2 юни 2019 г.

Суджукакя

       Суджукакя (Σουιζουκάκια), или кюфтенца с доматен сос по гръцки. Формата им е вретеновидна, наподобяваща суджук :), а доматеният сос е по-пикантен, от познатия при нас доматен сос за кюфтенца. И всъщност тази рецепта допълва разнообразието от манджи с кюфтета - кюфтета по чирпански и вълчи семки - манджата, с която един млад мъж преди години прояде готвени кюфтета. Източниците, които ползвах при готвенето са блогът на Мария и сайтът на Йоана , като от двете съм взела това, което ще се хареса на домочадието. Канелата е само  щипка, да се загатне аромата и. Ако не сте сигурни, че ще се хареса у вас, не я слагайте, но  виното, кимиона и индийското орехче не подминавайте. 
Продукти за 4 порции: 
500г смляно месо (телешко)
1 с.л. ситно нарязан  лук 
2 скилидки пасиран чесън 
средата на 1 филия хляб 
100мл бяло вино 
1 яйце
1 равна ч.л. смлян кимион 
1 равна ч.л. черен пипер 
2 с.л. ситно нарязан магданоз

4-5 с.л. олио за пържене на кюфтета 
3-4 с.л. брашно за овалване 

За доматения сос:
1 консерва 600 мл белени домати  (или пресни, ако е летен сезона)
5 с.л. любим доматен сос (домашен е моят)
1 глава лук 
5-6 скилидки чесън 
100мл бяло вино 
1 с.л. захар 
сол на вкус (ако доматите не са солени)
по 1 щипка канела, лют червен пипер и индийско орехче 

Приготвяне: 
* Хлябът се накива във виното, отцежда и изстисква (отцеденото вино ще се сложи в соса) 
* Заедно с всички продукти за кюфтетата се омесва хубаво. Прибира се в хладилника за 1 час.  
* Разделя се на 10-12 топки, които се оформят на продълговати кюфтета (изобщо не им се старайте да са перфектно еднакви). 
  
* Овалват се леко в брашното; изтупват от излишното и пържат в загрятата мазнина за кратко от всички страни. Ако тиганът е по-голям - ще се съберат на един път. Изваждат се в чиния. 
* Тук е удобния момент фурната да се загрее на 200*.
* В същия тиган и останалата мазнина се поставят ситно нарязаният лук и чесън и запържват за 2-3 мин. 
* Налива се  виното за соса и останалото от хляба; оставя се да поври 5-6 мин. и се прибавят доматения сос и обелените, нарязани на ситно/или настъргани домати. 
* Когато така приготвеният доматен сос отново заври, степента на котлона се намалява и оставя да къкри 8-10 мин. Прибавят се захарта и подправките, разбърква и изсипва в тава за печене. 
* Запържените кюфтета се нареждат в соса. 
* Тавата се поставя да се пече в загрятата вече фурна - за около 25-30 мин. сосът се е посгъстил; кюфтетата са запечени и  ястието е готово. 
* Сервират се топли с картофено пюре, или сварен и подправен на вкус ориз.

Ако искате да са с повече сос, сложете ги в по-голяма тава и увеличете количеството домати. 
На моята порция собственоръчно и егоистично добавих настъргано сирене кефалотири. Ами много съм доволна :) 



4 коментара:

  1. Обичаме кюфтенца в доматен сос. Изглеждат много вкусно, Пеп! Ще трябва да ги разнообразя и по този начин. Първоначално виждам разлики освен във формата и в накисването на хляба във вино. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мен хляба не ме изненада, защото преди години мама слагаше накиснат, но в прясно мляко в пържените кюфтета. Но като вкус наистина са доста различни, като пробваш, ще се убедиш сама.

      Изтриване
  2. Слушам и изпълнявам нареждането да коментирам по-често :) Хубаво ме подсещаш колко вкусни стават тези суджукакя, правила съм ги по Мария и аз :) Май трябва пак да направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, дай ми на мен да подсещам :) Това е и причина да няма много нови рецепти в блога, защото си държим на старите и ги правя често :) като днес едни дробчета с лук, например.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...