Чокертме кебап (Çökertme Kebab или Bodrum Kebabı) по Максут Ашар . Кулинарна звезда на канала 24kitchen, който представя турската кухня в по-съвременен вид. В неговите предавания най-много ме впечатлява начинът му на сервиране - първо снима, после го сервира нещо много добре познато у нас. Преди 2-3 седмици случайно попаднахме на рецептата с голямото девойче, докато правехме туршията и въпреки, че е семпла :) реших непременно да опитаме. Мда, опитахме, само дето трудно намерих телешко бон филе тук. Но пък покрай бонфилето заредих и шайби джолан, чакащи да се претворят в Осо буко.
Този кебап е всъщност пържени картофи, с пържени тънки като кибритена клечка ивици крехко телешко месо, поляти с два вида сос - млечно-чеснов и доматен. А кой (освен авджи Стоев) не обича пържени картофи и месо :) Подготовката за готвене е дълга (месото се маринова 24 часа), но пък самото готвене е около 30 мин. Което го прави подходящо за приготвяне и след работа. Честно казано следващия път ще го направя със свинско бонфиле :) естествено ще го ядем като безименна манджа :) но пък свинското е по-крехко от това телешко, което се продава тук и със сигурност пак ще бъде вкусно.
Продукти за 2 порции:
500 г телешко бонфиле
3 с.л. олио
100 мл бяло вино
3 големи картофа и олио за пържене
За маринатата:
3-4 фино пасирани скилидки чесън
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
200мл прясно мляко
За млечния сос:
200 г кисело мляко и 2 лъжици цедено кисело мляко
щипка-две сол
фино пасирана скилидка чесън
1/2 ч.л. фино настъргана кора от лимон
1 с.л. зехтин
За доматения сос:
3 средно големи меки домата
2-3 с.л. олио
1 ч.л. захар
сол на вкус
щипка риган
или готов домашен доматен сос, ако имате такъв
5-6 стръка ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
* Месото се нарязва на тънки ивици, по дължината на мускулните влакна. Така се сготвя по-бързо, колкото и да е старо, ето тук съм показала как го режа .
* Всички продукти за маринатата се смесват в малка тенджера, месото се поставя вътре и прибира в хладилник за 24 ч.
На следващия ден :)
* Картофите се белят, нарязват на пръчици, оставят за 5-6 мин. в студена вода, след които се отцеждат, подсушават на кърпа и пържат до готовност (това го правя в голяма касерола, защото не ползвам фритюрник)
* Доматите се настъргват (обелени) и заедно с подправките и олиото се изваряват в тенджера до желаната гъстота на соса.
* Продуктите за млечния сос се смесват и разбъркват.
* Месото се отцежда от марината и подсушава (между няколко пласта кухненска хартия).
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината.
* Поставя се половината от месото да се запържва - разбърква се и когато хване коричка от всички страни се изважда в чиния. В същата мазнина се изпържва и останалата част от месото (ако трябва се прибавя още 1 лъжица олио.)
* Когато и то е готово, първата част от месото се връща в тигана, налива се виното и се задушава под капак, докато остане на мазнина. Тогава се запържва до зачервяване на месото - около минутка време.
През това време картофите са се изпържили :) Разпределят се в две чинии и поръсват с по лъжица млечен и доматен сос. Разпределя се и готовото (топло) месо, още по една лъжица от сосовете и се поръсва с магданоз.
Сервира се веднага, докато е топло :)
Количеството на сосовете е по желание - аз го харесах с повече млечен сос.
Веднага дойдох да го чета! Убедена съм, че това е страхотна вкусотия! Така апетитно изглежда! У дома обичаме телешко, записах го, непременно ще го направя и ще дам отчет! Благодаря за рецептата, Пепи! Целувки!
ОтговорИзтриванеСонче, при вас има избор за телешко. Ако не знаеш къде, ще ти подшушва къде продават млечно телешко - с него със сигурност ще е по-вкусно и по-крехко.
ИзтриванеЦелувки и на теб и хубава нова седмица!
Пепи, нали знаеш, че мен половината месарници в София ме познават като "лудата жена"😊, но ще съм благодарна да ми разкриеш и твоите тайни кътчета! Целувки!
ИзтриванеСонче, магазини "Вашата месарница" продават млечно телешко - то наистина е крехко, защото е от животни, хранени само с мляко. Имат и доставка до София, погледни на сайта им и различните видове месо.
ИзтриванеДругите са Вивенда, но там е малко по-скъпо.
Благодаря за препоръките, Пепи!
ИзтриванеПепииииии, много съблазнително, изкушаващо,при първа възможност ще се пробва!
ОтговорИзтриванеПробвай, Норче :) На ламите сигурност ще се хареса.
ИзтриванеЕй това си е суперска вечеря! Мога да ям всеки ден и да нямам претенции :)
ОтговорИзтриванеДокато търсех даоли има публикувана рецептата на Максут, намерих варианти и с кайма :) и с пилешко. Ако не намеря прилично (поне като това) телешко, другпътне бих се замислила да приготвя с друго месо. Всъщност - пържени картофи с пържено месо :) сосчетата овкусяват.
ИзтриванеУникален кебап...приготвих го по рецепта от ТВ и съм възхитена...хареса ни ооределено!
ОтговорИзтриванеБраво, радвам се, че сте го открили/ а и самият готвач има и други интересни рецепти.
Изтриване