Страници

3 април 2020 г.

Бисквитки със слънчогледови семки

      Обикновено споделям рецепти за бисквитки около Коледа :) но и времето е извънредно сега. Бисквитки, които правя от доста години :) когато ме хване скуката. Защото са хрупкави и  могат да изкарат в кутия и 10 дни. Стига да оцелеят.  Като всички бисквитки са - маслооооо, яйце, захар и брашно :)  хрупкави. За по-мързеливо ги правя със семките в тестото, но те, дори да са предварително запечени, вътре в тестото не са толкова хрупкави, както  така - оваляни бисквитките в тях. Хрупкава коричка и крехка вътрешност. С малко продукти и се приготвят много бързо. Ако не обичате кокос, ползвайте смлени овесени ядки - важни са за структурата им :)
Продукти за около 40 бисквитки: 
140 г меко масло 
1 средно до голямо яйце :) L
50г кокосови стърготини 
180 г захар 
220г брашно 
1 бакпулвер (10г)
1 ампула ванилия  (или 1 голямо пакетче )
1 ч.ч. белени слънчогледови семки 

или 1/2 ч.ч. замразени червени боровинки (нашите горски тук са дребни и много подходящи), но тогава брашното е с 40г повече 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор. 
* Мекото масло се разбърква за кратко със захарта. 
* Прибавя се яйцето; разбърква се. 
* Прибавят се кокосовите стърготини, ванилията и брашното с бакпулвера. 
* Всичко се обърква много добре - може с голяма широка вилица, а може и просто с ръка да се размачка тестото. Получава се  малко лепкаво. 
* Слънчогледовите семки се поставят в дълбока чиния. 
* Взема се по топче от сместа, което се поставя върху семките и овалва в тях. 
* Нареждат се в тава,  на хартия за печене, на разстояние 2-3 см. едно от друго.  Може да си застелете две тави. 
* Пекат се в загрятата фурна до  бледо зачервяване (ок 15 мин е)- не чакайте да покафенят, защото тогава стават твърди. На пипане във фурната са меки, но сменят ли си цвета - изваждайте ги. 
 Ако обичате орехи, може да ги оваляте в едро смлени орехови ядки :) 
 Тези долу са със семките в сместа.   

      

Няма коментари:

Публикуване на коментар