Продукти за 3 порции:
За рибните филета:
3 филета от сьомга (по ок 220-250г)
2 с.л. соев сос, 2 с.л. сок от лимон и 2 с.л. зехтин, щипка-две сол
3 ч.л. семена бял сусам
1 ч.л. семена от мак
3 ч.л. галета (или по-едро смлян сухар)
3 ч.л. настъргано твърдо сирене (пекорино, пармезан, грана падано. Ако ползвате трохи от сухар, които са по-едри от галетата, спокойно може да пропуснете сиренето, макар че аз не бих :) )
черен/шарен пипер
7-8 стръка магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. песто от босилек
За гарнитурата:
2-3 средни картофа
1 малък сладък картоф/батат
1 морков
по 1 ч.л. мащерка, риган
2-3 с.л. олио /зехтин
1 с.л. масло
1 лимон
1 малка консерва грах (ок 150г)
2 лъжици масло
Приготвяне:
* Филетата риба се подсушават :) и ако ще се готвят бе кожата - тя се отделя.
* Поставят се в плик/или кутия и заливат със соевия сос, лимоновия сок зехтина; прибавя се и щипката сол. Солта трябва да се прецени на вкус колко да е, защото ако соевият сос е тъмен, той е обикновено достатъчен, а в пестото също има сол.
* Прибират се в хладилник за 30-40 мин. Ако планирате да я готвите за вечеря след работа, може да я овкусите и приберете в хладилника от предната вечер, или сутринта.
* Фурната се загрява на 200*С.
* Картофите и морковите се белят, нарязват на пръчици, кръгчета, или както Ви харесва и варят в подсолена вода за 4-5 мин. (поставят се във вряща вода, така тези минути са им достатъчни. Тук подробно съм писала за приготвянето на тези картофи)
* През това време рибните филета се запечатват от двете страни на загрят тиган за по 2 мин. (до леко зачервяване на месото и) - без допълнителна мазнина, само с маринатата от овкусяването .
* Изваждат се и нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Колкото е по-голяма, толкова по-добре, за да не се струпват продуктите едни върху други.
* В тавата се поставят и бланшираните картофи и моркови, нарязания сладък картоф и кръгчета лимон. Всички те се намазват с олио/зехтин с четка и поръсват със сол и подправките.
* Ситно нарязаният магданоз и фино пасирана скилидка чесън се смесват с пестото от босилек и намазва върху рибните филета.
* Семената се смесват с галетата и настърганото сирене (пекорино е моето) и поръсват обилно върху рибата.Всичко се поръсва с черния/шарен пипер.
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече за ок 12-15 мин, до зачервяване на коричката отгоре.
* Когато е готова и се извади тавата, картофите се събират на купчинка и смесват с лъжицата масло.
* През това време се подготвя и задушеният грах - поставя се с маслото в касерола и задушава за 2-3 мин :) По желание може да се подправи с копър, но при рибата и картофите има достатъчно подправки и аз не го правя.
* Сервирането е ясно :) както се вижда, или както Ви харесва, ако решите да си приготвите рибката така.
Няма коментари:
Публикуване на коментар