Един десерт/сладкиш, с 4 продукта, в който най-дълго е беленето на крушите. Преди няколко дни я открих в книгата на Жак Пепен, а по случайност имам пакет питки тортиля в хладилника. И е точно такава, както той я е описал в рецептата - хрупкава коричка, с аромат на карамелизирана захар, печени круши и масло. Както почти винаги и тук напомням, че имате право на собствен прочит на рецептата :) Може да я направите по-богата на круши, като ги наредите по-гъсто върху тортилята. За една такава питка ползвах 3 средни круши, но моите са с d 22 см, а в книгата са 18см и плодовете са повече. Ще си прецените как би Ви харесала повече - на мен с повече плодове няма да се усеща толкова рупкавата коричка и ще бие на печени круши само :) Захарта е на вкус - тези бяха доста сладки и вместо супени лъжици съм сложила чаени лъжици захар. Като обелите и опитате :) , или като направите веднъж и опитате - ще разберете колко да сложите. Пък и Вие си знаете колко сладко обичате.
При печенето маслото със захарта се разтичат по края и образуват кафявите ръбчета :) Ако Ви притесняват тези карамелизирани крайчета по обиколката на тартата - може да ги изрежете, но според мен там им е чарът - не е изгоряло, а препечено, хрупкаво. Затова и се пече в горната част на фурната (над средата), за да не прегаря много, както би се получила в долната част.
Продукти:
1 пшеничена питка тортиля d 22 см
3 ч.л. кафява захар
3 ч.л. масло
3 средни круши
По желание:
за глазиране мед, или желе от кайсии, праскови
ядки за поръсване (шамфъстък)
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*
* Питкта се поставя във форма/тавичка за печене и намазва с една лъжица масло.
* Поръсва се с едната лъжица захар и обръща в тавата така, че намазаната страна да е отдолу.
* Намазва се и другата страна на питката и поръсва със захар.
* Обелените, почистени и нарязани на 8 (или 12) резена круши се нареждат ветрилообразно отгоре.
* Начупва се останалата 1 лъжица масло тук там върху плодовете и поръсва с останалата захар.
* Пече се в загрялата вече фурна (над средно ниво) за около 15-20 мин - докато краищата леко покафенеят.
* Тавата се изважда, а тартата веднага прехвърля на решетка, или в друга чиния и нарязва.
* Може да сервирате с топка сладолед (чудесно би подхождала ледената сладост на печените плодове), или със заквасена сметана :) но у нас видях, че съм приготвила сметаната когато занесох празната вече чиния в мивката.
Ха, лесно и вкусно, а може би и сиренце към това...бяло, синьо...
ОтговорИзтриванеТолкова бързо ги изхрупваме, че като ги извадя от фурната изобщо не се сетихме за сирене
Изтриване