Страници

26 ноември 2020 г.

Сладка баница на розички

 
       Отдавна не ми се беше случвало публикация да отлежава :) но пък сладката баница е тъкмо за студеното вече време и е редно да си я приготвите :) ако не постите.  Млечна баница е, нещо като крем карамел със запечени кори за баница. Сигурно много от Вас са хапвали такава.  Прави се бързо и лесно, само печенето е малко по-дълго :). Порциите видимо са 7,  ще дам и количеството млечно-яйчена смес за тях. Ако я правите в по-голяма тава, избройте си корите и смятайте пропорционално останалите продукти за заливката.  Важно е да не завивате стегнато корите, а да оставяте хлабаво, за да могат да се напоят (вярвайте ми, ако не са завити хлабаво изобщо не е сочна баницата, горчив опит...) Тавата е с размер d 26-27 см.
Продукти: 
7 бр. фини кори/листи за баница 
60 г масло 

500мл прясно мляко 
3 яйца 
160-170г захар 
2 ванилии 

Приготвяне: 
* Маслото се разтопява. 
* Всеки лист кора се намазва тънко с четка (слагате първо 2 с.л. разтопено масло по кората и тогава размазвате)
* Навива се по късата страна - съвсем хлабаво и готовият охлюв  поставя в тавата за печене, намазана с малко   масло. 
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя  във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето. 
* Яйцата се разбиват със захарта и към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите. 
* Запечените кори се заливат със сместа, оставя се за 5 мин. да поемат добре от млякото и тавата се  връща във фурната. 

* Пече се за още 15-20 мин . Млечната смес трябва да остане светла на цвят, да не се запича. 
* Тавата се изважда и сладката баница се поръсва с пудра захар. Ако не искате горните корички да са хрупкави, може да я покриете с кърпа за 10-15 мин. и тогава поръсвате със захарта. 

4 коментара:

  1. Идейно. Правя нещо подобно но слагам вътре и ситно нарязан локум, както и в едно две парчета халва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За халва не знам, но локум със сигурност ще сложа следващ път

      Изтриване
  2. Сложих вътре сушени боровинки, много свежо!

    ОтговорИзтриване