Ден за кулинарно-виртуална разходка до Италия. Триест е древен, пристанищен град в североизточна Италия. За него знаех само, че е с най-големият европейски градски площад на брега на морето. Това обяснява и днешната рецепта с морски дарове :) Беше ми интересно да го погледна и с пазарите му в предаването "Вкусна планета", от където е и рецептата за дроб по берлински. Всъщност в предаването Антон така и не научава дали сосът Бузара е италиански, или хърватски, но това съвсем не е толкова важно. Какъвто и да е по националност, сосът е много вкусен доматен и подходящ не само за спагети, но и за друга паста. И традиционен за Триест, разбира се. В оригинал се приготвя с лангустини, но при мен като сухоземен жител на планетата е с по-лесно достъпните скариди - те всъщност са си от една порода. Можете да си поиграете и почистите, като оставите само по опашки, но може да ги измиете, подсушите и сложите да се готвят целите (после хапването е размазващо вкусно). Тук може да видите цялото клипче с Антон.
Продукти за 2 порции:
450-500г скариди (по възможност небланширани)
600г настъргани домати, или от консерва (в този сезон моите са от консерва)
150 мл бяло вино
2-3 скилидки чесън
1 люта чушка
сол на вкус
1 с.л. захар
2 с.л. галета
4-5 лъжици зехтин
магданоз, риган и босилек (желателно пресни, но при мен само магданозът е пресен, босилекът е 1 лъжица песто, а риганът е сух)
~250 г спагети
Приготвяне:
* Зехтинът се загрява и в него се поставят грубо смачканите и обелени скилидки чесън, срязаната на две люта чушка и скаридите.
* Запържват се за по 2 мин от двете страни (това упражнение направих на два пъти, за да могат да се запържат скаридите, а не да се задушават нагъсто)
* Изваждат се чесънът и лютата чушка и се прибавят виното и настърганите (фино намачкани от консерва) домати. Подправят се със сол и захар. Ако доматите са от консерва обикновено са солени и не се прибавя сол. И тъй като сместа вече става повече, може да се прехвърли и готви в по-голяма тенджера.
* Когато заври към нея се прибавят подправките, галетата и оставя да се задушава за 8-10 мин под капак. През това време се варят спагетите - 1-2 мин по-малко от времето, указано на опаковката им.
* С решетъчна лъжица се изваждат скаридите, а в тенджерата се прибавят отцедените сварени спагети.
* Следва задушаването им в соса за още 2-3 мин.
* Готовите спагети, сос и скариди се разпределят в 2 чинии и поръсват с още подправки :) вече за цвят.
Приготвихте ли си чаша вино :) Нали знаете, с каквото вино ще хапвате, с такова трябва и да готвите. У нас вече две години авджи Стоев "ме глези" с едно много ароматно бяло....
Няма коментари:
Публикуване на коментар