2 януари 2010 г.

Мариновани гъби



Необходими:
гъби - печурки, или масловки/боровки около 1,5 кг-почистени (не измити), ако са големи-нарязани на половинки, или четвъртинки
марината: 
1 к.ч. оцет
1 к.ч. олио
3 к.ч.. вода 1 непълна лъжица сол
1 с.л. захар 

5-6 зърна бахар 
1 каф. лъж. синап
10-15 черен пипер
2-3 даф.лист 






пасирани/счукани скилидките на 1 глава чесън
2 връзки магданоз - на ситно

Приготвяне:


* Всички продукти за мариноването се  поставят в тенджера с вместимост около 2л.  
* Кипва се. 
* Почистените (и нарязани) гъби се поставят в нея и оставят да се варят около 10 мин. 
* Готовите гъби се изваждат в буркан - излизат около 2 х  600-700гр. (или купа, която се затваря добре),  прибавя се чесъна и магданоза и доливат  до ръбчето на буркана с маринатата. 
* Обръщат се на капачката  и оставят да изстинат. (ако са по-малко количество - с купата се прибират в хладилника).  
* Готови за ядене  след 24 часа. (да се омешат със соса си :))) 


мариновани манатарки и булка 



***Ако ще се консервират бурканите за по-далечна консумация, гъбите първо се бланшират за 2-3 мин. във вряща вода.
След това се кипва маринатата и те поставят в нея; котлона се изключва, но те се оставят  за 10 мин. . 

Прехвърлят се в бурканчета, прибавя се чесъна и магданоза, запечатват и стерилизират  30 мин. 



10 коментара:

  1. Здравейте, шест години след като сте написали рецептата, имам аз кладница и се чудя какво да я направя. И понеже често поглеждам тук и "крада" рецепти, тези бурканчета ми привлякоха вниманието. Стана страхотна маринована кладница. Не успях да изчакам 24 часа, а само 2. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) аз наскоро публикувах (е, скоро, скоро... преди месеци...) специално кладница и там има и сушена - когато готвя с нея, или влагам в хляб - тази гъба е доста по-ароматна. Освен маринована, пробвайте и да изсушите, ако имате в повече :) Много се радвам, че Ви е харесала маринованата!

      Изтриване
  2. Здравейте, и аз едва вчера направих мариновани печурки ( от магазина ). Страхотни са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво! Радвам се, че сте харесали :) Правят се лесно, нали :)

      Изтриване
  3. Пепчо, писала си, че се стерилизират 30 мин. На друго място при друга подобна рецепта четох, че както се свалят от котлона директно се слагат в затоплени буркани, затварят се с горещи капачки и веднага се обръщат. Точно както при сладката(мармаладите). Така пробвала ли си? Дали ще издържат за зимата? Как мислиш? Много обичам да готвя, НО странно защо никога не съм стерилизирала гъби, а твоята рецепта много ме 'грабна'. Моя колежка ми каза, че стерилизиратите гъби ги ползвала по пици, салати и т.н., а сосът от буркана им слагала в най-различни ястия. С него овкусявала ориз, слагала и на гювеч. Предавал изключителен аромат на ястията. Купувала съм няколко пъти стерилизирани гъби в буркан от магазин, но май са само жалко подобие на тези, които правиш ти. Поевтинеят ли гъбите, непременно ще пробвам твоята рецепта. Поздрави Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепчо, забравих да попитам, ако не ги стерилизираш колко време издържат в хладилника?

    ОтговорИзтриване
  5. Ако не стерилизирам, в хладилника - седмица издържат спокойно.
    Сега за стерилизирането 😊 случвало ми се е да изхвърлям консерви с "обръщане вряло върху капака". Вярно, еднократни, но труда ми много ми свиди 😅 и предпочитам да не го хвърлям на вяятъра. Така, горещи, на капак слагам само чушки мариновани - рибки, чорбаджийски, които знам, че издържат. Гъби съм обр!щяла, какао са 2_3 бурканчета, но после държа в хладилника. Самата гъба е капризен продукт и предпочитам стерилизаренето. А сока наистина е хубав , може и на хляб да сложиш с подправки, ако месиш.
    Стабилизирането в магазина са само варени със сол, а тези са мариновани. Стават както за салати (чудесно мезе са), така и да пица, готвене....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да му се не види и телефон😠.
      Където пише "какао" да се чете " когато"
      А в края " стабилизирането" е "стерилизирането"

      Изтриване
  6. Прекрасна рецепта!!Направих ги с купени печурки и си стана готово предястие или гарнитура!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горските са си опасна работа, ако не ги познава човек. И ние сме от непознаващите (разчитаме на горските на приятел), затова пък има култивирани :) или нашата кладница, когато и е сезон.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...