Страници

11 ноември 2021 г.

Бюрек със спанак и сирене

Най-вкусният бюрек със спанак и сирене, който не бях правила поне година, защото открихме с девойчето баничарница с турски кори и всякакви бюреци. И бяха страхотни, сочни, с много плънка, хрупкава коричка по края и мека вътрешност. С новата учебна година (в близост до едно училище са) първо поскъпнаха от 1,90 на 2,50лв (което си е с 1/3). Разбираемо е, брашното и олиото поскъпнаха. После ги намалиха откъм размери. Разбираемо е :) токът поскъпна. Третия път обаче плънката беше много оскъдна, на места дори само сухи кори; тук там спанак и 3 зрънца сирене. Не е разбираемо, но помислих нещо баничарката се объркала и миналата седмица в почивния пак се наредихме с девойката. Това беше последният им шанс. Не знам зодията ми ли е виновна, или аз съм си серсем човек :) но на някои неща и хора трети шанс не давам. А бюреци пак ще си правя, имам хубави турски кори, дори замразих няколко пакета.
Давам количествата за 1 такава кръгла, голяма кора, от която излиза бюрек, достатъчен да нахрани двама души :) средно гладни. Правя ги в такива тавички за еднократна употреба (20/18см размер), но ако правите с 2 и повече кори, може да ги приготвите в голяма тава, отделени помежду им със сгънат на 3-4 ката лист хартия за печене. Така или иначе и на дъното на тавата слагам, когато правя в нея. 
Продукти
1 голяма кръгла, ръчно точена кора тип Одринска (160г и е теглото)
250 г пресен спанак 
1 връзка пресен лук (4 стръкчета )
щипка джоджен, или мента 
щипка сол 
50-60 г масло + още 1 лъжица за намазване на тавата
150-200 г сирене
100г кисело мляко с 1/2чл. сода за хляб, угасена в него
50мл прясно мляко 
1 яйце 

Приготвяне: 
* Почистеният спанак се нарязва на едро и заедно с нарязания  лук се задушават в маслото до омекване (Ако спанакът е задушен, какъвто често  ползвам от фризера, се размразява и отцежда много добре, нарязва и прибавя към задушения лук)
* Подправя се със солта и джоджена и оставя да се охлади за 5 мин. 
* Прибавя се натрошеното  сирене,  киселото мляко със содата и разбъркват. 
* Фурната се загрява на 200*С.
* Дъното на тавичката се намазва тънко  с масло. 
* Кората се разстила на масата и плънката разпределя върху нея. 
И сега се подхваща с двете ръце и набира към средата  :)  за да може лесно да се прехвърли в приготвената тавичка. 
* Там се дооправя - с ръце се намества,  за да стане долу  горе навсякъде с еднаква дебелина. 
* Залива се с разбитото яйце с прясно мляко. 
* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин   /до зачервяване. Тези алуминиеви тавички са тънки и се изпичат по-бързо, отколкото в нормална  метална, или керамична тава.  Но лесно може да  повдигнете крайчето отдолу и да проверите дали е изпечена и отдолу (отгоре се вижда)
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа. 

12 коментара:

  1. Ооооххх, малеее,какви мисли ме спохождат...
    С леко накуцване се понасям към кухнята...турски листи имам!
    Шъ Идем ...БЛАГОДАРСКО, ПЕПИ!

    ОтговорИзтриване
  2. Превъзходен е този бюрек! Много изкушаваш! При нас такива неща не правят по баничарниците...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази не е класическа баничарница, Ил. "Гюзлемите на баба ти" май беше. Няма други тестени закуски, освен такива, с одрински кори - баница с праз, лук, с кайма, гюзлеми.

      Изтриване
  3. Мммм... Пепи, просто разкош!
    Поздравления!👏👏👏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче :) Направи го на пладите хора, ще харесат :)

      Изтриване
  4. Еха! Това е разкош, Пепи! Записано в графа: Непременно да се опита! Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, непременно опитай, Сонче! При васа поне и кори имате хубави :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Не съм се сетила да пека в тези еднократните форми за ежедневието:)
    Ох, как обичам хрупкави крайчета на баница...ще го пробвам, поне спанак вече има и през зимата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Научих се да ги ползвам, когато децата се отделиха :) Има "манджи", които не става да изпращам кутии, или да не са довършени докрай-такива еднократни алуминиеви се оказаха много удобни с различните си размери и че могат да допекат нещото си в тях.

      Изтриване