10 юли 2018 г.

Горски гъби с масло

       Горските гъби са голямо богатство и благинка. И голяма беля, ако не ги познаваш. 
       Аз съм от хората, които не ги познават, но пък разчитам на  добри приятели-гъбари, които всяка година ни зареждат. Когато са повече правя мариновани в буркани, или нарязвам на тънки резени и суша. Така още повече се освобождава аромата на тези хубави гъби (обикновено манатарка, булка, масловка, пачи крак) и сложени после в манджа, или супа са още по-ароматни. Друг път, когато са по-малко отделям по-едрите, нарязвам за сушене, а дребните задушавам с масло. Тези гъби са нетрайни и попаднат ли ви (от сигурен гъбар, пак напомням) трябва да се сготвят, или каквото там ще се правят до 24 часа. И щом са пресни - задължително само с масло и съвсем малко подправки, за да се усети вкусът на тези хубави гъби. 
Продукти за 3 порции (порциите са малки, гъбите са тежка храна) 
~ 500 г горски гъби (булка и манатарка този път) 
2 с.л. олио 
малка глава лук (под малка да се разбира колкото орех) 
3-4 скилидки чесън
~ 50-60 мл бяло вино 
60 г. масло 
сол, черен пипер, мащерка 

Приготвяне
* Гъбите се почистват. С четка, с малко ножче, с мека кърпа. Не се мият. Съвестните гъбари така берат гъбите, че няма пръст по тях и ги нареждат в касетки. Но при миене гъбите поемат вода и после вместо да се задушават, или пържат - те се варят. А не трябва.  Нарязват се - големина и форма по желание :smile1: 
*  Лукът се нарязва съвсем ситно и задушава в олиото и половината от бялото вино под капак ( отнема 3-4 мин. да остане на мазнина. Готвят се на средна степен на котлона - 3/4 от мощността му. 
* Прибавят се нарязаните гъби, половината масло  и останалото вино. 
* Отново под капак се задушават, докато останат на мазнина - около 7-8 мин. време е. 
* Прибавят се фино пасираните скилидки чесън, останалото масло, подправят със сол и черен пипер (солта се слага в края, защото гъбите губят от обема си и количеството  в началото може да излъже и останат  солени в края). Мащерката е по желание :smile1: снощи сложих, днес забравих, но и без нея са  трепач :smile1: 
* Разбъркват се още 1-2 минути и отстранят от котлона. 
Може да ги поднесете с препечен хляб. И задължително със студена  бира  или  вино :)

Ако обичате гъбите с повече лук, вижте тези пържени гъби с лук,  но пак ще напомня, че на горсикет гъби не им трябвамного лук. 

6 коментара:

  1. Пепи,
    точно така се приготвят гъби - не се мият, а солта се слага накрая.Така те стават наистина " трепач ".Готвят се на много силен огън - на газ е най - добре.Така ги приготвят по ресторантите.Но и аз имам голям страх от тях, баща ми ги познаваше и не се е случвало да има проблем.Но наистина трябва да се берат от познавач и веднага да се приготвят.Не е добре да се консумират на следващия ден след приготвянето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На другият ден си губят и вкуса, Ели :) пробвала съм, но не е същото като веднага приготвени.
      Блаогодаря ти, че се отбиваш и за съветите!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Чудни са тия гъбки! Любимо лакомство! И голямо удоволствие да откриеш в гората!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гъбарят в теб се обажда :)
      И аз ще ходя за гъби, Бети, обещано ми е - другият месец, в Родопите. Човекът си взе беля с мен, но благодарение на него вече имам чисти 500г изсушени манатарки.

      Изтриване
  3. О, изглеждат страхотни, но аз лично нито бера, то къде ли, нито пък хапвам, набрани от друг:)
    Да ви е сладко на вас, и базпроблемно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъзла :) Шегувам се, Веси, но наистина човекът, който ни ги носи е сигурен

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...