Страници

17 март 2021 г.

Шоколадов сладкиш с кафе

       Отдавна не съм показвала нищо шоколадово, нали :) А редовните читатели и ползващи блога хора знаят, че всичко шоколадово и сочно е на почит у дома, а първото място държи Най-шоколадовата торта на професионалния вече сладкар Ири Купенска.  Скоро Живето показа сладкишът, публикуван в брошура и днес, като започнах да го правя познах продуктите от  тортата :) Любимият пухкав, сочен, шоколадов блат, но с друг крем/или глазура, но много шоколадова, вкусна и дебела :) Споделям го тук, ако обичате шоколад - непременно му се насладете! Лесен за правене и напомням да не се притеснявате от рядката на вид смес за печене на блата. Явно това е и тайната да е сочен, затова - не променяйте нищо. 
 
Продукти за форма с d 24см: 
90 г бяло брашно 
120 г кафява захар 
30г какао 
1/2 ч.л. сода бикарбонат 
1/2 ч.л. бакпулвер 
малка щипка (с 2 пръста :) сол 
1 яйце 
70 мл. гъст айран
70мл  силно горещо кафе  (двойна доза кафе за това количество вода) 
35 мл олио 

За крема: 
200г черен шоколад 
200г крема сирене 
100г масло 
200г заквасена сметана 
50г какао 
160г пудра захар 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
* Времето за печене е според големината на формата; с този диаметър при мен е готова за 20 мин. Или пробвайте с дървено шишче, но ако излиза сухо, не печете повече ,за да не се пресушава блата. 
* Охлажда се напълно (както и блатовете на тортата, поне 3 часа.)

За крема: сметаната, маслото и крема сиренето трябав да са на стайна температура - т.е. когато започнете да правите блата ги изваждате на масата :) 
* Шоколадът се начупва на парчета и разтопява на водна баня. Оставя се да се охлади. 
* През това време крема сиренето и маслото се разбиват с пудрата захар и  за кратко - колкото да се смесят добре. 
* Прибавя се разтопеният шоколад и какаото и сместа отново  се разбива с миксера за кратко; последна се прибавя заквасената сметана и разбърква на ниска степен за не повече от минута  - полученият крем е пухкав и не трябва да има бучици масло, или шоколад. 
* Разпределя се равномерно върху блата и прибира в хладилник за час да стегне, преди да се нареже.  


8 коментара:

  1. Привет, Пепчи! Просто нямам думи да опиша възхищението си от твоята енергия и ентусиазъм! Неуморима си и непрекъснато ни изкушаваш с вкусотии, но това тук е върха - толкова обичам шоколадови работи! Сладкишчето ти е изкусително(блат, крееем мммм)!
    Поздрави и прегръдки, миличка! Хубав и спорен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята енергия е нещо като "луд умора няма...." :)
      А сладкишчето е ти хареса, пробвай го :)
      Прегръдки и за теб, Румчи!

      Изтриване
  2. Пепи, прекрасен сладкиш!
    Толкова апетитно изглежда. Благодаря много, че продължаваш да ни вдъхновяваш. 💖
    Изпращам ти много целувки 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Целувки, Таничка! Не съм те виждала от преди Короната :) Надявам се да сте добре!

      Изтриване
  3. Невероятен сладкиш! Утре за закуска ще го спретна. Дали ще изсъхне, ако престои цяла нощ в хладилника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не изсъхва. Но спокойно може да го покриете със стреч фолио, или голям найлонов плик. Кремът няма да залепне по него, защото е доста плътен.

      Изтриване