пиша....🤭
ОтговорИзтриванеЯ проверка сега 😉 жив ли сте?
Изтриване