След толкова публикации, далеч от слогана на блога обратен завой към любимата част - голямо, сочно парче свинско месо - днес джолан, една от любимите ми мръвки. Крехко, сочно, топящо се в устата.... Много харесвам всякакво печено месо с бира , а под фолио, или в плик е мечта за всеки работещ човек - подготовка 10 мин, след които само си се готви. Винаги е по-добре след подправянето със сол и ароматни тревици да се остави в хладилник поне за 12 часа, но дори да нямате такова време месото се овкусява добре, докато се пече добре затворено под фолиото, или в плика. Най-добре е да се подготви от единия ден и пече на следващия.
Давам продуктите в количества както съм ги приготвила този път (месото е повече), но знаете може да си ги увеличите, или намалите. Порциите няма да уточнявам :) зависи от глаДната степен.
Продукти: 4бр. свински джоланчета с общо тегло 2,700кг
1 с.л. червен пипер
1 равна с.л. сол
по 1/2 ч кимион, черен пипер, риган, мащерка и пушен червен пипер
300мл светла (или безалкохолна) бира
200мл вода
50 мл соев сос
Приготвяне:
* Подправките се смесват и втриват добре с ръце отвсякъде в месото.
* Завиват се в плик, или фолио за свежо съхранение и се прибират за поне 12ч. в хладилник.
* Развиват се от опаковката, прехвърлят се в тава за печене, наливат се течностите и месото се покрива с намокрено парче хартия за печене. ***
* Отгоре се завива плътно с лист алуминиево фолио.
* Поставя се във фурната /без значение студена, или загрята/ на 250* и щом се чуе, че отвътре къкри - градусите се намаляват на 160*
* Така се пече ~2 часа, след които се развива фолиото, маха се и листа хартия и запича за още 10-15 мин. до приятното зачервяване на месото (но не и до изсушаването му!).
* Останалият сос може да се сгъсти с лъжица размито в малко вода царевично нишесте.
Гарнитурата е по избор :)
***Това завиване на месото с мокър лист хартия за печене преди години видях в едно от предаванията на Жак Пепен. Според него (а вече и според мен) месото се запазва по-сочно, а и няма допира с алуминиевото фолио, което е добре да избягваме колкото можем повече.
Страхотна мръвка, Пепи! И на мен джоланчето ми е любимото месо. Записано, благодаря!❤️❤️❤️
ОтговорИзтриванеХайде, Сонче, ще чакам там да видя :)
ИзтриванеДжоланът с кожа ли е или не е? Ако е с кожа технологията е тотално сбъркана, защото като го опънеш на 250 и кожата става на подметка. Стъпките там са 150С - 1ч, 220С - 1ч., 40мин на 250 като се маха фолиото, пликът за печене ако не е в съд под капак. Има и една немска рецепта за 4 печене под капак с ябълков сок, но там е по-сложно. За готвенето с бира внимавайте каква използвате. Има силно горчиви бири, които придават горчивина на ястието и става провал. По възможност светла, ако рецепта не изисква черна, със слаба горчивина, маркова, а не ПВЦ. Не споделям идеята месо да се постава в студена фурна, започва да го суши докато стигне температа. Хайде повече прецизност в следващата рецепта
ОтговорИзтриванеХайде другия път да прочетете рецептата първо. За бирата съм писала светла, или безалкохолна. Джоланът видимо е без кожа. Месото, поставено в студена фурна се суши само ако е оставено открито.
ИзтриванеНикога не съм споделяла рецепта, чийто резултата не е добър - и това вече 10 години.
Дайте сега да видим Вашия джолан, уважаеми анонимен коментиращ.
Супер е джоланчето, Пепи! Идвам с чинийка.
ОтговорИзтриванеТвоето свърши ли :)
ИзтриванеНе съм пекла скоро джоланче. Ще взема да си напиша забележка.
ОтговорИзтриванеА твоето изглежда вълшебно.
Пиши, пиши. Утре ти е ден за почивка ;) и готвене.
ИзтриванеА може ли да се изпече в глинен гювеч?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Но под капака на гювеча поставете 2 пласта алуминиево фолио, защото глинените гърнета не се затварят плътно и течността ще се изпари.
ИзтриванеТа да си дойдем на думата! Ми фаворит си ми в тази категория просто! Разкошен е този джолан, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКараш ме да се изчервявам :) Утре пак ще го правя.
ИзтриванеБлагодаря, Кате :) Прегръдки!
Леле, ядосах се на коментара на Анонимния. Голям майстор, пък в чужди блогове се рови, за да ръси мозък. Изпекла съм стотици джолани и с кожа и без и досега не е имало фал, ако е завит добре с фолио и отдолу с мачкана хартия за печене или имаше едно време една оризова. Което ви подсказва, че съм на 40+ години. Та тъй. Не се впрягай на Анонимни Пепчо. Из нашия край викат-виж му акъла, та му скрой шапка:)) Успешна година и много вкусни мръвки желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Нели :) Бих се впрегнала, ако поне рецептата бе прочел и с името си да се подпише. Анонимни и хейтъри дал Бог :) градивна критика малко.
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Между другото, от тогава някъде и аз имам останало рулце оризова хартия. Сега ме подсещаш да го сложа при някое печене под фолиото, че ми се свиди да го изхвърлям :)
Мням-мням:)
ОтговорИзтриване