Обикновено споделям рецепти за бисквитки около Коледа :) но и времето е извънредно сега. Бисквитки, които правя от доста години :) когато ме хване скуката. Защото са хрупкави и могат да изкарат в кутия и 10 дни. Стига да оцелеят. Като всички бисквитки са - маслооооо, яйце, захар и брашно :) хрупкави. За по-мързеливо ги правя със семките в тестото, но те, дори да са предварително запечени, вътре в тестото не са толкова хрупкави, както така - оваляни бисквитките в тях. Хрупкава коричка и крехка вътрешност. С малко продукти и се приготвят много бързо. Ако не обичате кокос, ползвайте смлени овесени ядки - важни са за структурата им :)
Продукти за около 40 бисквитки:
140 г меко масло
1 средно до голямо яйце :) L
50г кокосови стърготини
180 г захар
220г брашно
1 бакпулвер (10г)
1 ампула ванилия (или 1 голямо пакетче )
1 ч.ч. белени слънчогледови семки
или 1/2 ч.ч. замразени червени боровинки (нашите горски тук са дребни и много подходящи), но тогава брашното е с 40г повече
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор.
* Мекото масло се разбърква за кратко със захарта.
* Прибавя се яйцето; разбърква се.
* Прибавят се кокосовите стърготини, ванилията и брашното с бакпулвера.
* Всичко се обърква много добре - може с голяма широка вилица, а може и просто с ръка да се размачка тестото. Получава се малко лепкаво.
* Слънчогледовите семки се поставят в дълбока чиния.
* Взема се по топче от сместа, което се поставя върху семките и овалва в тях.
* Нареждат се в тава, на хартия за печене, на разстояние 2-3 см. едно от друго. Може да си застелете две тави.
* Пекат се в загрятата фурна до бледо зачервяване (ок 15 мин е)- не чакайте да покафенят, защото тогава стават твърди. На пипане във фурната са меки, но сменят ли си цвета - изваждайте ги.
Ако обичате орехи, може да ги оваляте в едро смлени орехови ядки :)
Тези долу са със семките в сместа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар