Продукти за ~6 порции:
~500-600г воденички
1 средно голяма червена чушка
1 зелена чушка ( Сиврия най-често използвам)
2 моркова
резен целина, или 1 малък стрък ***
или вместо тези зеленчуци 2 с.л. универсална зеленчукова подправка , но ако използвате такава не слагате сол :)
1 картоф (ок 200г)
парче праз лук - около 10 см.
10-12 стръка магданоз
80-90 мл олио
500мл пилешки бульон
сол на вкус :)
2 топки фиде (или 1 и половина, ако не обичате гъста супа)
за застройката
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. препечено брашно, или натурално царевично нишесте
***Целина си купувам на глави, почиствам и нарязвам на шайби. Замразявам и когато ми потрябва за готвене вадя по 1 или 2.
Приготвяне:
* Воденичките се почистват много добре и измиват - този субпродукт не винаги е добре почистен от ципата и мазнината отвън и често по тях има останали и песъчинки.
* Поставят се в тенджера с 2 л. вода и варят до омекването им (горе писах за пробата с вилица)
* Отцеждат се и след като изстинат се нарязват съвсем ситно, а от този бульон се запазва 1 чаша.
* През това време се подготвят зеленчуците - измитите и почистени чушки и моркови се нарязват съвсем ситно заедно с парчето праз лук. (за по-мързеливо и по-наситен жълт цвят на супата често настъргвам морковите на ситно ренде)
* Слагат се в мазнината да се задушат (под капак) заедно с 2-3 лъжици вода - така зеленчукът не се пържи, а се задушава, за да може морковите да си пуснат цвета.
* Когато останат на мазнина се налива бульонът, бульонът от варенето на воденичките и още 0,5 л. вода.
* Картофът се мие, бели, пак мие :) , нарязва съвсем дребно и прибавя в супата, заедно с нарязаните през това време воденички.
* Така се вари, докато омекнат картофите.
* Прибавят се ситно нарязания магданоз и едро начупеното фиде и вари още 3-4-5 мин (според указанието на пакета, но на Misko, което ползвам му трябва точно толкова - докато супата изстива, то набъбва още малко).
* През това време се приготвя застройката - яйцата се разбиват с млякото и брашното.
* Супата се отмества от котлона и по черпак от нея се прибавя към застройката, при непрекъснато разбъркване, докато сместа със застройката се утрои - или температурите се уеднаквят :)
* Връща се в тенджерата със супата, отново с разбъркване.
* Връща се в тенджерата със супата, отново с разбъркване.
Ако обичате магданоза свеж, може да го прибавите след застройката :) но аз го слагам малко да се свари (заедно с фидето), защото не го обичам в свеж вид (както знаят висчки редовно четящи и ползващи рецептите ми )
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
На мен ми харесва, за ужас на Росен, който не е по воденичките, а и по крем супите, като Мишо:)
ОтговорИзтриванеМишо имаше период, в който изобщо не ядеше субпродукти. Но слава богу, разбра ,че проблемът от тях идва при големите изяждани количества :) и сега чат-пат си хапваме.
Изтриване